Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Kursledningen för nya TYK samlade. Från vänster: Maria Waller, Marie Walther, Dominique Hange, Denislava Mintcheva, Bernhard von Below, Marie-Louise Hänel Sandström (handledare) och Linus Källgård. Helen Borgkvist saknas på bilden.

Kursen Tidig yrkeskontakt går i graven – återuppstår i nya läkarprogrammet

28 februari, 2023

UTBILDNING. Nyligen samlades kursledare, handledare, tidigare studenter med flera för att fira att kursen Tidig yrkeskontakt (TYK) bedrivits i tjugo år. Kursen återuppstår i delvis ny form i det nya läkarprogrammet, där allmänmedicin och primärvård till och med ges större utrymme av läkarstudenternas verksamhetsförlagda utbildning.

Mycket tid, kärlek och engagemang ligger bakom kursen Tidig Yrkeskontakt som startades hösten 2001. Det blev tydligt under det seminarium som gavs torsdag den 23 februari, som firade kursens tjugoårsjubileum. Seminariet följdes av festligt mingel i Allmänmedicins festpyntade lokaler.

Kursen Tidig yrkeskontakt (TYK) är en strimma under det gamla läkarprogrammets fyra första terminer. Där har kursen nu just givits för sista gången. I det nya läkarprogrammet minskar utrymmet visserligen för TYK, men allmänmedicin och primärvård får ändå ett större fokus. Vi återkommer till hur det hänger ihop.

Studenterna ville uppleva vården

Kursledning för kursen TYK på gamla läkarprogrammet: Från vänster Bernhard von Below, Mats Wahlqvist, Merete Mazzarella, Gunilla Hellquist, Dominique Hange, Marie Walther. Helen Borgkvist, som varit med sedan starten på kursen, saknas även på denna bild.

Kursen arbetades fram i slutet av 1990-talet av en lärargrupp på den dåvarande institutionen för samhällsmedicin. Högskoleverket hade då genomfört en nationell utvärdering av landets läkarutbildningar som pekat svagheter, och även Socialstyrelsens utredning om vårdens villkor hade lyft fram brister i utbildningens allmänna mål. Läkarprogrammet i Göteborg vilar på en lång tradition där naturvetenskap givits stor tyngd. När TYK-kursen utvecklades var de första åren av programmet helt inriktade på att studenterna skulle få en stadig grund inom basvetenskapliga ämnen. Många av studenterna ville dock gärna få tidigare erfarenhet av arbete i vården, så som många andra medicinska utbildningar i landet redan infört.

Uppdraget att leda arbetet med att utveckla den nya kursen gick till Gunilla Hellqvist, specialist i allmänmedicin, som tog sig an uppgiften med stort engagemang.

– Jag kände att det var min kallelse. Jag tyckte att det var otroligt viktigt att få till kursen på ett bra sätt, både baserat på mina egna erfarenheter från min egen tid som läkarstudent, och med utgångspunkt från berättelser från de studenter som fick sitt första möte med vården under sin femte termin, vilket ibland kunde vara chockartat, säger Gunilla.

Sven Johansson

Arbetsgruppen lade stor vikt vid att hitta engagerade och kliniskt erfarna läkare på vårdcentraler och inom slutenvård, och ge dem en riktigt gedigen handledarutbildning. En av de handledare som tidigt engagerade sig i TYK är Sven Johansson, pensionerad specialistläkare i allmänmedicin, tidigare distriktsläkare på vårdcentralen Askim, som gästade jubileumsseminariet:

– Det har betytt mycket för möjligheten att bredda arbetet som distriktsläkare att få överföra erfarenheter och kunskaper till nästa generation. Det var ju tydligt att det var väldigt motiverande för studenterna att få komma ut till det kliniska arbetet och möta patienter, berättar Sven.

Ökad acceptans

Gunilla Hellqvist blev också TYK:s första kursledare. Hon berättar att den nya kursen inledningsvis möttes av motstånd på Medicinareberget:

– Världsledande biomedicinska forskare ifrågasatte vad studenterna skulle göra i vården så tidigt i utbildningen. Det kunde ju bara bli enkla studiebesök, eftersom studenterna ännu inte kunde så mycket om sjukdomslära. Framför allt var många av lärarna oroade över att studenterna skulle tappa koncentrationen för de grundvetenskapliga studierna, minns Gunilla.

– Det var naturligtvis inte tanken att studenterna skulle ställa diagnoser, men det är viktigt för dem att tidigt få möta patienter, att få fråga om deras upplevelse av att ligga på sjukhus och hur de påverkas av sin sjukdom, säger Bernhard von Below, specialist i allmänmedicin, tidigare distriktsläkare på Floda vårdcentral, och en av TYK:s tidiga kursledare.

Bernhard von Below höll ihop programmet under seminariet om TYK.

När kursen startades inleddes flera vetenskapliga och pedagogiska studier om dess effekt och mottagande, där resultat publicerades bland annat Läkartidningen och presenterades på flera konferenser.

– En av studierna visade att den tidiga yrkeskontakten faktiskt ökade studenternas motivation och intresse för att ta till sig av den grundvetenskapliga undervisningen. Det blev en vändpunkt för motståndet mot kursen, minns Bernhard von Below.

Studenterna genomförde sin verksamhetsförlagda utbildning inom TYK i smågrupper – fyra studenter i varje grupp. Halva kursen började inom slutenvård, och andra halvan inom primärvård.

Till den första kursen rekryterades handledare från allmänmedicin, internmedicin, geriatrik, medicinsk rehabilitering och kirurgi. Senare inkluderades även gynekologer, ortopeder, ögonläkare och läkare inom barn- och ungdomspsykiatri. Samtliga läkare fick fyra dagars utbildning om kursens syfte, upplägg, kunskaps- och värdegrund, innehåll, pedagogik samt gruppdynamik.

Kreativt skrivande ger perspektiv

Kursen bygger också på en humanistisk människosyn, där människan och hela hennes livssituation har betydelse för insjuknande och tillfrisknande. Författaren Merete Mazarella, tidigare professor emerita i Nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och tidigare verksam vid Uppsala universitet (där hon också utsetts till hedersdoktor i medicin), undervisade läkarstudenterna i kreativt skrivande. Hennes mål var att ge de blivande läkarna tillgång till ett annat språk än det strikt medicinska, vilket ökar möjligheten att se saker och ting i nya perspektiv.

– Det geniala med humaniora är att motsatta sanningar kan vara lika sanna, konstaterade hon bland annat under sitt korta anförande:

– Jag hoppas verkligen att möjligheten att diskutera och tolka texter i grupp ska få finnas kvar inom läkarutbildningen. Behovet är egentligen ännu större på högre terminer, där trycket på studenterna ökat och humaniora ger en välkommen möjlighet att få ge sin åsikt.

Återuppstår i nya läkarprogrammet

Kursen baserades från start på medvetna pedagogiska principer som passade för kursens målsättning och innehåll. Studentcentrering var och är fortfarande ett viktigt ledord. Denna princip fortsätter att prägla undervisningen i TYK. Även om omfattningen av kursen Tidig yrkeskontakt minskas till de första två terminerna tar dess systerkurs vid, Kunsultationskunskap (KiKK).

Omställningen mot Nära vård har lett till ett ökat fokus på primärvård och allmänmedicin i det nya läkarprogrammet. Totalt innehåller nu det nya läkarprogrammet 68 dagars verksamhetsförlagd utbildning i primärvården, varav 35 dagar (sju veckor) under den tolfte och sista terminen.

Här kan du läsa artikeln i Läkartidningen (september 2005): https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/2005/09/tidig-yrkeskontakt-starker-brstudenternas-professionella-utveckling/

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: allmänmedicin, institutionen för medicin, läkarutbildning, Medicinsk humaniora, narrativ medicin, nya läkarprogrammet, Tidig yrkeskontakt (TYK)

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor