Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

37 miljoner kronor till ny regional forskarskola inom nära vård

6 december, 2022 Kommentera

FORSKARSKOLA. Vetenskapsrådet beviljar anslag till en forskarskola på temat Nära vård som kommer att vara ett samarbete mellan lärosätena i regionen, Högskolan i Borås, Högskolan Väst, Högskolan i Skövde och Göteborgs universitet. Forskarskolan kommer att utbilda minst 40 doktorander i omställningen till Nära vård vilket kommer att ge viktig kompetens åt både högskolorna och regionen.

Forskarskolan, som går under namnet ”SHIFT CARE – Svenska forskarskolan i Nära Vård för framtidens lärare inom hälso- och sjukvård”, kommer att ha sin hemvist vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs universitet men innehållet kommer att delas mellan de olika lärosätena i regionen.

Det övergripande målet den nya forskarskolan är att erbjuda en forskarutbildning av högsta kvalitet inom Nära vård för att säkerställa tillgång till lärare och stärka forskningsbasen inom utbildningen.

En framgång för institutionen

Karin Ahlberg. Foto: Johan Wingborg.

Karin Ahlberg, prefekt vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa välkomnar anslaget från VR.

– Att ansökan beviljats är en framgång för institutionen och för det regionala samarbetet. Nu har vi all möjlighet att utveckla kunskapsområdet Nära vård och utbilda framtidens lärare! Jag är så glad och stolt över de forskare som i samverkan gjort en ansökan som bedömts som excellent säger Karin Ahlberg.

Forskningsprogram inom Nära vård

SHIFT CARE kommer att utbilda minst 40 doktorander under fem år genom tvärvetenskaplig spjutspetsforskning och med solida kopplingar till vårdens praktik inom området Nära vård.

Specifikt kommer forskningsprogrammet att fokusera på utveckling, utvärdering och implementering av interventioner och lösningar som syftar till att stärka och främja hälsa och välbefinnande för utsatta patientgrupper som i första hand får vård inom primär- och kommunal vård.

Strukturen för SHIFT CARE består av webbseminarier, forskarutbildningskurser, retreatseminarier och internationella praktikplatser.

En ny era för samverkan

Joakim Öhlén. Foto: Elin Lindström.

– Det är såklart både roligt och spännande säger Joakim Öhlén, professor i vårdvetenskap och vetenskaplig ledare för forskarskolan:
– Vi har länge saknat en lösning som kan knyta regionens utbildningsprogram och forskarutbildningar närmare varandra. Detta är första gången som ett initiativ till samverkan också får finansiering som gör att det ska kunna genomföras. I den gemensamma projektgruppen finns dessutom en härlig entusiasm för att genomföra forskarskolan tillsammans!

Mycket tack vare den grund som prefekterna från de ansvariga institutionerna vid de fyra lärosätena redan skapat. Det känns som om vi startar en ny era med möjligheter till att ge genljud i lärosätenas utbildningar på grund- och avancerad nivå.

– Genom det här samarbetet får vi möjlighet att särskilt utveckla forskning om omställningen till Nära vård och fördjupa samarbetet med både partnerlärosätena och primärkommunala verksamheter för hälso- och sjukvård inom i första hand region Västra Götalandsregionen säger Joakim Öhlén. Inom forskarskolan kommer vi också att ha internationella rådgivare och deltagare i referensgrupper, så samarbeten får möjlighet att fördjupas på flera sätt. Vi kommer också att ha internationella rådgivare och deltagare i referensgrupper så samarbeten får möjlighet att fördjupas på flera sätt, fortsätter Joakim.

Personcentrerad vård – en förutsättning för Nära vård

Andreas Fors. Foto: Cecilia Hedström.

Andreas Fors, universitetslektor och docent i vårdvetenskap, som planeras leda och samordna den nya forskarskolan berättar:

– Detta innebär också att institutionens profilering mot personcentrerad vård kan utvecklas och förstärkas än mer säger Andreas Fors. Kärnan i omställningen till Nära vård är ett personcentrerat arbetssätt som utgår från en handlingsetik där patienter, närstående och hälso- och sjukvårdspersonal samskapar vård och behandling utifrån patientens resurser, förutsättningar och behov.

Annonsering inom kort

Första gemensamma planeringsdagen för forskarskolan sker redan nu i december. Alla samverkande lärosäten träffas i Skövde för att fira och kunna rivstarta efter nyår.

– Vi har redan skissat på annonser berättar Joakim Öhlén. Både för nya doktorandprojekt till doktorandtjänster och redan antagna doktorander som vill delta i forskarskolans aktiviteter. Annonserna kommer publiceras strax efter nyår. Planen är att aktiviteter för doktoranderna startar hösten 2023 med första doktorandkursen, webinarier och retreat. Så vi har mycket att planera!

FAKTA – Nära vård

Nära vård är ett samlingsbegrepp för ett nytt sätt att arbeta med hälsa, vård och omsorg. Den närmsta vården är den som personen kan ge sig själv – egenvården – samt det stöd den organiserade sjukvården kan ge för att möjliggöra detta. En mer tillgänglig och närmare vård kan tillsammans med nya arbetssätt i vården innebära att resurserna kan användas bättre och därmed räcka till fler. Omställningen förväntas också minska antalet återinläggningar, akutvårdsutnyttjanden och avlasta den specialiserade vården.

Omställningen medför också ett större fokus på hälsofrämjande arbete och sjukdomsförebyggande åtgärder och att man kan skapa bättre förutsättningar för jämlik vård. Kärnan i Nära vård är ett personcentrerat arbetssätt som utgår från individens resurser, behov och förutsättningar. Det innebär att se, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för just den personen.

Även Helle Wijk och Ewa-Lena Bratt har ingått i arbetsgruppen som möjliggjort satsningen på forskarskolan.

AV: LOVISA AIJMER

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, forskarskola, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Vetenskapsrådet

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Nyhetsbrevet tar paus för sportlovet – uppehåll onsdag 15 februari

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JAN 24]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Nytt ansökningsförfarande för SSMF Starting och Consolidator Grant

7 februari, 2023

UTLYSNINGAR. Från och med i år inför SSMF ett nytt ansökningsförfarande för sina utlysningar Starting och Consolidator Grant. Dessa kommer nu geno … [Read More...]

Läkemedlet metotrexat kopplas till förhöjd risk för hudcancer

7 februari, 2023

NY STUDIE. Det immundämpande läkemedlet metotrexat kan på befolkningsnivå kopplas till en ökad risk för tre olika former av hudcancer, visar forsk … [Read More...]

Centrumbildningar i fokus för årets Forskningsdag

6 februari, 2023

SAMVERKAN. För åttonde året i rad bjöd Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset in till Forskningsdagen. 2023 års upplaga lyfte … [Read More...]

Masterprogrammet i folkhälsa banade väg för samarbete i Sri Lanka och Indien

6 februari, 2023

RESEBERÄTTELSE. I början av november förra året reste Solveig Lövestad, Monica Hunsberger (ansvarig för masterprogrammet i folkhälsa) och Evelina … [Read More...]

Tydliga genusnormer när långvarig smärta beskrivs

6 februari, 2023

AVHANDLING. Känsliga kvinnor och tåliga män. Det är en rådande bild av personer med långvarig smärta. Följden kan bli omotiverade skillnader i den … [Read More...]

Ny metod för diagnostik av ligamentskador i knäleden på gång

3 februari, 2023

HÄLSA OCH TEKNIK. En ny metod att diagnostisera skador i knäets ligament har tagits fram av forskare vid Sahlgrenska akademin och Chalmers. M … [Read More...]

Nu kan du nominera 2023 års hedersdoktorer

2 februari, 2023

HEDERSDOKTOR. Alla anställda inom Sahlgrenska akademin kan nominera hedersdoktorer. Utnämningarna är ett bevis på fakultetens uppskattning, och et … [Read More...]

Högtidlig ceremoni för lång och trogen tjänst

30 januari, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Onsdagen den 25 januari bjöd universitetet in totalt 68 medarbetare till högtidlig utdelning av utmärkelsen Nit och red … [Read More...]

Ny avhandling: Högre risk för framtida tarmläckage efter sfinkterskada

27 januari, 2023

AVHANDLING. Risken för framtida läckage av tarmgas och avföring är betydligt högre bland kvinnor som fått en sfinkterskada vid förlossning, och al … [Read More...]

Depression och låg livskvalitet 30 år efter kemattack

25 januari, 2023

NY STUDIE. Senapsgas skadar syn, hud och andning – men tre decennier senare är det den psykiska ohälsan som väger tyngst. I en tid av hot om kemi … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor