Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Institutionsrapport: Akademin tappar kvinnliga läkare efter disputation

7 mars, 2023

LIKABEHANDLING. Betydligt fler kliniskt verksamma kvinnor än män disputerar vid Institutionen för medicin, men efter disputationen lämnar många kvinnor akademin. Det är en av flera intressanta iakttagelser i en ny jämställdhetsrapport, som också väckt intresse utanför institutionen.

Utredningen har genomförts under det senaste året på uppdrag av prefekt Jan Borén, som en av de åtgärder som beslutades efter RED19-rapporten.

Jan Borén. Foto: Cecilia Hedström.

– Vi ville nu ha en fullständig genomlysning av alla kategorier anställda inom forskning och undervisning vad gäller jämställdhetsaspekten, det vill säga skillnader mellan kvinnor och män. Det är självklart att män och kvinnor ska ha samma möjligheter, och det är viktigt att vi har ett faktaunderlag som vi kan agera utifrån. Det är inte minst en kvalitetsfråga. Vi ska stödja de bästa lärarna och forskarna – oavsett kön, kommenterar Jan Borén, prefekt vid Institutionen för medicin.

Arbetsgruppen bakom rapporten har bestått av Kristina Eriksson (sammankallande), Magnus Simrén, Anna Winkvist och Maria Åberg.

Lång tid att nå professur

Ett tydligt problem som lyfts fram i rapporten är att kvinnliga läkare i högre utsträckning överger den akademiska banan efter disputationen. Bland de kliniska doktoranderna är två tredjedelar (2/3) kvinnor, men på professorsnivå är förhållandet omvänt: bara en av tre (1/3) kliniska professorer är kvinnor.

Kristina Eriksson. Foto: Elin Lindström.

– Det är en tydlig trend att vi tappar kvinnliga kliniska forskare. Ju högre upp på den akademiska stegen desto mer sjunker andelen kvinnor. Vi kan inte se vad detta beror på, men det är något som vi lyfter i rapporten som något som behöver åtgärdas, konstaterar Kristina Eriksson.

En annat tydligt resultat från kartläggningen är att den akademiska karriären går betydligt långsammare för kvinnor jämfört med män. Kvinnor är i genomsnitt sex år äldre än män när de blir professor. Att nå docentur tar i snitt två år längre tid för en kvinna, och från disputationen tar det tre år längre tid att nå professur.

– Vi har flera yngre professorer under 50 år på institutionen, men bara en enda av dem är kvinna. Det bekräftar bilden av andra kartläggningar som gjorts, bland annat av Vetenskapsrådet på nationell nivå, som visat att det tar längre tid för kvinnor att bli professor. Kvinnor fastnar betydligt längre på lektorsnivån, säger Kristina Eriksson.

Det var redan känt att kvinnor är underrepresenterade i gruppen adjungerade professorer, vilket bekräftas i rapporten. Av de kvinnliga adjungerade professorerna på institutionen är tre av fyra i realiteten dessutom pensionärer. Även bland kombinationsanställda professorer i samarbete med hälso- och sjukvården är kvinnor underrepresenterade.

Likartad lönespridning

Foto: Elin Lindström.

Utredningen är pragmatiskt genomförd, med målet att ge en snabb överblick över problem som kan behöva åtgärdas. Med stöd från bland annat den administrativa chefen Göran Liljedahl och fakultetens ekonomichef Kristina Johansson har arbetsgruppen inventerat jämställdheten vid Institutionen för medicin. De undersökta variablerna är kön, avdelning, grundprofession, forskningsanslag, internationell post-dok samt om doktorandperioden utfördes på heltid eller deltid. I analysen inkluderades också uppgifter om aktuell tjänst, lön, tid från disputation till docentur, tid från disputation till professur, schemalagd undervisning samt administrativa uppdrag.

Bland lektorer har män signifikant högre lön, jämfört med kvinnorna, men i övriga grupper ser lönebildningen ut att vara jämlik, konstaterar rapporten. Kartläggningen visar att det finns ganska stora löneskillnader inom olika grupper, men kvinnors och mäns löner har generellt likartad spridning över hela spektrat. Hur stora anslag en forskare drar in, eller hur mycket undervisning hen har, verkar inte påverka hur hög lön en person har.

Kan inspirera större kartläggning

Nyligen presenterade Kristina Eriksson också resultaten från institutionens kartläggning för Medi-sam forskning, där rapporten väckte stort intresse. Prodekan Henrik Hagberg anser att resultaten inte bara pekar på intressanta faktorer när det gäller likabehandling baserat på kön, utan att den dessutom lyfter fram värdet av att genomföra en period som internationell post-dok. Forskare vid Institutionen för medicin som varit utomlands på post-dok drar in tio gånger så mycket externa medel till sin forskning.

Henrik Hagberg. Foto: Thomas Johansson.

– Vi vet inte om resultaten är representativa även för andra discipliner, eftersom underlaget i utredningen tyvärr är för litet för att kunna göra jämförelser i subanalyser. Det skulle vara intressant att göra en motsvarande utredning för hela Sahlgrenska akademin. Detta skulle ge möjlighet att bättre förstå vilka forskare som behöver speciellt stöd och inte minst utgöra ett utmärkt underlag inför nästa VR-utvärdering av den kliniska forskningen, kommenterar prodekan Henrik Hagberg.

Rapporten har lästs och diskuterats av ledningen för Institutionen för medicin och av samtliga avdelningschefer. Institutionsledningen och avdelningscheferna arbetar nu med att ta fram en handlingsplan och åtgärdsförslag, som ska presenteras vid ett lärarkollegium under våren.

Här kan du läsa Institutionen för medicins jämställdhetsutredning (PDF).

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström

Kommentarer

  1. Maria skriver

    15 mars, 2023 vid 10:44

    Mycket intressant läsning! Så roligt att inst för medicin lagt ned resurser på att undersöka detta!

    • Eva skriver

      28 mars, 2023 vid 09:15

      Instämmer!

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor