KRÖNIKA. Dekan Agneta Holmäng och prodekan Henrik Hagberg ger oss glimtar från året som gått och gläntar på dörren till 2023.
Låt oss börja med att tacka er alla för de värdefulla insatser ni på olika sätt gjort för Sahlgrenska akademin under året som gått! Ett extra stort tack vill vi rikta till er som hjälp till med den stora nationella ALF-utvärderingen, där den sista intervjun just genomförts. Nästa år blir det mycket spännande att ta del av resultatet från utvärderingen, som kommer den sista mars.
Utvärderingen har inneburit ett mycket stort arbete under året. Om en enda person hade arbetat med ALF-utvärderingen hade det tagit fyra arbetsår på heltid! Detta enligt en beräkning som gjorts utifrån nedlagda arbetstimmar. Även om det är bra och nyttigt med utvärderingar, är det inte hållbart att den nästa gång, om fyra år, får ta så mycket tid och kraft. Den nationella styrgruppen för ALF har därför tillsatt en arbetsgrupp för att titta på hur utvärderingen då skall utformas.
Stor betydelse för karriärvägen för unga kliniska forskare
En god nyhet för vår samverkan med Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Regionen är att vi nu äntligen fått möjlighet att i vår anställningsordning, inrätta biträdande lektorat med kombinationstjänster, för våra kliniska forskare. Detta innebär att dessa tjänster nu kan förenas med kliniskt arbete, precis som kombinationstjänster för professorer och universitetslektorer. Detta har stor betydelse för karriärvägen för kliniska forskare, och förbättrar Sahlgrenska akademins rekryteringsmöjligheter. Under de senaste åren har vi dessutom sett en stor ökning av antalet docenter inom den kliniska verksamheten. Jämfört med 2002 har vi idag 33 procent fler docenter vilket är mycket glädjande, och unikt nationellt för Göteborg, vilket bådar gott för framtiden.
Ett Excellence centrum för Sports Medicine
Under året har också Life science klustret, GoCo Health Innovation City, snabbt vuxit fram runt AstraZeneca. GoCo är nu på god väg att utvecklas mot den viktiga mötesplats för hälsoinnovation som är målet med satsningen. Som founding partner blir Sahlgrenska akademins nästa steg att samla forskning om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, fysisk aktivitet och folkhälsa i GoCo Active huset, som ska stå klart 2024. Vi är mycket framgångsrika inom idrottsvetenskaplig forskning, vilket inkluderar hela universitet, och rankas högst nationellt och även högt internationellt. Det gör det naturligt att bilda ett excellence center hos oss. Även Riksidrottsförbundet (RF) och Svenska Olympiska Kommittén (SOK) har visat intresse för vår starka forskning. Vi har därför förhoppning om att den forskarskola som de vill etablera inom området prestation och elitidrott kommer att koordineras från Göteborg.
Många spännande forskningsprojekt med Chalmers
Även inom området hälsa och teknik har våra samarbeten fördjupats med Chalmers tekniska högskola. Mötet mellan våra ämnesområden genererar många intressanta och spännande forskningsprojekt!
Tillsammans med Chalmers och Natfak genomför vi varje termin en exjobbsmässa där studenter och handledare möts över gränserna. Mässan växer för varje gång. Till våren är det Sahlgrenska akademins tur att stå värd – notera gärna redan nu den 9 maj. Andra gemensamma satsningar är konferensen Engineering Health, SahlBEC Lab, noder för SciLifeLab och gemensam DDLS-infrastruktur. DDLS står för data driven life science, och är en stor nationell satsning från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Totalt i Sverige satsas 3,1 miljarder under 12 år. Vid Göteborgs universitet kanaliseras DDLS genom Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM).
Vi behöver en gemensam hub på Östra sjukhuset
Utvecklingen av vårt campus på Östra sjukhuset fortsätter där ett nytt kvinnosjukhus för neonatal och förlossningsvård snart ska börja byggas. Detta beräknas stå klart kring 2026. Det blir ett stort höghus där det även finns bra lokaler för akademin. Men det saknas ännu en gemensam hub för forskning och utbildning som samordnar och kompletterar de akademiska aktiviteterna på Östra sjukhuset som sker nära kliniker och vårdavdelningar. Detta är viktigt för att synliggöra akademins närvaro och stärka bilden av Östra som en viktig del av universitetssjukhuset. Det finns förarbeten genomförda i samarbete med sjukvården, men tyvärr ännu inte någon specifik plats för denna hub. Vi kommer att fortsätta att arbeta med denna fråga under året som kommer.
Nu önskar vi er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År!
Passa på att hämta krafter och att umgås med nära och kära!
Agneta Holmäng
Henrik Hagberg