Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Stort intresse för ny seminarieserie i Vasaparken

19 januari, 2023 Kommentera

AKADEMISKA SAMTAL. Vilket ansvar följer med den akademiska friheten? Det var temat för det första Vasaparksseminariet som hölls på eftermiddagen den 16 januari.
– Istället för att sopa under mattan vill vi bjuda på ett konstruktivt akademiskt samtal, öppet för alla som vill vara med, inledde vicerektor Torbjörn Lundh.

– Kanske blir det lite som Skavlan, förklarade kvällens moderator, Ulf Dalnäs, när han inför 75 deltagare bjöd upp den första paneldeltagaren, Mats Benner från Lunds universitet.

Mats Benner berättade att han tidigt intresserat sig för universitetens roll i skarven mellan två diskussioner: förhållandet till staten och förhållandet till marknaden.

– Uppsala universitet kom till för att tillhandahålla statens behov av präster, Göteborgs högskola uppstod istället för att tillfredsställa den egna stadens behov. Innan dess hade Chalmersska slöjdskolan etablerats, som var orienterad mot att skapa nytta.

Den svenska akademin upplevde en storhetstid på 1980-talet, berättade Mats Benner.

– Om man ska gå efter bibliometriska mått hamnade Sverige då på tredje plats i världen som forskningsnation, efter USA och Storbritannien; sedan dess har det gått utför. Förr fanns större tolerans för dilettanten, idag undviker man allt som kan leda fel. Det akademiska grunduppdraget sköts bättre men det blir färre genombrott inom forskningen.

Wyndhamn: ”Akademin ogillar självransakan”

Nästa paneldeltagare var pedagogen Anna-Karin Wyndhamn. Hon menade att en akademiker måste värna sin frihet, även om det innebär sämre karriärmöjligheter eller attacker på sociala medier.

Moderator Ulf Dalnäs samt paneldeltagarna Anna-Karin Wyndhamn och Mats Benner.

– Tillsammans med journalisten Ivar Arpi publicerade jag för två år sedan Genusdoktrinen som är en granskning av högskolans jämställdhetsintegrering. Boken ansågs störa den politiska kampen och många lärosäten gjorde aktivt motstånd mot mig. Akademin ogillar självrannsakan och universitetsledningarna är synnerligen dåliga på att skydda kritiska forskare. Lärare som utan grund anmäls av studenter hamnar i en utredningsprocess som både är tärande och förödmjukande och som skickar tydliga signaler om hur vi lärare bör uppfatta vårt uppdrag.

Obekväma uppfattningar kan få konsekvenser

Den tredje paneldeltagaren, överläkaren och professorn Mikael Landén, har ägnat sig åt könsdysfori och transsexualitet sedan 1990-talet.

Ulf Dalnäs och pandeldeltagare Mikael Landén.

– Enligt en utredning av SBU finns ingen evidens när det gäller hormonbehandling av unga tonåringar, vilket fått mig att avråda från sådan behandling. Det har lett till att jag kallats transfob och är därmed inte värd att lyssna på.

Publiken bidrog med många inpass, bland annat om hur staten bestämmer vad lärosätena ska ägna sig åt och att forskarna enbart får bestämma hur det ska gå till.

– Jag tycker att det är rimligt att våra folkvalda vill ha svar på angelägna frågor men de ska vara breda, menade Mikael Landén. Nu utlyser exempelvis Vetenskapsrådet så kallade rådsprofessurer inom rättspsykiatri och tvångsvård. Varför inte utlysa tjänster inom stora fält, som hälsa eller vård av äldre?

Andra publikfrågor handlade om akademisk frihet och kvalitet, linjestyrning och kollegialitet, om det finns opolitisk forskning samt om vetenskapliga tabun.

Fler seminarier planeras

Detta var det första Vasaparksseminariet, och tanken är att det ska bli fler.

– Vi har ännu inte bestämt vilka teman vi ska ta upp i kommande seminarier, förklarade Torbjörn Lundh. Men intresserade får gärna komma med förslag.

  • Vasaparksseminarierna är en ny seminarieserie vars syfte är att bjuda på konstruktiva akademiska samtal, öppna för alla intresserade. Initiativtagare är Torbjörn Lundh, vicerektor för samverkan och nyttiggörande vid Göteborgs universitet.
  • Har du ett förslag på ett ämne som kan passa för ett Vasaparkseminare? Kontakta i så fall Jonas Martinsson, kommunikatör med ansvar för evenemang, på e-post: jonas.martinsson@gu.se eller telefon: 076–618 54 12.

FOTO: JOHAN WINGBORG/GU
TEXT: EVA LUNDGREN
Artkeln publicerades först på Medarbetarportalen.

Av: Elin Lindström
Taggat med: akademiska samtal, Universitetsgemensamt, Vasaparken, Vasaparksseminarierna

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Nyhetsbrevet tar paus för sportlovet – uppehåll onsdag 15 februari

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JAN 24]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Nytt ansökningsförfarande för SSMF Starting och Consolidator Grant

7 februari, 2023

UTLYSNINGAR. Från och med i år inför SSMF ett nytt ansökningsförfarande för sina utlysningar Starting och Consolidator Grant. Dessa kommer nu geno … [Read More...]

Läkemedlet metotrexat kopplas till förhöjd risk för hudcancer

7 februari, 2023

NY STUDIE. Det immundämpande läkemedlet metotrexat kan på befolkningsnivå kopplas till en ökad risk för tre olika former av hudcancer, visar forsk … [Read More...]

Centrumbildningar i fokus för årets Forskningsdag

6 februari, 2023

SAMVERKAN. För åttonde året i rad bjöd Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset in till Forskningsdagen. 2023 års upplaga lyfte … [Read More...]

Masterprogrammet i folkhälsa banade väg för samarbete i Sri Lanka och Indien

6 februari, 2023

RESEBERÄTTELSE. I början av november förra året reste Solveig Lövestad, Monica Hunsberger (ansvarig för masterprogrammet i folkhälsa) och Evelina … [Read More...]

Tydliga genusnormer när långvarig smärta beskrivs

6 februari, 2023

AVHANDLING. Känsliga kvinnor och tåliga män. Det är en rådande bild av personer med långvarig smärta. Följden kan bli omotiverade skillnader i den … [Read More...]

Ny metod för diagnostik av ligamentskador i knäleden på gång

3 februari, 2023

HÄLSA OCH TEKNIK. En ny metod att diagnostisera skador i knäets ligament har tagits fram av forskare vid Sahlgrenska akademin och Chalmers. M … [Read More...]

Nu kan du nominera 2023 års hedersdoktorer

2 februari, 2023

HEDERSDOKTOR. Alla anställda inom Sahlgrenska akademin kan nominera hedersdoktorer. Utnämningarna är ett bevis på fakultetens uppskattning, och et … [Read More...]

Högtidlig ceremoni för lång och trogen tjänst

30 januari, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Onsdagen den 25 januari bjöd universitetet in totalt 68 medarbetare till högtidlig utdelning av utmärkelsen Nit och red … [Read More...]

Ny avhandling: Högre risk för framtida tarmläckage efter sfinkterskada

27 januari, 2023

AVHANDLING. Risken för framtida läckage av tarmgas och avföring är betydligt högre bland kvinnor som fått en sfinkterskada vid förlossning, och al … [Read More...]

Depression och låg livskvalitet 30 år efter kemattack

25 januari, 2023

NY STUDIE. Senapsgas skadar syn, hud och andning – men tre decennier senare är det den psykiska ohälsan som väger tyngst. I en tid av hot om kemi … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor