SAMVERKAN. För åttonde året i rad bjöd Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset in till Forskningsdagen. 2023 års upplaga lyfte fram flera tvärande centrumbildningar.
Forskningsdagen är en påminnelse om hur nära sjukvård och akademi samarbetar och hur viktigt det är att vi tillsammans arbetar för att utveckla framtidens sjukvård.
Många tvärande centrumbildningar
Dagen inleddes av dekan Agneta Holmäng och sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg Larkö, som gemensamt hälsade alla åhörare, fysiska och digitala, välkomna:
– Det är verkligen viktigt att ha forskningen i centrum, för detta är en del av kärnverksamhet. Det får vi aldrig glömma bort. Dagens forskning är morgondagens rutinsjukvård, sade Ann-Marie Wennberg Larkö.
– Vi är väldigt bra på att bygga kompetenscentrum med syfte att stimulera multidisciplinär forskning. Det finns 15 sådana centrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och 17 på Sahlgrenska akademin, och många av dem tvärar också över våra organisationsgränser, sade Agneta Holmäng.
Flera centrumbildningar
Tema för forskningsdagen 2023 var ”Med forskningen i centrum”.
– Vi ville gärna lyfta fram centrumbildningar som inte kommit fram under de teman som Forskningsdagen haft under årens lopp. De centrumbildningar vi valt ut har kommit olika långt; en del är etablerade och andar är relativt nybildade, berättade Peter Gjertsson som varit sammankallande för den arbetsgrupp som arbetat fram programmet för årets Forskningsdag.
Fem centrumbildningar presenterade under dagen. Först ut var Gothenburg Emergency Research Group (GEMREG), som samlar forskning om hela akutvårdskedjan. Inom den relativt nybildade centrumbildningen bedrivs ett tjugotal olika projekt. Flera av projekten handlar om införandet av ett nytt triagesystem på akuten som kallas WEST, bland annat akutläkaren och doktoranden Samah Habbouches avhandlingsprojekt. Under sin presentation beskrev hon hur det nya triagesystemet kan minska överprioritering så att färre patienter blir högprioriterade utan att detta medför medicinska risker, så att orange triagefärg kan få tillbaka sitt signalvärde.
Förutom GEMREG presenterade också Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende (CERA), Centrum för antibiotikaforskning (CARe), Epilepsicentrum (EpiCARE) samt centrumbildningen kring cystisk fibros.
Pris för Sahlgrenska akademins pedagogiska pris delades ut, där lärarlaget inom infektionsmedicin representerades av Marie Studahl, Josefina Robertsson och Frida Rydberg. De prisades för utvecklingen av den digitala plattformen ”Det virtuella sjukhuset”.
Core Facilities ställde ut
Även stödorganisationen inom forskning lyftes fram under Forskningsdagen. Gothia Forum, Akademistatistik och Biobank Väst gav korta presentationer, och i foajén kunde besökarna mingla med representanter från flera olika resurser och plattformar som kan stödja forskningen.
Core Facilities var en av utställarna i foajén och stod tillsammans med SciLifeLab Gothenburg för att lyfta fram forskningsstödet som finns lokalt men också nationella plattformar och nätverk.
– Forskningsdagen är ett bra tillfälle för oss att synliggöra våra tjänster och stöd till forskare och anställda vid både Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska sjukhuset och regionen. Dessutom är det ett intressant program med spännande föredrag att lyssna på, säger Maria Smedh som är koordinator för SciLifeLab Gothenburg.
Arbetsdagen bakom Forskningsdagen 2023 bestod av Peter Gjertsson, Per-Anders Jansson, Ola Rolfson, Helle Wijk och Gabriel Bake (administrativt stöd).
AV: ELIN LINDSTRÖM / CHARBEL SADER
FOTO: CHARBEL SADER