UNGA FORSKARE. Satsningen på Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM) har slagit väl ut – en lång rad unga framgångsrika forskare kunnat rekryteras till Göteborg. Nu söks nästa föreståndare för centrumet, som också blivit förlängt till 2028.
Annonsen för uppdraget ligger på WCMTM:s hemsida: https://www.gu.se/en/molecular-translational-medicine
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW) beslutade 2015 att tillsammans med Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen och AstraZeneca investera totalt 600 miljoner kronor under tio år på unga, framgångsrika forskare. Målet var att skapa ett centrum där forskning möter sjukvården och industrin i en integrerad och kreativ miljö.
Egna externa medel
Satsningen har slagit mycket väl ut. Idag bedriver 26 gruppledare forskning med experimentell eller klinisk inriktning, eller en kombinerad inriktning. Många är anställda på Sahlgrenska akademin eller på Naturvetenskapliga fakulteten. 12 av de 26 forskargruppledarna har sin huvudanställning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och arbetar halvtid kliniskt och halvtid med sin forskning. Nyligen rekryterades fyra nya kliniska gruppledare med bakgrund inom kardiologi, endokrinologi, gynekologi och psykiatri.
Sedan starten har forskargruppsledarna publicerat över 350 publikationer och erhållit närmare 400 miljoner kronor i externa anslag. En långsiktig karriärutveckling främjas genom bland annat ett välfungerande samarbete med Forsknings- och innovationskontoret.
Staffan Edén var vicerektor för forskning 2014 och var med och skrev den ansökan som gick in till KAW för att starta upp WCMTM. Han har varit tillförordnad föreståndare under hösten 2022 för att avlasta föreståndare Christina Jern, som kommer att avgå vid årsskiftet.
– Nu med facit i hand kan jag med stolthet säga att det blev som vi tänkte när vi sökte. Fast bättre! säger Staffan Edén och fortsätter med ett leende:
– Det har varit väldigt roligt att komma in igen efter sju år och se hur centrumets forskargruppsledare utvecklats, hur deras grupper byggts upp och den samhörighet som finns mellan dem i WCMTM:s nätverk.
Söker ny föreståndare
Nyligen beslutade KAW att satsningen på WCMTM får förlängt stöd om 105 miljoner kronor till och med 2028, vilket ger nya möjligheter att exempelvis specialsatsa på styrkeområden som vuxit fram tack vare WCMTM.
– Vi är förstås väldigt tacksamma för KAW:s fortsatta förtroende och stöd. Och nu söker vi någon som kan ta över stafettpinnen och både utveckla det vi har till något ännu bättre men också förvalta det som byggts upp tillsammans med de ingående forskarna och i samarbete med ledningar lokalt och nationellt. Det är ju en väldigt rolig tid som den framtida föreståndaren har framför sig, säger Staffan.
Inspirerande möjligheter
WCMTM söker nu en föreståndare, att ta detta centrum och dess forskargruppsledare och forskargrupper vidare in i framtiden. Och förutsättningarna inom området i Sverige är minst sagt goda, bland annat genom den stora nationella satsningen som KAW gjort på data driven life science (DDLS). Totalt 3,1 miljarder satsas under 12 år. Vid Göteborgs universitet kanaliseras DDLS genom WCMTM. Programmet ska utbilda och rekrytera nästa generations forskare med en datavetenskaplig bas. Det ska också stärka nationella samarbeten mellan universitet, och dessutom skapa partnerskap med industri och hälso- och sjukvård.
– En av de första delarna med DDLS satsningen har varit att rekrytera 20 nya så kallade DDLS fellows, till Sverige och till de elva universiteteten och partnerorganisationerna som ingår i DDLS. Göteborgs universitet fick möjligheten att rekrytera två av dessa fellows inom data driven precisionsmedicin och diagnostik samt inom data driven forskning inom smittspridning och infektionsbiologi, som kommer starta upp sina grupper vid årsskiftet, berättar Julia Grönros, PhD, som varit forskningskoordinator för WCMTM sedan starten 2015.
Ett annat svenskt initiativ som också faciliteras genom WCMTM och som nyligen erhöll ytterligare finansiering från KAW är OligoNova. Det är en forskningsinfrastruktur som ingår i SciLifeLabs DDD plattform, och som ska stötta forskare i utvecklingen av terapeutiska oligonukleotider. Förhoppningsvis kommer att resultera i nya patent, nystartade företag och behandlingar till patienter.
Entusiastiska forskargruppsledare
Christina Jern, professor vid Sahlgrenska akademin och universitetsöverläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, avslutar nu sitt uppdrag som föreståndare för WCMTM, som hon haft sedan 2018.
– Det absolut roligaste med WCMTM är ju de unga och entusiastiska forskargruppsledarna som vi rekryterat från olika delar av världen! Det är de som utgör kärnan i verksamheten och att se dem lyckas är den bästa belöningen, säger Christina och fortsätter:
– Jag måste också säga att det välfungerande och öppna samarbetet med Västra Götalandsregionen och de andra Wallenbergcentrumen för molekylär medicin, och även med SciLifeLab, också varit en väldigt stor behållning.
Margit Mahlapuu tillträdde som vice föreståndare för WCMTM under våren 2020 och är professor i molekylär genetik vid Naturvetenskapliga fakulteten.
– En av våra styrkor med WCMTM är att vi kunnat rekrytera unga forskare till både Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten, vilket har bidragit till tvärvetenskapliga samarbeten. En annan styrka är också det välfungerande samarbetet och stödet från AstraZeneca, säger Margit.
AV: ELIN LINDSTRÖM