Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Stort intresse för ny seminarieserie i Vasaparken

19 januari, 2023

AKADEMISKA SAMTAL. Vilket ansvar följer med den akademiska friheten? Det var temat för det första Vasaparksseminariet som hölls på eftermiddagen den 16 januari.
– Istället för att sopa under mattan vill vi bjuda på ett konstruktivt akademiskt samtal, öppet för alla som vill vara med, inledde vicerektor Torbjörn Lundh.

– Kanske blir det lite som Skavlan, förklarade kvällens moderator, Ulf Dalnäs, när han inför 75 deltagare bjöd upp den första paneldeltagaren, Mats Benner från Lunds universitet.

Mats Benner berättade att han tidigt intresserat sig för universitetens roll i skarven mellan två diskussioner: förhållandet till staten och förhållandet till marknaden.

– Uppsala universitet kom till för att tillhandahålla statens behov av präster, Göteborgs högskola uppstod istället för att tillfredsställa den egna stadens behov. Innan dess hade Chalmersska slöjdskolan etablerats, som var orienterad mot att skapa nytta.

Den svenska akademin upplevde en storhetstid på 1980-talet, berättade Mats Benner.

– Om man ska gå efter bibliometriska mått hamnade Sverige då på tredje plats i världen som forskningsnation, efter USA och Storbritannien; sedan dess har det gått utför. Förr fanns större tolerans för dilettanten, idag undviker man allt som kan leda fel. Det akademiska grunduppdraget sköts bättre men det blir färre genombrott inom forskningen.

Wyndhamn: ”Akademin ogillar självransakan”

Nästa paneldeltagare var pedagogen Anna-Karin Wyndhamn. Hon menade att en akademiker måste värna sin frihet, även om det innebär sämre karriärmöjligheter eller attacker på sociala medier.

Moderator Ulf Dalnäs samt paneldeltagarna Anna-Karin Wyndhamn och Mats Benner.

– Tillsammans med journalisten Ivar Arpi publicerade jag för två år sedan Genusdoktrinen som är en granskning av högskolans jämställdhetsintegrering. Boken ansågs störa den politiska kampen och många lärosäten gjorde aktivt motstånd mot mig. Akademin ogillar självrannsakan och universitetsledningarna är synnerligen dåliga på att skydda kritiska forskare. Lärare som utan grund anmäls av studenter hamnar i en utredningsprocess som både är tärande och förödmjukande och som skickar tydliga signaler om hur vi lärare bör uppfatta vårt uppdrag.

Obekväma uppfattningar kan få konsekvenser

Den tredje paneldeltagaren, överläkaren och professorn Mikael Landén, har ägnat sig åt könsdysfori och transsexualitet sedan 1990-talet.

Ulf Dalnäs och pandeldeltagare Mikael Landén.

– Enligt en utredning av SBU finns ingen evidens när det gäller hormonbehandling av unga tonåringar, vilket fått mig att avråda från sådan behandling. Det har lett till att jag kallats transfob och är därmed inte värd att lyssna på.

Publiken bidrog med många inpass, bland annat om hur staten bestämmer vad lärosätena ska ägna sig åt och att forskarna enbart får bestämma hur det ska gå till.

– Jag tycker att det är rimligt att våra folkvalda vill ha svar på angelägna frågor men de ska vara breda, menade Mikael Landén. Nu utlyser exempelvis Vetenskapsrådet så kallade rådsprofessurer inom rättspsykiatri och tvångsvård. Varför inte utlysa tjänster inom stora fält, som hälsa eller vård av äldre?

Andra publikfrågor handlade om akademisk frihet och kvalitet, linjestyrning och kollegialitet, om det finns opolitisk forskning samt om vetenskapliga tabun.

Fler seminarier planeras

Detta var det första Vasaparksseminariet, och tanken är att det ska bli fler.

– Vi har ännu inte bestämt vilka teman vi ska ta upp i kommande seminarier, förklarade Torbjörn Lundh. Men intresserade får gärna komma med förslag.

  • Vasaparksseminarierna är en ny seminarieserie vars syfte är att bjuda på konstruktiva akademiska samtal, öppna för alla intresserade. Initiativtagare är Torbjörn Lundh, vicerektor för samverkan och nyttiggörande vid Göteborgs universitet.
  • Har du ett förslag på ett ämne som kan passa för ett Vasaparkseminare? Kontakta i så fall Jonas Martinsson, kommunikatör med ansvar för evenemang, på e-post: jonas.martinsson@gu.se eller telefon: 076–618 54 12.

FOTO: JOHAN WINGBORG/GU
TEXT: EVA LUNDGREN
Artkeln publicerades först på Medarbetarportalen.

Av: Elin Lindström
Taggat med: akademiska samtal, Universitetsgemensamt, Vasaparken, Vasaparksseminarierna

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor