Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Bild från Getty images.

Avhandling om svåra beslut i livets slutskede på IVA

8 december, 2022 1 kommentar

NY AVHANDLING. Intensvivårdsläkare måste ibland ta ställning till om man ska avstå från att ge livsuppehållande behandling till en svårt sjuk patient, eller fatta beslutet att det är dags att avsluta behandlingen. Läkarna upplever dessa beslut som extremt viktiga, men också svåra och komplexa. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

På en intensivvårdsavdelning vårdas de allra sjukaste patienterna, med svikt i vitala funktioner såsom andning och cirkulation. I de fall patienten inte kan anses ha någon nytta av en så invasiv behandling måste läkare ta ställning till om man ska avstå eller avbryta livsuppehållande behandling. Ofta är patienten nedsövd, för att minska obehag och smärta eller är så medtagen, att kommunikation direkt med patienten inte är möjligt. Synpunkter, önskemål och vilja när det gäller patientens behandling måste då stämmas av med de närmast anhöriga.

Alma Nordenskjöld Syrous, specialistläkare i anestesi-och intensivvård.
Foto: Joel Nordenskjöld Syrous

– Jag har studerat beslut om behandlingsstrategi inom svensk intensivvård, vilket betyder att sätta mål för patientens vård, säger Alma Nordenskjöld Syrous, som är specialistläkare i anestesi- och intensivvård och just nu arbetar som allmänläkare för att bli dubbelspecialist.

Dessa beslut är komplexa eftersom de baseras på medicinska prognoser, etiska samt juridiska aspekter. I avhandlingen har registerdata och journalgranskningar kring vårdbegränsningsbeslut granskats, även intervjuer har gjorts för att undersöka intensivvårdläkares erfarenheter och upplevelser av att fatta dessa beslut.

Variabler som påverkade

Högre ålder, svårare sjukdom vid inläggning på intensivvårdsavdelning och kvinnligt kön visade sig vara oberoende variabler som ökade sannolikheten för att få ett beslut om behandlingsbegränsning i den första studie som är baserad på data från Svenska Intensivvårdsregistret (SIR) med syfte att identifiera oberoende variabler som ökar chanserna att få ett beslut om att avbryta eller dra tillbaka behandling. Totalt analyserades 97 095 intensivvårdsinläggningar.

– Intervjuer med intensivvårdsläkare på sjukhus runtom i Sverige visade att läkarna upplever dessa beslut som extremt viktiga, men också svåra och komplexa. Mer tid önskades för att samla så mycket information som det bara går om patientens tidigare sjukdomar och funktionsnivå och den aktuella sjukdomens inverkan på detta.

Studien visade även att det finns utrymme för förbättrat samarbete och bättre kommunikation med andra specialister på sjukhuset, då perspektiven mellan olika specialister kan variera.

En patients vitala parametrar visas på en monitor vid sängen. Bild från Getty images.

Risk för fördröjda beslut

Vidare lyfts att bristande läkarkontinuitet kan leda till fördröjda beslut och därmed förlängt lidande. Intressant var att svenska intensivvårdsläkare bekräftar, och accepterar, att det förekommer en variation kring beslut om behandlingsbegränsningar.

– Att det skiljer sig så i besluten om behandlingsbegränsning på svenska intensivvårdsavdelningar är delvis relaterade till intensivvårdsläkarens egna värderingar och egenskaper, men beror också på att olika läkare gör olika bedömningar gällande prognos och vad som är ett acceptabelt resultat av vårdinsatserna.

COVID-19 pandemin

Den sista studien är en observationsstudie där syftet var att undersöka om beslut om behandlingsbegränsningar skiljde sig mellan intensivvårdspatienter som behandlades till följd av infektion med Sars-Corona-Virus 2 (COVID-19) och patienter som behandlades på intensivvården på grund av annan orsak.

Respiratorvård. Bild från Getty images.

Det fanns ett samband även i denna studie mellan högre ålder och allvarligare sjukdom och beslut om behandlingsbegränsning hos patienter som behandlas på intensivvårdsavdelning av andra anledningar än COVID-19.

– Däremot fanns det inget signifikant samband mellan ålder och sjuklighetsgrad och beslut om begränsningar för patienter som behandlades på IVA till följd av COVID-19. För intensivvårdskrävande COVID-19 patienter var det däremot ett signifikant samband mellan patientens samsjuklighet såsom diabetes och hjärt-kärlsjukdom och beslut om behandlingsbegränsningar.

Studien visade även att tid till beslut var längre för patienter som vårdades för COVID-19, vilket kan indikera att läkare upplevde det svårare att prediktera prognos för patienter med intensivvårdskrävande COVID-19.

Sammantaget bidrar ovanstående resultat till ökad förståelse för de utmaningar och svårigheter som beslut om behandlingsbegränsningar fortfarande utgör.

AV: SUSANNE LJ WESTERGREN

Av: Elin Lindström
Taggat med: avhandling, institutionen för kliniska vetenskaper, intensivvård, läkarrollen, medicinsk etik

Kommentarer

  1. Dag Lundberg skriver

    15 december, 2022 vid 18:24

    Detta är en ytterligt viktig avhandling baserad på relevanta studier av ett svårt ämne! Borde ingå i varje intensivvårdsläkares/intensivvårdssjuksköterskas grundläggande kunskapsbank!
    Författarna är att gratulera!
    Dag Lundberg, f d intensivvårdsläkare och professor

    Svara

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Nyhetsbrevet tar paus för sportlovet – uppehåll onsdag 15 februari

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JAN 24]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Nytt ansökningsförfarande för SSMF Starting och Consolidator Grant

7 februari, 2023

UTLYSNINGAR. Från och med i år inför SSMF ett nytt ansökningsförfarande för sina utlysningar Starting och Consolidator Grant. Dessa kommer nu geno … [Read More...]

Läkemedlet metotrexat kopplas till förhöjd risk för hudcancer

7 februari, 2023

NY STUDIE. Det immundämpande läkemedlet metotrexat kan på befolkningsnivå kopplas till en ökad risk för tre olika former av hudcancer, visar forsk … [Read More...]

Centrumbildningar i fokus för årets Forskningsdag

6 februari, 2023

SAMVERKAN. För åttonde året i rad bjöd Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset in till Forskningsdagen. 2023 års upplaga lyfte … [Read More...]

Masterprogrammet i folkhälsa banade väg för samarbete i Sri Lanka och Indien

6 februari, 2023

RESEBERÄTTELSE. I början av november förra året reste Solveig Lövestad, Monica Hunsberger (ansvarig för masterprogrammet i folkhälsa) och Evelina … [Read More...]

Tydliga genusnormer när långvarig smärta beskrivs

6 februari, 2023

AVHANDLING. Känsliga kvinnor och tåliga män. Det är en rådande bild av personer med långvarig smärta. Följden kan bli omotiverade skillnader i den … [Read More...]

Ny metod för diagnostik av ligamentskador i knäleden på gång

3 februari, 2023

HÄLSA OCH TEKNIK. En ny metod att diagnostisera skador i knäets ligament har tagits fram av forskare vid Sahlgrenska akademin och Chalmers. M … [Read More...]

Nu kan du nominera 2023 års hedersdoktorer

2 februari, 2023

HEDERSDOKTOR. Alla anställda inom Sahlgrenska akademin kan nominera hedersdoktorer. Utnämningarna är ett bevis på fakultetens uppskattning, och et … [Read More...]

Högtidlig ceremoni för lång och trogen tjänst

30 januari, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Onsdagen den 25 januari bjöd universitetet in totalt 68 medarbetare till högtidlig utdelning av utmärkelsen Nit och red … [Read More...]

Ny avhandling: Högre risk för framtida tarmläckage efter sfinkterskada

27 januari, 2023

AVHANDLING. Risken för framtida läckage av tarmgas och avföring är betydligt högre bland kvinnor som fått en sfinkterskada vid förlossning, och al … [Read More...]

Depression och låg livskvalitet 30 år efter kemattack

25 januari, 2023

NY STUDIE. Senapsgas skadar syn, hud och andning – men tre decennier senare är det den psykiska ohälsan som väger tyngst. I en tid av hot om kemi … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor