Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
36 deltagare med olika professioner deltog i kursen. De kom från Island, Norge, Danmark, Sverige och Finland. På bilden ser ni Sven Nord från Norrlands universitetssjukhus presentera sitt teams verklighetsbaserade förbättringsarbete. Arbetet var en lösning på ett problem som deras partnerteam på Island hade ställt – det handlade om strukturen för rehabiliteringsprocessen på Islands universitetssjukhus. Foto: Josefin Bergenholtz.

Nordiskt kunskapsbygge på avancerad kurs inom ryggmärgsskaderehabilitering

19 december, 2022

UTBILDNING. I maj startade andra omgången av kursen Nordisk avancerad ryggmärgsskaderehabilitering. Kursen är en uppdragsutbildning som ges av Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, på uppdrag av Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Nordiska ryggmärgsskadesamfundet (NoSCoS).  

Nordisk avancerad ryggmärgsskaderehabilitering, 7,5 hp
Kursen är en nätbaserad distansutbildning med två campustillfällen.
Kursen har nu genomförts två gånger av Institutionen för neurovetenskap och fysiologi på uppdrag av Sahlgrenska Universitetssjukhuset och nordiska ryggmärgsskadesamfundet (NoSCoS).
Examinator är Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin vid sektionen för klinisk neurovetenskap, Sahlgrenska akademin.  Utvecklingen och genomförandet av kursen har skett samarbete med handledare och intressenter från de nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark, Island och Finland.
Läs mer om uppdragsutbildningar inom neurologi, rehabilitering och psykiatri

De 36 deltagarna, som kommer från hela Norden, träffades under tre intensiva avslutningsdagar på Kviberg arena. Vi var där och träffade kursledare och deltagare. Deltagarna är alla yrkesverksamma i team som arbetar inom högspecialiserad vård i de nordiska länderna. De har olika yrkesprofessioner och deltar som team som tillsammans vill lära och utvecklas inom ryggmärgsskaderehabilitering.

Team- och problembaserat lärande

Wolfram Antepohl, PhD och överläkare, Linköpings universitetssjukhus. Foto: Josefin Bergenholtz.

– Den centrala delen i upplägget för kursen är att deltagarna kommer till kursen som team, de lär sig som team och implementerar sina kunskaper på sin befintliga arbetsplats, säger Wolfram Antepohl som är en av kursledarna och har varit med från början i utformningen av kursen.

För att få plats på utbildningen har det krävts att ett befintligt team anmäler sig gemensamt. Kursen är en hybridkurs där deltagarna har kommit till Göteborg för uppstart och avslutningsdagar. Däremellan har teamen arbetat tillsammans och självständigt med olika verklighetsbaserade ”case” enligt metoden problembaserat lärande (PBL). I kursen ingår även ett förbättringsarbete där ett team ska ta fram ett evidensbaserat förslag, och föreslå lösningar för ett annat teams problem. De har också haft tillgång till en utsedd handledare som stöttat i processen och lärandet.

– För flera har det problem-baserade lärandet varit helt nytt och lite av en utmaning. Även om de flesta tycker att fall från verkligheten gjort att lärandet blivit konkret och de har haft stora möjligheter att implementera det de lärt sig i verksamheten, säger Wolfram Antepohl.

Fysioterapeut Minna Rutanen från Helsingfors (mitten) och sjuksköterskan Maria Moschovou från Linköping (t.h.) är ute på kursmomentet ”walk-and-talk” – en halvtimmes promenad med uppgiften att bland annat diskutera formellt och informellt ledarskap i professionella team. Foto: Josefin Bergenholtz.

Tidskrävande men givande

De deltagare vi pratar med bekräftar bilden av att den problem-baserade processen kan ta tid att lära sig, men också att den ger väldigt mycket.

– Början av kursen var lite krävande, efter introduktionsdagarna var jag lite osäker på vad som förväntades av oss när det gäller de ”case” som vi skulle göra, säger Minna Rutanen, men fortsätter:
– Lyckligtvis hade vi en i mitt team som var lite PBL-expert, som kunde guida oss andra, och arbetet blev lättare för varje case vi gjorde.

Anna Wahl (t.v.) är dietist och arbetar i Linköping. ”Att få sätta av tid för att gemensamt hitta svar på utmaningar har stärkt vårt team”, menar Anna som på bilden samtalar med Ann-Sofi Lamberg, fysioterapeut Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Josefin Bergenholtz.

Anna Wahl är dietist och arbetar till vardags i Linköping:
– I mitt team hade några mer erfarenhet av PBL än andra och vi kunde samarbeta både kring lärandet och kring arbetssättet, berättar Anna.

Förutom de övergripande kursplanestyrda målen har deltagarna formulerat såväl teamgemensamma som individuella lärandemål. Anna ger ett exempel:
– Ett exempel på gemensamt lärandemål för mitt team var ålderns betydelse för ryggmärgsskada. Alla i teamet hade olika kunskap kring åldrandet utifrån profession och vi kunde tillsammans läsa in oss på ryggmärgsskada vid hög ålder, säger Anna.

Nordiska perspektiv och samarbeten

Hanna Persson, adj. universitetslektor vid sektionen för klinisk neurovetenskap samt överfysioterapeut vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Josefin Bergenholtz.

Kursledaren Hanna Persson berättar att inom ryggmärgsskadevård och rehabilitering finns många saker som är lika inom Norden. Hon säger dock att det också finns skillnader.

– Den här kursen drar nytta av båda delar, både likheter och olikheter, säger Hanna Persson som är adjungerad universitetslektor vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi.  Wolfram Antepohl håller med och tillägger:

– De nordiska ländernas ryggmärgsskaderehabiliteringsteam är tillräckligt lika för att man ska kunna mötas, diskutera och ha ett utbyte och samtidigt tillräckligt olika för att man ska ha saker att lära av varandra.

Att kunna arrangera kursen med deltagare från Norden har också varit nödvändigt av en helt annan anledning – Sverige är för litet, det finns helt enkelt inte tillräckligt många team inom ryggmärgsskaderehabilitering för att fylla den här kursen.

Föreläsaren Berit Brurok, fysioterapeut och PhD från Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, i diskussion med en av deltagarna. Foto: Josefin Bergenholtz.

– Med Norden som upptagningsområde hoppas vi kunna genomföra den här kursen vartannat år, berättar Wolfram.

Det är inte bara deltagarna som kommer från hela Norden. Uppbyggnaden av kursen är även det präglat av samarbete mellan de olika länderna.

– Vi har också handledare och lärare från olika länder. Sedan tidigare finns ett nätverk för nordisk ryggmärgsskaderehabilitering, och denna kurs bygger vidare på detta och utvecklar det, säger Hanna Persson.

Deltagaren Maria Moschovou säger att hon genom kursen fått hjälpsamma kontakter i hela Norden som hon vet att hon kan vända sig till för utbyte och utveckling av det kliniska arbetet.

– Nordiska länder har ju mycket gemensamt, inte bara kultur och klimat men också när det gäller arbetssätt, och det gör det lättare att förstå och bidra till varandras arbete. Via det nordiska samarbetet blir också olika projekt, forskning och utveckling möjligt, det ger större krafter för förändring och finansiering.

Till sist frågar vi kursledaren Hanna Persson om de viktigaste lärdomarna som hon gjort under genomförandet av den här kursen.

– Förutom att möta alla trevliga människor som går kursen, så vill jag lyfta fram tre delar som jag tar med mig. Att samverkan med lärare och yrkeskunniga personer från andra länder är väldigt berikande och lärorikt, tillsammans utvecklas vi och använder det bästa av varandra. Att problembaserat lärande är en spännande metod för undervisning, men kan behöva mer instruktioner och inramning än vad man först tror. Att utvärdera, dra nytta av goda idéer, och att planera i god tid gör allt mycket enklare, säger Hanna.

AV: JOSEFIN BERGENHOLTZ

”Team Viborg” från Danmark. Foto: Josefin Bergenholtz.

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Norden, rehabilitering, ryggmärgsskada, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, uppdragsutbildning, utbildning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor