UTMÄRKELSE. Sukanya Raghavan, forskare på Klinisk Immunologi och transfusion medicin och avdelningen för mikrobiologi och immunologi, har utsetts till årets mottagare av priset Årets forskningshandledare. Priset delas ut av Studenter i Forskning (SiF) efter att hon nominerats av apotekarstudenten Linn Lund Karlsson.
Sukanya Raghavan överraskades av beskedet att hon blivit utvald som Årets forskningshandledare:
– Det betyder mycket för mig. Det är verkligen en ära att bli nominerad av min sommarforskarstudent Linn. Jag vill också gärna dela med mig av äran till min doktorand Nikita Dutta som har handlett Linn i labbet, säger hon.
Ett tack för handledningen
Linn Lund Karlsson läser nu sin sjunde termin på Apotekarprogrammet och blev en del av Sukanyas forskargrupp i somras, tack vare ett stipendium från Mary von Sydows forskningsstiftelse. Tiden i labbet gav Linn möjlighet att utmana sig själv och utvecklas. Hon berättar att Sukanya redan från start visade tillit till henne och gav henne möjlighet att få visa sin kunskap och fulla potential samt utmana sig själv i labbet för att utvecklas. Att nominera sin handledare var en självklarhet och ett sätt att tacka för det fina mottagandet in i forskningsvärlden:
– Sukanya har sån entusiasm för sin forskning vilket smittar av sig till hennes omgivning. Samtidigt har hon ett sånt driv till att lära ut och sprida sin kunskap. Jag är så himla tacksam och inspireras av att hon ser potential i olika utbildningar och hennes driv att föra oss samman för att kombinera våra kunskaper, säger Linn och fortsätter:
– Att få vara en del av den större Biolung gruppen* med kliniker och genetiker som handleder olika delar av projekt har också varit så givande då alla är så drivna och brinner för forskningen vilket smittar av sig.
Under hösten har Linn fortsatt hjälpa till i labbet parallellt med sina apotekarstudier.
Adepten blir handledare
Gruppen forskar om immunterapi mot icke-småcellig lungcancer. De letar efter biomarkörer som skulle kunna användas för att prediktera vilka patienter som kommer få klinisk respons eller inte.
Under juli, när Sukanya hade semester, fick Nikita ta över uppdraget att handleda Linn i labbet.
– Det var ett utmärkt tillfälle för mig att växa i min egen roll som handledare, och att öva i att vara ett stöd för andra forskare. Sukanya har också gett mig friheten att utforska idéer i labbet vilket gör mig mer självständig som forskare. Det är också en del av det som gör henne till en riktigt bra handledare, förutom att hon också är en mycket god vän, säger Nikita.
Coachar i sin handledning
Sukanya har själv handlett studenter sedan hon var doktorand. Hon är nu också en av de aktiva coacherna i Sahlgrenska coaching network (SA-CONE), och tar med sig det coachande förhållningssättet i all sin handledning. Hon konstaterar att hon lärt sig mycket av studenterna genom åren.
– Jag tror på att skapa struktur när de börjar ett projekt men att ge självständighet under skrivandet och slutförandet av projektet är viktigt. Jag tycker att det är riktigt roligt att läsa rapporten som studenterna har skrivit för det är då man ser vad de har lärt sig, säger Sukanya, som tycker att det viktigaste som handledare är att motivera studenter att fortsätta i forskningen och även göra dem intresserade av ämnet och projektet:
– Fokus är inte att få resultat, särskilt inte för de kortsiktiga projekten, det är snarare processen och mersmak för forskning. Jag tycker personligen att immunologiämnen är så intressant och jag hoppas att jag kan förmedla en del av den entusiasmen till studenterna.
AV: ELIN LINDSTRÖM