BIDRAG. Vetenskapsrådet har beslutat att bevilja Martin Laggings och Heléne Norders ansökningar inom utlysningen Proof of Concept infektion. Det ger dem två miljoner kronor vardera.
Martin Lagging och Anna Martner har utvecklat en enkel metod för att påvisa SARS-CoV-2-specifika T-celler i blodprov som komplement till traditionella antikroppsanalyser.
– Vi har bland annat noterat att högt specificerade T-celler som bidrar till försvar mot SARS-CoV-2 kvarstår i blodet flera år efter infektion. Däremot minskar ofta antikroppsnivåer snabbt över tid. Därmed är de T-cellsanalyser vi utvecklat lämpliga för att t ex identifiera patienter som lider av post-COVID-sjukdom, säger Martin Lagging.
Övervakar immunsvar
T-cellsanalyserna har hittills använts för att mäta friska deltagares immunsvar efter vaccination, infektion eller en kombination av dessa. Analyserna har också använts för att övervaka patienter med defekt T-cellsimmunitet, exempelvis benmärgstransplanterade och patienter med skrumplever.
Gruppen ska nu fortsätta övervaka hållbarheten hos T-cellssvar mot SARS-CoV-2 i dessa grupper, och även vidareutveckla verktyget:
–Vårt mål är att dessa T-cellstester, som är relativt enkla att utföra, ska bli ett kliniskt användbart redskap för mätning av immunitet mot SARS-CoV-2, säger Martin Lagging. Vi kommer att utveckla och utvärdera liknande analyser för andra virus, inklusive TBE och hepatit B.
Corona i avloppsvatten i fler labb
Tillsammans med sina kollegor har Heléne Norder Norder med kollegor studerat SARS-CoV-2 i avloppsvattnet sedan februari 2020. Undersökningarna har gjorts i samarbete med kommunägda bolaget Gryaab, som renar avloppsvatten i Göteborg med omnejd, och har skickat ett prov i veckan till forskarna, bestående av prover som samlats in dagligen.
Forskarna har löpande rapporterat sina resultat till vårdgivare och smittskydd inom Västra Götalandsregionen, och även gentemot allmänheten. Av finansieringsskäl har detta projekt nyligen avslutats.
– Det är verkligen ett glatt besked att vi får detta anslag från Vetenskapsrådet, men det betyder inte att vi kan fortsätta med rutinövervakningen på samma sätt som tidigare. Medlen vi fick är för att förenkla tekniken att koncentrera virus från avloppsvatten så metoden ska kunna genomföras på alla mikrobiologiska laboratorier som vill utföra testen själva, säger Heléne Norder.
Redo för ny lag
Den 1 januari 2025 träder sannolikt en ny EU-lag i kraft, som innebär att alla orter med mer 100 000 invånare ska ha avloppsövervakning.
– Tack vare dessa medel kan vi behålla kompetensen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet, vilket innebär att vi snabbt kan ha tekniken på plats om lagen blir verklighet, säger Heléne Norder.
AV: ELIN LINDSTRÖM