Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Privat uppskattar Oskar Ragnarsson musik, och delar det intresset med resten av sin familj. I sommar ser han fram emot att gå på festivalen Way Out West i Slottskogen. Foto: Johan Wingborg.

Oskar Ragnarsson fascineras av endokrinologins mysterier

9 januari, 2023

KLINISK FORSKNING. Cushings syndrom är en ovanlig endokrin sjukdom som orsakas av en tumör på binjurar eller i hypofysen. Men även när tumören opererats bort och kortisolnivåerna normaliserats är det många patienter som ändå inte återhämtar sig. Oskar Ragnarsson, docent och överläkare i endokrinologi, vill ta reda på varför det är så.

Oskar Ragnarsson är docent vid Sahlgrenska akademin och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med forskningstid inom på Göteborgs universitet. Han har just fått en klinisk forskartjänst vid Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine (WCMTM) som gör det möjligt för honom att ägna halva sin arbetstid åt forskning. Förutom forskningsmedlen uppskattar han tillgång till nätverket med andra forskare inom WCMTM:

Oskar Ragnarsson

– De andra gruppledarna är väldigt kloka och duktiga människor, och när jag träffat dem har jag känt mig väldigt stolt över att vara med i detta sammanhang. Det är väldigt skönt att jag får ta del av de andras idéer och inspireras av vad de arbetar med, säger Oskar.

Hur kroppen påverkas av kortisol

Oskar Ragnarsson läste till läkare i hemlandet Island. Han kom till Göteborg för tjugo år sedan för att få specialistutbildningen inom endokrinologi, och stannade kvar. Han disputerade 2012 med en avhandling om hur kroppen påverkas av för höga nivåer av kortisol, och har sedan dess fortsatt arbeta med och forska om endokrina sjukdomar som drabbar hypofysen och binjurarna.

– Jag tycker om grävandet, och de mystiska aspekterna av endokrinologi. En patient kan ha en pytteliten tumör och ändå få dramatiska förändringar i kroppen på grund av avvikande hormonproduktion, säger Oskar.

Flera av de studier han arbetar med just nu handlar om Cushings syndrom, som oftast orsakas av en kortisolproducerande tumör i hypofysen eller i binjurebarken. Den typiska patienten som diagnostiseras med Cushings syndrom är medelålders, ofta en kvinna, och har då levt med extrem trötthet i flera år. Flera andra symtom ingår i sjukdomsbilden, bland annat viktuppgång, högt blodtryck, depression, ångest, och försämrat minne och kognition. Att diagnosen ofta dröjer flera år beror på att symtomen är mycket diffusa i början, att det inte finns något enkelt sätt att ställa diagnosen, samt att syndromet är så pass ovanligt.

Känsliga delar av hjärnan

När tumören som orsakar symtomen opererats bort blir många mycket bättre, men i hälften av fallen har patienterna kvarvarande symtom trots att kortisonnivån normaliseras.

Oskar Ragnarsson. Foto: Johan Wingborg.

– En liten andel av patienterna har det mycket besvärligt och ett svårt liv, trots att de är botade från sjukdomen. De som har det svårast klarar inte av att arbeta eller umgås socialt. Vi vill veta varför detta händer, varför det är så stor skillnad mellan olika individer och vad som skulle kunna göras för att förebygga risken för kvarstående symtom, säger Oskar.

Den rådande hypotesen är att de förhöjda nivåerna av kortisol helt enkelt är giftiga för områden i hjärnan där det finns många receptorer för kortisol, framför allt hippocampus och pannloben. Målet med forskningen är att reda ut mekanismerna bakom den permanenta skadan, vilket i förlängningen kan leda till nya sätt att förbättra livssituationen för patienterna.

Följer patienter med Cushings syndrom

Cushings syndrom är så ovanligt att bara omkring 30 patienter diagnostiseras per år i Sverige. Tillsammans med forskarkollegor i Nederländerna och Spanien genomför Oskar Ragnarsson nu en prospektiv studie, där 36 patienter som nyligen diagnostiserats med Cushings syndrom ska följas under två års tid. Nästan alla de 36 patienter som behövs är inkluderade och arbetet med att få tag på kontrollpersoner pågår.

– Vi ska studera hjärnans funktion och kognition med olika mått. Vi avbildar hjärnan med funktionell magnetkamera och undersöker hjärnans förmåga att ta upp socker med PET. Dessutom genomför vi både genetiska och epigenitiska studier. Vi har tidigare gjort tvärsnittsstudier med intressanta fynd, men detta är den första prospektiva studien, där vi ska följa patienterna under två år, berättar Oskar.

Likheter med utmattningssyndrom

I en annan aktuell studie ingår patienter med Cushings syndom och personer med utmattningssyndrom.

– Vi tror att de har mycket gemensamt. Jag ser fram emot våra resultat som eventuellt kan vara till nytta för andra patientgrupper som har höga halter av kortisol utan att ha Cushings syndrom, exempelvis patienter med depression och ångest.

AV: ELIN LINDSTRÖM
FOTO: JOHAN WINGBORG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: endokrinologi, institutionen för medicin, Klinisk forskning, translationell forskning, Wallenberg centrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM)

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Exjobbs- och kandidatarbetesmässa inom hälsa och teknik

Handledare registrerar projekt senast 4 oktober, via den här länken.

Pekka Katajisto: Role of the stem cell niche in aging

NOTE DAY AND TIME: on a Friday, 14:00H.

Hybrid meeting – in Lecture Hall Arvid Carlsson or online via Zoom.

  • Hybrid webinar 14:00-15:00, Monday September 22nd.
  • Link to Zoom webinar.
  • Sahlgrenska Academy Science Seminars – see full program in the Staff Portal.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED SEPTEMBER 20]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela höstens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Utbildningsadministratör – och extremcyklist

21 september, 2023

LIVSSTIL. Hettan i Mojaveöknen blev nästan slutet för hans solo-resa på cykel från Los Angeles till New York i somras. USA-resan är bara det senas … [Read More...]

Till minne av Hanns-Ulrich Marschall

21 september, 2023

Han hade en unik förmåga att skapa möten med människor och samarbeten med andra forskare. Hanns-Ulrich Marschall föddes 1954 in Ibbenbüren, Tyskl … [Read More...]

Lägre risk för blodcancer efter fetmakirurgi

20 september, 2023

NY STUDIE. Kirurgi mot fetma är förknippat med en 40-procentigt lägre risk för blodcancer. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Den tydl … [Read More...]

Fetma drabbar extra hårt vid bipolär sjukdom

20 september, 2023

NY STUDIE. Fetmaepidemin slår extra hårt mot personer med bipolär sjukdom. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Resultaten tyder på att … [Read More...]

Malin Broberg installerad som rektor

19 september, 2023

REKTOR. Fredag 15 september installerades Malin Broberg som Göteborgs universitets tjugonde rektor. – Det är ingen slump att jag står här idag. D … [Read More...]

Ny kanslichef på fakulteten: Annelie Tobin

18 september, 2023

LEDNINGSUPPDRAG. Med tjugo års erfarenhet inom framför allt utbildning och internationalisering på Sahlgrenska akademin har nu Annelie Tobin ta … [Read More...]

Pandemin en tuff tid även på apoteken

15 september, 2023

NY STUDIE. Kunder som dök upp fast de var sjuka, som inte accepterade restriktionerna, och många nya arbetsuppgifter för personalen. Det är fak … [Read More...]

Axel Wolf är ny föreståndare för Centrum för personcentrerad vård

14 september, 2023

UPPDRAG. Axel Wolf, professor vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, har nu tagit över som föreståndare för Centrum för personcentrerad vå … [Read More...]

Två utlysningar aktuella för DDLS Fellows vid Göteborgs universitet

12 september, 2023

TJÄNSTER. Göteborgs universitet har två aktuella utlysta tjänster inom SciLifeLab & Wallenberg National Program for Data-Driven Life Science ( … [Read More...]

Gemensam forskning för utveckling av kommunal vård och omsorg

8 september, 2023

SAMVERKAN. En aktuell avsiktsförklaring mellan Göteborgs universitet och Göteborgs stad ger bättre möjligheter att arbeta tillsammans för kompe … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor