Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Rektor vid NITTE skriver under samarbetsavtalet som faciliterar utbyten för både studenter och lärare.

Masterprogrammet i folkhälsa banade väg för samarbete i Sri Lanka och Indien

6 februari, 2023 1 kommentar

RESEBERÄTTELSE. I början av november förra året reste Solveig Lövestad, Monica Hunsberger (ansvarig för masterprogrammet i folkhälsa) och Evelina Nyström (Internationell koordinator vid Sahlgrenska akademin) till Rajarata University i Mihintale i nordöstra Sri Lanka och till NITTE (Deemed to be University ) i den södra delen av Indien. Här berättar de om resan.

Är du intresserad av ett personalutbyte? Kontakta programansvariga och SAIO för mer information. Du hittar också mer information om UGOT-webbplatsens personalmöjligheter utomlands.

Målet var att stärka relationerna med lärare och forskare som arbetar i olika folkhälsomiljöer, säkerställa kvalitativa fältplaceringar för våra internationella studenter som kan åka utomlands på kursutbyte, praktik och för examensarbete, och främja möjligheten att studera med våra program.

Vi ser att denna mångfald skapar en unik möjlighet för studenter i våra program att verkligen uppskatta andra kulturer, dela erfarenheter, stärka sina nätverk och bygga långvariga vänskaper.

Till vänster: Kooperativt jordbruk för att lindra lokal hunger. Till höger: Studentpresentation om hälsofrämjande och samhällsarbete.

 

”Min lilla skola”. Ung flicka presenterar sitt initiativ att ge ambulerande utbildning under covid-19 (när skolan var stängd).

De internationella masterprogrammen i folkhälsa och global hälsa vid Sahlgrenska akademin lockar sökande från hela världen och representerar närmare 40 nationaliteter. Att ha mångsidig representation av kultur och discipliner är en viktig aspekt i våra program eftersom det möjliggör ett rikt erfarenhetsutbyte och kritisk reflektion kring folkhälsoutmaningar. Vi ser att denna mångfald skapar en unik möjlighet för studenter i våra program att verkligen uppskatta andra kulturer, dela erfarenheter, stärka sina nätverk och bygga långvariga vänskaper.

Möte med prof. Ranjith Edirisinghe, dekanus, yrkeshögskolan. Programansvariga från masterprogrammet i folkhälsa vid Sahlgrenska akademin Solveig Lövestad, Monica Hunsberger och internationell koordinator Evelina Nyström från SAIO. Diskussion om förlängning av redan existerande samarbetsavtal.

Möjligheten till utbyte med andra lärosäten är viktig, dels för akademiska studieutbyten, men också för praktik och forskningssamarbete, såsom examensarbeten baserade på data som samlats in under fältarbetserfarenheter. Faktum är att Jelena Svrdlin, en av våra studenter på masterprogrammet i folkhälsa, reste med oss för att påbörja en tioveckors praktik i Sri Lanka och samlade in data för sin masteruppsats. Det är tydligt att lärar- och personalutbyten också är viktiga för att utveckla kvaliteten på våra masterprogram. Vår resa till Rajarata University, Sri Lanka var fokuserad på att träffa studenter som studerar hälsofrämjande under ledning av Dr. Manoj Fernando, avdelningschef och professor Duminda Guruge. Vi presenterade vårt masterprogram för Sri Lankas hälsofrämjande studenter. Senare fick vi möjlighet att besöka två landsbygdssamhällen som är aktivt engagerade i hälsofrämjande aktiviteter i samarbete med universitetsstudenter och personal.

Efter vår resa till Sri Lanka reste vi vidare till Mangalore, Indien för att besöka NITTE (Deemed to be University) där vi välkomnades varmt av Prof. Dr. Iddya Karunasagar, Senior Director, International Relations, och Prof. Dr. Indrani Karunasagar.

Första dagen träffade vi rektor, Prof. Satheesh Kumar Bhandary, och undertecknade ett ett bilateralt samarbetsavtal för student- och lärarutbyte.

Till vänster: Besök hos Justice K. S. Hegde, Nitte Rural Medical Psychiatry Center
och tandklinik. Till höger: Platsbesök på ett hälsoutbildningscenter i fiskebyn Sasihitlu.

 

Under de efterföljande dagarna besökte vi två av de 21 vårdcentraler på landsbygden som är knutna till NITTE (Deemed to be University). Den första vårdcentralen på landsbygden vi besökte inkluderade traditionell sjukvård samt mental hälsa och en tandvårdsklinik. Dagen efter besökte vi det andra hälsocentret på landsbygden som ligger i en fiskeby 20 minuter från Mangalore.

Lärarollegor inom masterprogrammen i folkhälsa träffas på NITTE (Deemed to be University).

Vår sista dag spenderades med personalen och programchefen för masterprogrammet i folkhälsa, Mr. Mackwin Kenwood D’mello. Vi träffade studenterna och delade information om vårt masterprogram i folkhälsa och potentiella utbytesmöjligheter.

På den sista eftermiddagen träffade vi programledningen och gjorde upp planer för att påbörja vårt samarbete. Avslutningsvis är personalen och faciliteterna förstklassiga, personalen och fakulteten är obeskrivligt vänliga, och läroplanen för master i folkhälsa är en utmärkt match för våra studenter.

Som lite historisk bakgrund initierades vår relation med Rajarata University av professor Gunilla Krantz och Lena Andersson redan 2010.  ​Sedan dess har cirka 50 studenter utfört datainsamling eller praktik vid Rajarata University.

Utbytesmöjligheter presenteras för studenter.

Vår relation med NITTE (Deemed to be University) är ny för masterprogrammet i folkhälsa, men våra samarbetspartners har historiskt haft en relation till Sverige, nämligen inom marin vetenskap.

En stor del av vår ambition är att bli godkänd för bilateral finansiering från Erasmus + International Credit Mobility (ICM)-programmet 2023. Vi siktar på att jämna ut utbytet, det vill säga ta emot lika många personer som vi skickar dit.

Slutligen är vi tacksamma för det ekonomiska stöd vi fått för denna resa. Särskilt tack till ett planeringsbidrag från Linnaeus Palme, stimulans från SA-rådet för internationalisering och ett planeringsbidrag från Högskolerådet (UHR).

Läs mer om Masterprogrammet i folkhälsovetenskap på programmets engelska webb.

BY: SOLVEIG LÖVESTAD, MONICA HUNSBERGER AND EVELINA NYSTRÖM

Nuvarande samarbetsavtal för de internationella masterprogrammen i folkhälsa och global hälsa vid Sahlgrenska akademin.

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för medicin, Internationalisering, internationellt utbyte, Master in global health, masterprogram i folkhälsovetenskap, resebrev, Sahlgrenska Academy International Office (SAIO)

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Registration for supervisors – no later than April 14th

Val av dekan och prodekan – här hittar du kravprofilen när du vill nominera kandidater

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED FEB 22]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Effektiv behandling vid ovanlig men dödlig cancerform

21 mars, 2023

NY STUDIE. En speciell kirurgisk behandling har visat sig ge mycket god effekt för patienter med ögonmelanom som spridit sig till levern. R … [Read More...]

Läkemedel i kombination med livsstilsförändringar tycks positivt vid prediabetes

20 mars, 2023

NY STUDIE. En intensiv behandling som kombinerar läkemedel med livsstilsförändringar kan eventuellt motverka flera negativa sjukdomsprocesser för … [Read More...]

Regeringen tillsätter särskild utredning om ALF-avtalet

20 mars, 2023

UTREDNING. Konkurrenskraftig klinisk forskning är ett av målen för regeringen när de nu ger en särskild utredare uppdrag att utreda ALF-avtalet. U … [Read More...]

Njurforskning uppmärksammades med samtal på Kungliga Slottet

17 mars, 2023

SAMVERKAN. Professor Jenny Nyström var en av fyra njurforskare som nyligen bjöds in till Kungliga Slottet, där Prins Daniel fick ta del av nya fo … [Read More...]

Viktigt att beakta sociala och socioekonomiska aspekter i behandling av epilepsi

17 mars, 2023

AVHANDLING. Epilepsi är en grupp diagnoser av störningar i hjärnan som ger återkommande epileptiska anfall. Anfallen kan bestå av exempelvis medv … [Read More...]

För alla forskare – webbaserad utbildning om forskningsetik

16 mars, 2023

FORSKNINGSETIK. De sju medicinska fakulteterna i landet har gemensamt tagit fram en webbaserad utbildning om forskningsetik på engelska. … [Read More...]

Även lite alkohol kan vara skadligt för blodtryck och hjärta

15 mars, 2023

FORSKNINGSRAPPORT. En ny rapport av en internationell forskargrupp om alkoholens betydelse för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom visar på enba … [Read More...]

Val av dekan och prodekan – nu kan du nominera kandidater

14 mars, 2023

DEKANVAL. Sahlgrenska akademins valberedning bjuder nu in alla anställda att nominera kandidater till uppdragen som dekan och prodekan för m … [Read More...]

Christopher Gillberg och Svenny Kopp prisas för artikel om adhd hos kvinnor

14 mars, 2023

UTMÄRKELSE. Christopher Gillberg och Svenny Kopp, båda knutna till Gillbergcentrum vid Göteborgs universitet, har tagit emot priset för 2022 års b … [Read More...]

Nominera till Sahlgrenska akademins pedagogiska pris 2023 – senast den 5 maj

13 mars, 2023

NOMINERA. Har du lärare i din närhet som utvecklat och genomfört en framgångsrik och innovativ pedagogisk idé i undervisningen? Eller en eller fle … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor