FORSKNINGSETIK. De sju medicinska fakulteterna i landet har gemensamt tagit fram en webbaserad utbildning om forskningsetik på engelska. Utbildningen, som heter Research Ethics for Researchers in Medicine, består av korta filmade föreläsningar, skriftligt studiematerial och självrättande prov.
Utbildningen har provkörts under 2022 och är från och med vårterminen 2023 tillgänglig i uppdaterad version. Den vänder sig till forskare och andra som är knutna till Sahlgrenska akademin.
Utbildningen består av sju moduler med filmer, som är några minuter långa, där föreläsare beskriver olika aspekter av forskningsetiken i Sverige. Dessutom finns studiematerial i form av länkar och pdf-filer med möjligheter till fördjupning inom området forskningsetik. Utbildningen tar bland annat upp etik vid forskning på människor och på djur, det svenska etikprövningssystemet, oredlighet i forskning, rovtidskrifter (”predatory journals”), biobanker samt offentlighetsprincipen och andra lagar som styr arbetet vid svenska myndigheter.
För internationella och svenska forskare
– Utbildningen skapades bland annat med internationella postdocs i åtanke, för att på ett komprimerat och systematiskt sätt ge en introduktion till det omfattande område som forskningsetik utgör, säger Björn Rydevik, som är ordförande för Rådet för forskningsetik vid Sahlgrenska akademin.
Under arbetet med att ta fram denna utbildning blev det uppenbart att även svenska forskare bör kunna ha nytta av utbildningen som en uppdatering av de regler och riktlinjer som nu gäller inom forskningsetik. Alla intresserade är välkomna att anmäla sig till utbildningen – det enda kravet är att man har ett x-konto vid Göteborgs universitet. Efter genomgången utbildning och godkänt självrättande prov utfärdas ett diplom. Det ska noteras att utbildningen inte ger högskolepoäng och den är inte en forskarutbildningskurs, men det är inget som hindrar att doktorander anmäler sig till utbildningen.
Oredlighet i forskning
Utbildningen är ett gemensamt initiativ från de sju medicinska fakulteterna i Sverige, och på deras uppdrag har en arbetsgrupp med representanter från fakulteterna tagit fram kursen. Björn Rydevik är sammankallande för arbetsgruppen, och har dessutom själv spelat in det avsnitt som handlar om oredlighet i forskning.
– I min korta föreläsning betonar jag vikten av att hålla sig till de etiska reglerna, lagarna och bestämmelserna, och en viktig poäng i föreläsningen är att detta inte rör sig om allmänna tips och råd, utan är reglerat i lagen. Ett annat viktigt budskap är att förfalskade eller fabricerade data inom medicin kan få oerhört svåra konsekvenser för människor, exempelvis om en ny behandling är baserad på icke korrekta data, säger Björn Rydevik.
Utbildning för alla forskare
Utbildningen, som finns i Canvas, är allmänt tillgänglig för forskare och övriga med forskningsanknytning till Sahlgrenska akademin. Vid Sahlgrenska akademin administreras kursen av Charlotte Lundin, institutionen för kliniska vetenskaper. Anmälan till utbildningen skickas via e-post till <charlotte.lundin@gu.se> med uppgift om namn, institutionstillhörighet och X-konto vid GU.
AV: ELIN LINDSTRÖM