BIDRAG. Tre juniora vid Göteborgs universitet får forskningsfinansiering från Cancerfonden i dess senaste utlysning: Elinor Bexe Lindskog vid Institutionen för kliniska vetenskaper samt Avlant Nilsson och Roshan Vaid vid Institutionen för biomedicin.
Elinor Bexe Lindskog får Junior Investigator Award, vilket ger henne 5,2 miljoner kronor. Projektet handlar om individualiserad cancerbehandling för patienter med kolorektal cancer, med utgångspunkt från tumörens specifika egenskaper. Hon undersöker om patientens eget immunförsvar kan modifieras till att attackera och döda cancerceller, genom immunterapi.
Immunterapi vid kolorektal cancer
Elinor Bexe Lindskog är kirurg och specialiserad inom tjock- och ändtarmscancer. Tack vare framgångsrik forskning överlever i snitt 80-90 procent av de som drabbas om sjukdomen upptäcks i ett tidigt stadium. Då räcker det, i de flesta fall, med kirurgi som avlägsnar tumören. Men för de patienter vars cancer upptäcks i ett senare stadie är prognosen inte fullt lika bra.
– När cancern spritt sig i bukhinnan erbjuds idag vissa patienter behandling med omfattande kirurgi och cellgifter i buken. Men komplikationer är vanliga och risken att dö i sjukdomen är ändå hög. Vi måste helt enkelt hitta sätt att förbättra behandlingen för de här patienterna, säger Elinor Bexe Lindskog.
Hon ska nu studera immunförsvaret i den spridda cancern i bukhinnan för att se om immunterapi kan vara en möjlig behandling.
– Att hitta nya metoder är viktigt för att öka överlevnaden hos dessa patienter. Förutom att titta på immunförsvaret kommer vi titta på hur mikromiljön i tumören påverkar svaret på cancerbehandlingen. Vi kommer också titta på varför vissa patienter får återfall, trots att deras cancer upptäcks i något av de tidigaste stadierna, säger Elinor Bexe Lindskog.
Två forskare på Institutionen för biomedicin
Även Avlant Nilsson, just nu postdoktor i en grupp vid Massachusetts Institue of Technology (MIT), får Junior Investigator Award för en tjänst vid Institutionen för biomedicin. Hans projekt handlar om modeller baserade på maskininlärning för cancermekanismer. Bidraget från Cancerfonden är 6 348 000 kronor.
Roshan Vaid, postdoktor på Avdelningen för laboratoriemedicin, får 2,2 miljoner kronor för att finansiera sin tjänst. Han forskar om RNA-epitranskriptom som ett terapeutiskt mål för högriskneuroblastom.
I Sverige är det totalt är det 31 forskare som finansieras av cancerfonden, till ett värde av 124,3 miljoner kronor.
– I tider av ekonomisk instabilitet känns det otroligt bra att vi, tack vare våra generösa givare, kan fortsätta finansiera svensk cancerforskning. Det är spännande tider för cancerforskningen där otroligt mycket hoppfullt händer, säger Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.
AV: CANCERFONDEN / ELIN LINDSTRÖM