NOBEL. Under tre dagar kommer fem Nobelpristagare att hålla föreläsningar för studenter och andra intresserade vid Göteborgs universitet och Chalmers. Det handlar om två kemipristagare, två fredspristagare samt en pristagare i ekonomi. Begränsat antal platser – anmälan krävs. Dessutom ger den tredje Nobelpristagaren i kemi en föreläsning i januari.
Först ut är Paul Milgrom som den 13 december håller föreläsningen Why is water trading so difficult and how can it be done better? Det handlar om auktionsteori, alltså om vilka konsekvenserna blir av olika regler för budgivning och slutpris, exempelvis när en stat ska sälja rätten att bygga mobilnätverk. Paul Milgrom är professor vid Stanford University, USA, och tilldelades Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne år 2020.
Rysk människorättsorganisation
Den 14 december hålls inte mindre än tre Nobelföreläsningar. Dagen börjar redan klockan 10 då en representant för den ryska människorättsorganisationen Memorial berättar om hur de arbetar för att upprätthålla minnen av brott mot mänskliga rättigheter i forna Sovjetunionen och i dagens Ryssland. Organisationen, som grundades 1987 av bland andra fredspristagaren Andrej Sacharov och människorättsförespråkaren Svetlana Gannushkina, förbjöds nyligen av de ryska myndigheterna.
Klickkemi
Eftermiddagen tillägnas vetenskapsområdet kemi, eller närmare bestämt klickkemi. Begreppet är myntat av Nobelpristagaren K. Barry Sharpless, verksam vid The Scripps Researcy Institute, USA, och är ett sätt att göra det svåra enkelt. Istället för att bygga komplicerade och tidskrävande molekyler innebär metoden att molekylerna snabbt och effektivt klickar in i varandra. Den kan användas inom många områden, bland annat inom medicin, något som Nobelpristagaren Carolyn R. Bertozzi vid Stanford University, USA, utvecklat. Det handlar om så kallade bioortogonala reaktioner som sker utan att störa cellernas vanliga kemi. Utvecklingen har bland annat lett till mer träffsäkra cancerläkemedel.
Center for civil liberties
Den 15 december blir det dags för ytterligare ett fredspris då företrädare för den ukrainska organisationen Center for civil liberties föreläser. Organisationen grundades i Kiev 2007 med syftet att främja mänskliga rättigheter och demokrati i Ukraina. Bland annat har centrumet aktivt förespråkat att Ukraina ansluts till Internationella brottmålsdomstolen.
Sedan många år samverkar Göteborgs universitet och Chalmers kring föreläsningar av årets eller tidigare års Nobelpristagare. Samarbetet innebär att Nobelpristagare bjuds in att föreläsa företrädesvis för studenter men också för andra intresserade.
Även den tredje kemipristagaren Morten Meldal kommer att ge en Nobelföreläsning i Göteborg, den 24 januari, 2023.
Alla föreläsningar är på engelska.
PROGRAM
Paul Milgrom
Datum: 13 december
Tid: kl. 14.00–15.30 (dörrarna öppnar 13.50, platser ska vara intagna 13.55)
Plats: Malmstensalen, Handelshögskolan Vasagatan 1
Anmälan
Memorial
Datum: 14 december
Tid: kl. 10.00–11.30 (dörrarna öppnar 09.50, platser ska vara intagna 09.55)
Plats: Plats: RunAn, Chalmers kårhus Chalmersplatsen 1
Anmälan
Carolyn R. Bertozzi
Datum: 14 december
Tid: kl. 14.00–15.45 (dörrarna öppnar 13.50, platser ska vara intagna 13.55)
Plats: Plats: RunAn, Chalmers kårhus Chalmersplatsen 1
Anmälan
K. Barry Sharpless
Datum: 14 december
Tid: kl. 16.10–17.40 (dörrarna öppnar 16.00, platser ska vara intagna 16.05)
Plats: Plats: RunAn, Chalmers kårhus Chalmersplatsen 1
Anmälan
Center for civil liberties
Datum: 15 december
Tid: kl. 14.00–15.30 (dörrarna öppnar 13.50, platser skall vara intagna 13.55)
Plats: Plats: RunAn, Chalmers kårhus Chalmersplatsen 1
Anmälan
Morten Meldal
Datum: 24 januari
Tid: kl. 13.50–15.45(dörrarna öppnar 13.40, platser ska vara intagna 13.45)
Plats: Plats: RunAn, Chalmers kårhus Chalmersplatsen 1
Anmälan