Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Dags att söka ALF-tjänster

24 november, 2022

"För mig var ALF-tjänsten en förutsättning för att komma i gång", säger Charlotta Ljungman. Bild: Ines Sebalj och privat.

 

KLINISK FORSKNING. Årets utlysning stänger 8 december. Som vanligt går det att söka allt från prova på-forskning i tre månader, till flera års betald forskning. ”En fantastisk möjlighet”, säger kardiologen Charlotta Ljungman som slutade som verksamhetschef när hon fick en ALF-tjänst förra året.

Charlotta Ljungman disputerade 2014. Sedan dess har hon bland annat varit sektionschef och verksamhetschef för Kardiologi. Samtidigt har hon alltid längtat tillbaka till forskningen.

– Efter disputationen hamnar många i ett mellanläge där man jobbar mycket kliniskt och varken har tid eller resurser för att hinna forska tillräckligt mycket för att bli docent. Det är också tuff konkurrens om forskningsmedlen, säger hon.

I december 2020 lämnade hon in sin ansökan för en tvåårig ALF-tjänst, vilket innebär betalt forskningstid på 50 procent, med möjlighet till förlängning i två år till. Och hon fick tjänsten.

– Jag hade redan ett projekt jag visste att jag ville fortsätta med, som handlar om hjärtsvikt och metabola förändringar. För mig var ALF-tjänsten en förutsättning för att komma i gång.

TIPS INFÖR DIN ANSÖKAN
– Börja i tid!
– Kontrollera anslagskriterierna – anpassa ditt forskningsprogram och din ansökan utifrån dessa
– Kontrollera vilka underskrifter/intyg som behövs, planera in tid för att erhålla dessa i god tid före deadline
– Gör en rimlig budget, motivera kostnader och funktion
– Be en kollega ge feedback på din ansökan

Utlysningen öppen till 8 december

ALF är ett nationellt avtal mellan svenska staten och sju av Sveriges regioner. Avtalet går ut på att regionerna ska utbilda läkare samt ägna sig åt klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. 2022 tilldelades Västra Götalandsregionen 519 miljoner kronor enligt ALF-avtalet. Den allra största delen av kakan fördelas som projektmedel i olika forskningsprojekt. 12 procent går till forskartjänster.

Det som går att söka just nu och fram till 8 december 2022 är pedagogiska ALF-medel, ALF-tjänster för läkare och hälsoprofessioner, samt medel för prova på-forskning. ALF Västra Götaland har en hemsida där det går att läsa om allt detta. Hemsidan hittar du här.

Varannan prova på-forskare doktorerar

Caterina Finizia är FoUUI-direktör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Som ansvarig för forskning, utbildning, utveckling och innovation på sjukhuset ser hon flera poänger med att medarbetare får betald forskningstid.

Caterina Finizia

– FoUUI driver utvecklingen av hälso- och sjukvården framåt och gör Sahlgrenska Universitetssjukhuset till en attraktiv arbetsgivare. Möjligheten att arbeta kliniskt och forska ser jag som en nyckel till att få behålla akademiskt kompetenta medarbetare hos oss. Vår vision är att alla medarbetare på något sätt är involverade i forskning, utveckling, utbildning eller innovation.

– Våra ALF-tjänster är viktiga då 50 procent av arbetstiden under 2-4 år kan avsättas för forskning och de senaste åren har vi särskilt satsat på tjänster för att fler ska kunna bli docenter. Prova på-forskningen på 3 månaders forskningstid ger en möjlighet att testa på att forska. Mer än 50 procent av de som testat fortsätter forska och blir doktorander, säger Caterina Finizia.

De ALF-tjänster som utlyses just nu beslutas i mars 2023, med start 1 januari 2024.

– Det innebär att cheferna har god möjlighet att tillsätta personal som kan ersätta de som forskar. Verkställighetsbeslut från 2018 och 2022 gör det möjligt att överanställa för FoUUI även vid anställningsstopp, säger Caterina Finizia.

Kunde anställa en doktorand

Charlotta Ljungman har nu haft sitt ALF-upplägg i tio månader. Hon arbetar kliniskt på halvtid och forskar på halvtid. Hon har också fått möjlighet att anställa en doktorand, eftersom ALF-tjänsterna för personer som har disputerat kommer med 200 000 kronor i projektpengar.

– Jag tycker verkligen att ALF-tjänsterna och ALF-medlen är en fantastisk möjlighet – dels för personerna som får forska, men också för arbetsgruppen och för verksamhetsområdet. Eftersom verksamheten har möjlighet att ta in vikarier för de som forskar kan man bli fler i arbetsgruppen, och det är väldigt givande för verksamhetsområdet att många ägnar sig åt forskning.

Vilka är dina bästa tips när det kommer till att skriva ansökan?

– Börja i god tid! Och be om hjälp från kollegor som sökt forskningsmedel tidigare. Det är mycket värt att få någon annans feedback på ansökan.

AV: MAJA LARSSON / SAHLGRENSKALIV

Av: Elin Lindström
Taggat med: ALF-medel, ALF-tjänster, Bidrag och stipendier, sahlgrenskaliv

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor