Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Stark utveckling för registerforskning

3 mars, 2023 Kommentera

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. En regional satsning på registerforskning har lett till nya framsteg inom bland annat prostatacancerforskning och covid-19. Bakom ligger forskare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet.

En av dem är Ola Bratt, professor i klinisk cancerepidemiologi och överläkare vid Prostatacancercentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han har länge varit aktiv i forskning kring prostatacancer och införandet av regionalt organiserad prostatacancertestning. Ett fält där Sverige nu blivit världsledande tack vare att alla uppgifter om testningen registreras i ett nationellt kvalitetsregister.

Ola Bratt. Foto: Johan Wingborg.

– Det är vi ensamma om i världen. I början av året uppmanade EU sina medlemsstater att börja utvärdera screeningprogram för just prostatacancer. Det är precis vad vi gör i Sverige, och vi ligger flera år före resten av Europa. Jag har nyligen berättat om vårt arbete på ett EU-möte säger han.

Oorganiserad testning

Ola Bratt samarbetar med en forskningsgrupp som i mer än 25 år har forskat kring prostatacancer och screening, och han arbetar nu med att omsätta deras resultat till verklighet för svenska män. Redan nu prövas en screeninglik verksamhet i flera regioner.

– Sju är i gång och ytterligare tio regioner är på gång. Att vi gör detta beror på att Socialstyrelsen och Socialdepartementet ser problem i prostatacancertestning, den är alltför oorganiserad som den är idag, säger han.

En av de viktigaste vägarna framåt är just användandet av register. I det nya nationella kvalitetsregistret för organiserad prostatacancertestning registreras allt från det första blodprovet som mannen erbjuds för att utreda prostatacancer, till resultat av magnetkameraundersökning, vävnadsprov och eventuell cancerbehandling.

Förbereder framtida screening program

Sammantaget ger den stora mängden data många viktiga pusselbitar som behövs för att ett nationellt screeningprogram ska kunna införas.

– Det nationella registret skapar oerhört mycket värdefull kunskap. Vi bildade nyligen en nationell samarbetsgrupp för forskning baserad på vår svenska organiserade prostatacancertestning. Forskningen handlar om hur vi bäst ska identifiera män med hög risk att ha en allvarlig prostatacancer, utvärdering av kvaliteten i de olika stegen i screeningprocessen, hur informationen till männen ska utformas, hur de upplever testning och utredning, samt hur socioekonomiska faktorer inverkar på benägenheten att testa sig och genomgå utredning. Allt för att vi ska kunna göra ett framtida screeningprogram så jämlikt som möjligt, säger Ola Bratt.

Riktad satsning på registerforskning

Registerforskning är ett område som Västra Götalandsregionen, regionens registercentrumorganisation och Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har valt att satsa extra på under de senaste åren. I grunden ligger bland annat Vetenskapsrådets återkommande utvärdering av den kliniska forskningen i Sveriges ALF-regioner. I den senaste från 2018, blev Sahlgrenska Universitetssjukhuset tillsammans med Västra Götalandsregionen och Göteborgs Universitet, rankat som bäst i landet på klinisk forskning, men registerforskning identifierades som ett område för ytterligare förbättring. Det har nu bland annat lett till att nya professurer har inrättats, där en av dem är Ola Bratts.

Fredrik Nyberg, gästprofessor i registerepidemiologi vid Göteborgs universitet. Foto: Nina Raun.

En annan tillhör Fredrik Nyberg, som är gästprofessor i registerepidemiologi vid Göteborgs universitet sedan 2020. Han är läkare i botten, har jobbat länge inom läkemedelsindustrin och har stor vana av att jobba med registerdata från hela världen.

– På Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns det ett önskemål om att kunna använda mer registerdata, det fungerar som en länk mellan vetenskapen och patienternas behov, säger han.

I ditt arbete hjälper du forskare att designa studier, kan du berätta mer?

– Det innebär att forskare som vill använda registerdata kan höra av sig till mig, och jag hjälper till med att se vad som är möjligt att göra och hur en studie kan designas på bästa sätt för att utnyttja registerdata. Ofta kan jag också förmedla ytterligare kontakter med registererfarenhet eller forskning inom just deras område.

I arbetet bedriver Fredrik Nyberg även egen registerforskning. När han tillträdde sin tjänst i januari 2020 var det bara ett par månader innan covid-19-pandemin tog fart. En möjlighet att utmana det svenska registersystemet, säger han.

– Jag bestämde mig för att sätta upp en riktigt stor studie med data från Socialstyrelsen, och länka många datakällor till en projektdatabas med både bredd, djup och regelbunden uppdatering av data. Min tanke var att här händer det nya saker hela tiden och vi behöver ett register som har aktuella data. Det gick bra och registret används nu av vår grupp och i breda samarbeten inom GU, nationellt och internationellt, med kvartalsvis uppdateringar av data, säger han.

Resultat som gynnar vården

Det finns ett nära samarbete med registercentrumorganisationen, och både Ola Bratt och Fredrik Nyberg medverkar i en datautlämningsgrupp för att förbättra villkor och processer för utlämning av data från olika nationella kvalitetsregister.

– Förhoppningsvis kommer det ytterligare stimulera god registerforskning, med resultat till gagn för sjukvården och patienter, säger Fredrik Nyberg.

Vetenskapsrådet har i uppdrag att utvärdera kvaliteteten i den kliniska forskning som bedrivs i de sju regioner som omfattas av ALF-avtalet (som bland annat reglerar hur mycket statliga medel regionerna ska få för att medverka i utbildningen av läkare och bedriva klinisk forskning).
Västra Götalandsregionen, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som har ett särskilt uppdrag kring forskning och utveckling, och Göteborgs Universitet rankades bäst i landet på klinisk forskning i Vetenskapsrådets utvärdering av den kliniska forskningens kvalitet i ALF-regionerna år 2018. Nästa presenteras i mars 2023.

AV: KARIN EURENIUS/SAHLGRENSKALIV

Av: Elin Lindström
Taggat med: Covid-19, institutionen för kliniska vetenskaper, institutionen för medicin, prostatacancer, registerforskning, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, sahlgrenskaliv

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Akademiliv tar ledigt under påsklovet, och därför kommer inget ordinarie nyhetsbrev onsdag 12 april.

Registration for supervisors – no later than April 14th

Val av dekan och prodekan – här hittar du kravprofilen när du vill nominera kandidater

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAR 22]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Se bilderna från den högtidliga doktorspromoveringen

27 mars, 2023

AKADEMISK HÖGTID. Fredagen den 24 mars höll universitetet 2022 års doktorspromovering. Bland de nya doktorer som fick sina insignier hade över hun … [Read More...]

Agneta Holmäng: Välkomna till den kollegiala diskussionen på Akademimötet den 4:e maj!

27 mars, 2023

  KRÖNIKA. Förhoppningsvis blir det mer kollegiala diskussioner om viktiga frågor för hela fakulteten på Akademimötena framöver, s … [Read More...]

Tre juniora forskare får totalt 13,8 miljoner från Cancerfonden

27 mars, 2023

BIDRAG. Tre juniora vid Göteborgs universitet får forskningsfinansiering från Cancerfonden i dess senaste utlysning: Elinor Bexe Lindskog vid In … [Read More...]

Sahlgrenska akademin uppmärksammade de nya hedersdoktorerna

24 mars, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Det blev en lyckad och festlig tillställning på Medicinareberget när våra blivande hedersdoktorer Michael Treschow och Jens N … [Read More...]

Två prorektorskandidater går vidare – båda från Sahlgrenska akademin

24 mars, 2023

UNIVERSITETSLEDNING. Rekryteringsgruppen har nu hållit intervjuer med prorektorskandidater. Gruppen föreslår till universitetsstyrelsen att Ca … [Read More...]

Fler män än kvinnor opereras för nästäppa

23 mars, 2023

AVHANDLING. 70 procent av patienterna som genomgått operation på grund av kronisk nästäppa är nöjda. Men operationen genomförs betydligt oftare på … [Read More...]

17 forskare i Göteborg fick forskningsmedel från Reumatikerförbundet

22 mars, 2023

BIDRAG. 17 forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset får totalt 2 160 000 kronor i forskningsmedel från Re … [Read More...]

Halverad användning av urinvägsantibiotika hos äldre

22 mars, 2023

NY STUDIE. Ett beslutsverktyg för vårdpersonal har visat sig kunna halvera användningen av urinvägsantibiotika hos äldre med bibehållen säkerhet. … [Read More...]

Handelshögskolan och Sahlgrenska akademin invigde gemensamt centrum

21 mars, 2023

INVIGNING. Centre for Health Governance är Handelshögskolans och Sahlgrenska akademins gemensamma satsning för att skapa ny kunskap och nya lö … [Read More...]

Ny studie ska öka kunskapen om Alzheimers sjukdom hos personer med Downs syndrom

21 mars, 2023

JÄMLIK VÅRD. Nio av tio personer med Downs syndrom utvecklar Alzheimers sjukdom, ofta redan i medelåldern. Nu inleder Sahlgrenska Un … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor