KLINISK FORSKNING. I onsdags var det dags för den årliga utnämningen av universitetssjukhusprofessioner vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den här gången var det inte mindre än 28 medarbetare som fick ta emot diplom och blommor, och som kan lägga till prefixet ”universitetssjukhusöver” till sin titel.
De som fick ta emot utnämningen kom från en rad olika yrkeskategorier: en överfysioteraperut, två övermikrobiologer, en översjukhusfysiker, en överyrkeshygieniker, en överförstesjukhusfysiker, två överlogopeder, två översjuksköterskor och 18 överläkare. En av dem som fick sin nya titel vid ceremonin på Sahlgrenska sjukhuset är överyrkeshygienikern och docenten Peter Molnár, vars arbetsplats finns inom Specialistmedicin på Område 6.
– Det känns väldigt roligt och viktigt att icke-medicinare som arbetar kliniskt på sjukhuset också har möjlighet till den här ”meriteringsstegen”. Det är viktigt ur personalsynpunkt, för att visa att man är angelägen om att ta hand om sina medarbetare. Sedan är det såklart alltid roligt att få uppskattning för sitt arbete.
Som yrkeshygieniker arbetar Peter främst med exponeringsbedömningar. Det handlar i korta drag om att göra bedömningar av exempelvis bullernivåer eller hur mycket och vilka typer av partiklar det finns i luften – som ett underlag till läkarnas sambandsbedömningar om detta kan orsaka sjuklighet eller medföra risk för det hos en patient. 70 procent av sin arbetstid ägnar han åt kliniskt arbete, resten åt forskning som rör påverkan av luftföroreningar.
– Jag har forskat sedan 1996 och arbetat med allt från studier av trafikavgasers inverkan till epidemiologisk forskning som en del av SCAPIS*, där universitetssjukhusen i landet gemensamt tittar på hur luftföroreningar kan påverka sjuklighet. Jag tror att möjligheten att forska är en viktig del för att behålla och rekrytera medarbetare. Själv har jag varit på sjukhuset i 20 år och det är främst för att jag trivs med mina arbetsuppgifter och mina arbetskamrater.
Så funkar det med titlarna
Läkare har kunnat utnämnas till universitetssjukhusöverläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset sedan 2011. Under 2017 vidgades detta koncept till att gälla även andra medarbetare med akademiska utbildningar under den samlade benämningen universitetssjukhusöverprofession. För att vara berättigad till titeln krävs bland annat klinisk tjänstgöring på minst 30 procent, minst tio års tjänstgöring i professionen, docentur och pågående forskning med aktuella projekt och publikationer.
En nomineringskommitté bereder inkomna förslag och lämnar ett gemensamt förslag till sjukhusdirektören som sedan fattar beslut. Sedan 2017, när sjukhuset lanserade karriärvägen med nya titlar, har 145 medarbetare kunnat lägga till ”universitetssjukhusöver” till sin titel. Totalt 637 medarbetare har kunnat lägga till ”över” till sin titel (t. ex översjuksköterska), vilket är nivån under.
– På ett universitetssjukhus är möjligheten till karriärutveckling viktig men satsningen på medarbetare som forskar är också avgörande för utvecklingen av sjukvården i stort. Vi uppmuntrar alla inom akademiska vårdyrken att fortsätta utvecklas, antingen genom de kliniska karriärvägarna eller genom att göra akademisk karriär. Det gagnar patienterna direkt när den som behandlar dem ligger i forskningens framkant och kan erbjuda de bästa behandlingarna, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör och professor.
Hela listan – alla som får lägga ”universitetssjukhusöver-” till sin titel
Område 1
- Mats Johnson, vårdenhetsläkare och docent, Neurologi, Psykiatri, Habilitering
- Verena Sengpiel, överläkare och docent, Obstetrik
- Birgitta Romlin, överläkare och docent, AnOpBIVA Neonatal
Område 2
- Ville Wallenius, överläkare och docent, Kirurgi
- David Ljungman, överläkare och docent, Kirurgi
- Mats Börjesson, överläkare och professor, MGAÖ
Område 3
- Thomas de Lange, överläkare och docent, Medicin- och akutsjukvård
- Ulf Lindström, överläkare och docent, Reumatologi
- Hanna C Persson, överfysioterapeut och docent, Arbetsterapi och fysioterapi
Område 4
- Rauni Rossi Norrlund, Överläkare och docent, Klinisk fysiologi
- Kristina Nyström, övermikrobiolog och docent, Klinisk mikrobiologi
- Ewa Johansson, övermikrobiolog och docent, Klinisk mikrobiologi
- Niclas Pettersson, översjukhusfysiker och docent, MFT
- Anna Bäck, överförstesjukhusfysiker och docent, MFT
- Jan Holgersson, enhetsöverläkare och professor, Klinisk immunologi och transfusionsmedicin
Område 5
- Andreas Hallqvist, överläkare och docent, Onkologi
- Christina Havstam, överlogoped och docent, Öron-näsa-hals
- Aso Saeed, överläkare och docent, Njurmedicin
- Karin Bergmark, överläkare och docent, Onkologi
Område 6
- Jesper Magnusson, överläkare och docent, Lungmedicin, allergologi och palliativ medicin
- Clara Hjalmarsson, överläkare och docent, Kardiologi
- Susanne Nielsen, överoperationssjuksköterska och docent, Thorax
- Charlotta Saldert, överlogoped och professor, Lungmedicin, allergologi och palliativ medicin
- Joakim Öhlén, översjuksköterska och docent, Lungmedicin, allergologi och palliativ medicin
- Helena Sandén, överläkare och docent, Specialistmedicin
- Peter Molnár, överyrkeshygientekniker och docent, Specialistmedicin
- Lowie Vanfleteren, överläkare och docent, Lungmedicin, allergologi och palliativ medicin
Område 7
- Susanna Wallerstedt, överläkare och professor, FoUUI
AV: SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET
Artikeln publicerades först av Sahlgrenskaliv.