Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Privat uppskattar Oskar Ragnarsson musik, och delar det intresset med resten av sin familj. I sommar ser han fram emot att gå på festivalen Way Out West i Slottskogen. Foto: Johan Wingborg.

Oskar Ragnarsson fascineras av endokrinologins mysterier

9 januari, 2023

KLINISK FORSKNING. Cushings syndrom är en ovanlig endokrin sjukdom som orsakas av en tumör på binjurar eller i hypofysen. Men även när tumören opererats bort och kortisolnivåerna normaliserats är det många patienter som ändå inte återhämtar sig. Oskar Ragnarsson, docent och överläkare i endokrinologi, vill ta reda på varför det är så.

Oskar Ragnarsson är docent vid Sahlgrenska akademin och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med forskningstid inom på Göteborgs universitet. Han har just fått en klinisk forskartjänst vid Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine (WCMTM) som gör det möjligt för honom att ägna halva sin arbetstid åt forskning. Förutom forskningsmedlen uppskattar han tillgång till nätverket med andra forskare inom WCMTM:

Oskar Ragnarsson

– De andra gruppledarna är väldigt kloka och duktiga människor, och när jag träffat dem har jag känt mig väldigt stolt över att vara med i detta sammanhang. Det är väldigt skönt att jag får ta del av de andras idéer och inspireras av vad de arbetar med, säger Oskar.

Hur kroppen påverkas av kortisol

Oskar Ragnarsson läste till läkare i hemlandet Island. Han kom till Göteborg för tjugo år sedan för att få specialistutbildningen inom endokrinologi, och stannade kvar. Han disputerade 2012 med en avhandling om hur kroppen påverkas av för höga nivåer av kortisol, och har sedan dess fortsatt arbeta med och forska om endokrina sjukdomar som drabbar hypofysen och binjurarna.

– Jag tycker om grävandet, och de mystiska aspekterna av endokrinologi. En patient kan ha en pytteliten tumör och ändå få dramatiska förändringar i kroppen på grund av avvikande hormonproduktion, säger Oskar.

Flera av de studier han arbetar med just nu handlar om Cushings syndrom, som oftast orsakas av en kortisolproducerande tumör i hypofysen eller i binjurebarken. Den typiska patienten som diagnostiseras med Cushings syndrom är medelålders, ofta en kvinna, och har då levt med extrem trötthet i flera år. Flera andra symtom ingår i sjukdomsbilden, bland annat viktuppgång, högt blodtryck, depression, ångest, och försämrat minne och kognition. Att diagnosen ofta dröjer flera år beror på att symtomen är mycket diffusa i början, att det inte finns något enkelt sätt att ställa diagnosen, samt att syndromet är så pass ovanligt.

Känsliga delar av hjärnan

När tumören som orsakar symtomen opererats bort blir många mycket bättre, men i hälften av fallen har patienterna kvarvarande symtom trots att kortisonnivån normaliseras.

Oskar Ragnarsson. Foto: Johan Wingborg.

– En liten andel av patienterna har det mycket besvärligt och ett svårt liv, trots att de är botade från sjukdomen. De som har det svårast klarar inte av att arbeta eller umgås socialt. Vi vill veta varför detta händer, varför det är så stor skillnad mellan olika individer och vad som skulle kunna göras för att förebygga risken för kvarstående symtom, säger Oskar.

Den rådande hypotesen är att de förhöjda nivåerna av kortisol helt enkelt är giftiga för områden i hjärnan där det finns många receptorer för kortisol, framför allt hippocampus och pannloben. Målet med forskningen är att reda ut mekanismerna bakom den permanenta skadan, vilket i förlängningen kan leda till nya sätt att förbättra livssituationen för patienterna.

Följer patienter med Cushings syndrom

Cushings syndrom är så ovanligt att bara omkring 30 patienter diagnostiseras per år i Sverige. Tillsammans med forskarkollegor i Nederländerna och Spanien genomför Oskar Ragnarsson nu en prospektiv studie, där 36 patienter som nyligen diagnostiserats med Cushings syndrom ska följas under två års tid. Nästan alla de 36 patienter som behövs är inkluderade och arbetet med att få tag på kontrollpersoner pågår.

– Vi ska studera hjärnans funktion och kognition med olika mått. Vi avbildar hjärnan med funktionell magnetkamera och undersöker hjärnans förmåga att ta upp socker med PET. Dessutom genomför vi både genetiska och epigenitiska studier. Vi har tidigare gjort tvärsnittsstudier med intressanta fynd, men detta är den första prospektiva studien, där vi ska följa patienterna under två år, berättar Oskar.

Likheter med utmattningssyndrom

I en annan aktuell studie ingår patienter med Cushings syndom och personer med utmattningssyndrom.

– Vi tror att de har mycket gemensamt. Jag ser fram emot våra resultat som eventuellt kan vara till nytta för andra patientgrupper som har höga halter av kortisol utan att ha Cushings syndrom, exempelvis patienter med depression och ångest.

AV: ELIN LINDSTRÖM
FOTO: JOHAN WINGBORG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: endokrinologi, institutionen för medicin, Klinisk forskning, translationell forskning, Wallenberg centrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM)

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor