KRÖNIKA. För första gången innehåller arbetsmiljöundersökningen vid Göteborgs universitet (ARK) en underenkät särskilt inriktad mot doktorander. Nu ligger ansvaret i händerna på alla oss doktorander, skriver Doktorandrådets Emma Eckernäs i sin krönika. Hon uppmanar alla doktorander att medverka i kartläggningen av sin arbetsmiljö.
Att vara doktorand är, och ska i viss mån vara, en utmaning på många sätt. Du befinner dig i ett slags gränsland där du både är anställd men också genomgår en utbildning, vilket kan skapa en hel del förvirring kring vad som faktiskt förväntas av dig. Dessutom tillkommer ofta både stress och prestationsångest. För att klara av den tuffa situation som det ofta är att vara doktorand är det därför viktigt att de externa förutsättningarna för att lyckas är så bra som möjligt. Jag syftar framför allt på doktorandens arbetsmiljö.
Viktigt för oss att känna till hur arbetssituation för doktorander faktiskt ser ut
Trots att jag hoppas och tror att de flesta doktorander vid Sahlgrenska akademin trivs på sin arbetsplats, så vet jag att det finns saker som kan förbättras. Jag har personligen sett ett flertal exempel på när kraven på en god arbetsmiljö för doktorander inte uppfylls. Det kan exempelvis handla om doktorander som inte upplever sig ha möjlighet att ta ut semester, doktorander som känner sig isolerade och saknar en naturlig gemenskap på arbetet, eller doktorander vars handledare är allt annat än närvarande.
I Doktorandrådet vid Sahlgrenska akademin (DoR) jobbar vi kontinuerligt, i tätt samarbete med bland annat Forskarutbildningsrådet (FUR), för att bevaka och, i den mån det behövs, förbättra doktoranders arbetssituation. För att vi ska kunna göra det på ett så bra sätt som möjligt är det viktigt för oss att känna till hur arbetssituation för doktorander faktiskt ser ut. Därför är vi oerhört glada över att årets arbetsmiljöenkät (ARK) för första gången innehåller en underenkät som riktar sig specifikt till doktorander.
Nu ligger ansvaret i händerna på alla oss doktorander!
Vi som är doktorander kommer att få två enkäter – dels den som redan skickats ut till alla anställda och inom kort dessutom en kort kompletterande enkät med frågor om vår forskarutbildning. Doktoranddelen i ARK tar upp frågor som berör relationen till handledare, arbetet med avhandlingen och andra aspekter som är utmärkande för rollen som doktorand. Det här är ett stort steg framåt i arbetet för doktoranders arbetsmiljö och trivsel. Dessutom kommer doktorandenkäten att gå ut till alla samverkansdoktorander vid Sahlgrenska akademin, något som vi är stolta över att ha drivit igenom tillsammans med FUR.
Nu ligger ansvaret i händerna på alla oss doktorander! Det är vårt ansvar att ta den tid som krävs för att fylla i den här enkäten. Det är cirka 15 minuter av din tid som kan påverka din arbetssituation framåt. Enbart med hjälp av en ordentlig kartläggning av doktoranders arbetsmiljö har vi möjlighet att systematiskt driva och följa upp arbetet för att upprätthålla den kvalitet som varje doktorand har rätt till. Jag vill därför uppmana alla doktorander att ta det här ansvaret på allvar.
Det är chefen på varje arbetsplats som ser till att resultatet i ARK leder till lämpliga åtgärder. Oavsett om du trivs på din arbetsplats eller inte är dina svar viktiga för att din chef ska ha möjlighet att se vad som är bra och vad som kan förbättras. Resultaten i ARK kommer dessutom att vara avgörande för vilka frågor vi i DoR väljer att prioritera i vårt arbete framöver. Se därför till att göra din röst hörd för att vi gemensamt ska kunna skapa en så trivsam arbetssituation som möjligt för alla doktorander vid Sahlgrenska akademin.
Emma Eckernäs
Karl Kilbo Edlund skriver
Heja! Bra med en specifik doktoranddel av ARK och viktigt att den går ut även till samverkansdoktorander. Hoppas att många besvarar enkäten och att resultaten kommer till god nytta. Tack för ert arbete i DoR!