Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Maria Åberg och Jörgen Månsson inledde forskningsdagen. Till höger Pär-Daniel Sundvall. Foto: Elin Lindström.

Lyckad dag för forskning i primär och nära vård

13 mars, 2023

SAMVERKAN. För första gången ordnade Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet och Regionhälsans FoUUI-organisation en gemensam dag för forskare inom primärvård och nära vård. Dagen anordnades i Geovetarcentrum, som med stor sannolikhet blir nya gemensamma lokaler för både universitet och region under nästa år.

Foto: Ronny Gunnarsson.

Dagen inleddes med fika, där jag träffade en av alla doktorander som samlades under forskningsdagen: Gabor Szalo. Han är specialistläkare inom både allmänmedicin och psykiatri vid Tidan vårdcentral i Skaraborg. Som doktorand har han nu kommit halvvägs med sitt avhandlingsarbete vid Sahlgrenska akademin, som bland annat undersöker vilka faktorer som påverkar kärlelasticitet och hur kärlelasticitet kopplas till framtida hjärtkärlhändelser. Han var mycket glad att få möjlighet träffa andra forskare inom primärvård.

Gabor Szalo. Foto: Elin Lindström.

– Särskilt så här efter covid är det väldigt roligt och viktigt att få träffa nya kollegor och få input. Jag ser också mycket fram emot föreläsningarna, sade han.

Behöver träffas

Eva Deutsch, som länge arbetat som administrativt stöd för forskarutbildningen vid Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, trodde också att möjligheten att träffa andra i samma situation betyder mycket för alla doktorander:

– Doktoranderna sitter utspridda i regionen, och om man är doktorand på en vårdcentral är det lätt att känna sig lite ensam i sin roll som forskarstuderande. Före covid hade vi doktoranddagar med jämna mellanrum, men här samlas nu också forskare som är disputerade, sade Eva.

Eva Deutsch. Foto: Elin Lindström.

Forskardagen för primärvård och nära vård var den första att samarrangeras av universitetet och regionen. Dagen kompletterar den forskardag som under många år arrangerats gemensamt mellan Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset om den forskning som dessa bedriver gemensamt.

Stärker band

– Genom att låta universitetet och regionen växa ihop mer sömlöst kan forskning om primär och nära vård bli starkare och vi får mer utväxling av forskningen, säger Ronny Gunnarsson, specialistläkare och professor i allmänmedicin vid Göteborgs universitet som varit huvudansvarig i arbetet med forskningsdagen.

Han beskrev hur forskningsdagen är ett led i ett pågående arbete för att stärka banden mellan Göteborgs universitet och regionen inom primär och nära vård.

Ronny Gunnarsson. Foto: Elin Lindström.

– Det vi ser nu är början på ett fördjupat samarbete. Med mycket stor största sannolikhet kommer vi också att flytta in tillsammans med Göteborgsdelen av regionhälsans FoUUI-enhet här i Geovetarcentrum under nästa år. Vi har inte skrivit på hyresavtalen ännu, men jag brukar säga att det är 99,9 procent klart, eftersom alla parter är mycket tydliga med att det är deras vilja att samlas i det här huset, sade Ronny.

Internationellt besök

Livliga diskussioner bland doktoranderna i Geovetarcentrums ALC-sal. Foto: Elin Lindström.

Dagen präglades av mycket interaktivitet och bjöd på flera sessioner och workshops. Under förmiddagen samlades doktorander och blivande doktorander i ett rum för gemensamma diskussioner och samtal om resan under doktorandtiden. Doktoranderna delades in i tre olika subgrupper, beroende på hur långt de kommit i sin resa som doktorander, och grupperna fick sedan olika frågor att diskutera, först inom gruppen och sedan med de med längre erfarenhet som doktorander. De helt nya doktoranderna fick bland annat diskutera vad de tror kommer krävas av dem som doktorander, medan doktorander som kommit längre i sin forskarutbildning exempelvis fick diskutera vem som bär huvudansvaret för forskningen i projektet – de själva eller handledaren.

Simon Griffin, Bledar Daka och Ulf Lindblad gav många handfasta råd för disputerade forskare, i ett seminarium som i hög utsträckning samskapades tillsammans med publiken. Foto: Elin Lindström.

Disputerade forskare samlades i ett annat rum för ett panelsamtal, där den internationella gästen Simon Griffin (professor i allmänmedicin vid Cambridge University) deltog, tillsammans med professor emeritus Ulf Lindblad och docent Bledar Daka. Panelen tog frågor från publiken och diskuterade tillsammans frågor som rör resan från disputation till docentur. Det diskuterades exempelvis hur man rekryterar doktorander och hur man bäst stöttar dem, men även medförfattarskap och hur man kan jobba strategiskt för att få bättre utfall när man söker forskningsmedel (en del av svaret är att engagera sig i de grupperingar som påverkar inriktningen för olika utlysningar, så att den idé man utvecklat har bättre chans att passa in i utlysningen).

Foto: Ronny Gunnarsson.

Simon Griffin gav också en föreläsning om komplexa interventioner, och Jan Borén, professor och prefekt för Institutionen för medicin, gav en presentation med titeln ”Att framgångsrikt söka forskningsanslag”.

Mötet lockade upp emot hundra deltagare, och målet är att öka antalet deltagare till nästa forskningsdag. Redan nu i höst planerar universitetet och FoUUI-organisationen att arrangera en ny mötesdag. Notera gärna datumet redan nu: 18 oktober, 2023.

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: allmänmedicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, forskarmöte, institutionen för medicin

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Exjobbs- och kandidatarbetesmässa inom hälsa och teknik

Handledare registrerar projekt senast 4 oktober, via den här länken.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED SEPTEMBER 20]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela höstens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Så främjar Sahlgrenska akademin återväxten av forskare

26 september, 2023

AKADEMISK PERSONAL. Sahlgrenska akademin erbjuder flera olika former av stöd för forskare som befinner sig tidigt i karriären. Som bakgrund inför … [Read More...]

Max Petzold på plats i universitetets högsta ledning

26 september, 2023

LEDNINGSUPPDRAG. Vid halvårsskiftet lämnade Max Petzold sina uppdrag som föreståndare för SND samt som avdelningschef för Samhällsmedicin och folk … [Read More...]

Mutation hos lungcancerpatienter kopplas till ökad risk för hjärnmetastaser 

26 september, 2023

NY STUDIE. En populationsbaserad studie på 6 000 lungcancerpatienter visar att patienter med mutationen KRAS G12C har stor risk att få h … [Read More...]

Höstens ALF-utlysningar 2023 har publicerats

25 september, 2023

BIDRAG. Utlysningen av ALF-tjänster för legitimerade läkare har nu publicerats på ALF-portalen. Ansökningsperioden är 19 oktober till 7 december, … [Read More...]

Utbildningsadministratör – och extremcyklist

21 september, 2023

LIVSSTIL. Hettan i Mojaveöknen blev nästan slutet för hans solo-resa på cykel från Los Angeles till New York i somras. USA-resan är bara det senas … [Read More...]

Till minne av Hanns-Ulrich Marschall

21 september, 2023

Han hade en unik förmåga att skapa möten med människor och samarbeten med andra forskare. Hanns-Ulrich Marschall föddes 1954 in Ibbenbüren, Tyskl … [Read More...]

Lägre risk för blodcancer efter fetmakirurgi

20 september, 2023

NY STUDIE. Kirurgi mot fetma är förknippat med en 40-procentigt lägre risk för blodcancer. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Den tydl … [Read More...]

Fetma drabbar extra hårt vid bipolär sjukdom

20 september, 2023

NY STUDIE. Fetmaepidemin slår extra hårt mot personer med bipolär sjukdom. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Resultaten tyder på att … [Read More...]

Malin Broberg installerad som rektor

19 september, 2023

REKTOR. Fredag 15 september installerades Malin Broberg som Göteborgs universitets tjugonde rektor. – Det är ingen slump att jag står här idag. D … [Read More...]

Ny kanslichef på fakulteten: Annelie Tobin

18 september, 2023

LEDNINGSUPPDRAG. Med tjugo års erfarenhet inom framför allt utbildning och internationalisering på Sahlgrenska akademin har nu Annelie Tobin ta … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor