Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Deltagarna i den slutliga workshop som arbetade fram de prioriterade forskningsfrågorna inom ryggmärgsskadeområdet. Foto: Anna Rehnberg.

Topp tio mest prioriterade forskningsfrågorna om ryggmärgsskador

24 november, 2022 Kommentera

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Hur kan problem med andningen förebyggas för personer som lever med ryggmärgsskada? Hur bör mag- och tarmbesvär behandlas? Och vilket stöd behöver närstående? Det är några av de prioriterade forskningsfrågor som Ryggmärgscentrum Göteborg vid Göteborgs universitet nu har identifierat.

Katharina Stibrant Sunnerhagen är professor i rehabiliteringsmedicin vid Göteborgs universitet, överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och dessutom ledamot i Ryggmärgsskadecentrum Göteborgs styrgrupp. Hon menar att de frågor som identifierats både är aktuella och viktiga.

Katharina Stibrant Sunnerhagen (foto: Magnus Gotander)

– För oss är det centralt att de som berörs mest av forskningen också är med och påverkar den. Jag hoppas nu att forskare i Sverige och kanske hela världen kommer att använda listan för att säkerställa att de fokuserar på forskningsfrågor som är relevanta för dem som lever eller arbetar med ryggmärgsskada, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.

Angelägna frågor

Det har varit ett stort arbete för Ryggmärgsskadecentrum Göteborg att identifiera de tio prioriterade forskningsfrågorna. Listan är rangordnad, där den fråga som lyfts fram som mest prioriterad handlar om hur den specialiserade vården för personer med ryggmärgsskada bör se ut.

Den metod som använts kallas Priority setting partnership, och är utvecklad av organisationen James Lind Alliance i Storbritannien. Metoden innebär att personer som själva kommer att beröras av forskningen, deras närstående, personliga assistenter samt vård- och rehabiliteringspersonal deltar i en process i flera steg där tio prioriterade forskningsfrågor arbetas fram.

Målgrupperna visade sig ha många forskningsfrågor som de ville ha svar på. De frågor som skickades in till Ryggmärgsskadecentrum Göteborg kunde sammanställas till 57 olika frågor, som sedan bearbetades i olika prioriteringar ned till de tio frågor som nu lyfts fram som mest angelägna att söka svar på. Forskningsfrågorna kommer också att publiceras i en vetenskaplig tidskrift, som en vägledning för framtida forskning.

Den förändrade livssituationen

Erik Berndtsson. Privat bild.

De identifierade frågorna blir också ett stöd för olika brukarorganisationer för dem som lever med eller arbetar med ryggmärgsskada. En av dem som ingått i expertgruppen är Erik Berndtsson, som representerar de ideella föreningarna Personskadeförbundet RTP och RG Aktiv Rehabilitering.

– Det kommer hela tiden nya produkter och läkemedel, men de utvalda frågorna visar att det finns ett fortsatt behov av forskning och utveckling med fokus på individens förändrade livssituation, säger Erik Berndtsson, som själv också lever med ryggmärgsskada.

Topp tio-listan

  1. Hur bör den specialiserade vården se ut för personer som har en ryggmärgsskada? Från akutskede till rehabilitering och livslånga uppföljningar.
  2. Vilken typ av stöd och behandling är effektiv för att förebygga, lindra och hantera smärta hos personer som har en ryggmärgsskada?
  3. Vilken typ av stöd och behandling är effektiv för att förebygga, behandla och hantera mag- och tarmbesvär hos personer som har en ryggmärgsskada?
  4. Hur kan vården som inte är specialiserad på ryggmärgsskador på bästa sätt möta personer som har en ryggmärgsskada och deras behov? Till exempel vårdcentraler och annan primärvård eller specialiserad vård inom andra områden än ryggmärgsskador.
  5. Vilken typ av stöd och behandling är effektiv för att hantera sin nya livssituation och förutsättningar samt hitta sätt att leva ett liv man trivs med efter en ryggmärgsskada?
  6. Vilken typ av stöd och behandling är effektiv för att förebygga och behandla komplikationer hos personer som har en ryggmärgsskada?
  7. Vilken typ av stöd och behandling är effektiv för att förebygga och behandla andningsproblem hos personer som har en ryggmärgsskada?
  8. Vilken sorts stöd behöver närstående till personer som har en ryggmärgsskada?
  9. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) gäller personer under 65 år. Vilka konsekvenser får denna begränsning för personer som har en ryggmärgsskada när de fyller 65 och för personer som får en ryggmärgsskada efter att de har fyllt 65?*
  10. Vilken typ av behandling är effektiv för att öka skadade nervers läkningsförmåga?

Ryggmärgsskada

En ryggmärgsskada innebär skador på någon del av ryggmärgen eller nerver i slutet av ryggradskanalen. Den medför ofta permanenta förändringar i styrka, känsel och andra kroppsfunktioner. Årligen skadas och insjuknar mellan 200 och 300 personer i landet, varav ett drygt 50-tal i Västsverige.

Om Ryggmärgsskadecentrum Göteborg

Ryggmärgsskadecentrum Göteborg tillhör Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet, i samverkan med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen. De samarbetar även med Region Halland, primärvård, kommuner och intresseorganisationer. Centrumet etablerades 2017 genom en generös donation från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur. Ryggmärgsskadecentrum Göteborg arbetar för att utveckla och sprida kunskap mellan personer med ryggmärgsskada, forskare och personer som arbetar inom vård och rehabilitering, med stor tonvikt på egenmakt.

  • På sin hemsida listar Ryggmärgsskadecentrum Göteborg de tio prioriterade forskningsfrågorna, och dessutom ytterligare 14 frågor som också identifierats som viktiga: https://ryggmargsskadecentrum.se/jla/

AV: EMELIE AXWALTER & ELIN LINDSTRÖM

*De insatser som beviljats i enlighet med LSS före pensionsålder kvarstår för den som fyller 65.

Av: Elin Lindström
Taggat med: forskningsfrågor, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, JLA-process, ryggmärgsskada, Ryggmärgsskadecentrum, Stenastiftelsen

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Akademiliv tar ledigt under påsklovet, och därför kommer inget ordinarie nyhetsbrev onsdag 12 april.

Registration for supervisors – no later than April 14th

Val av dekan och prodekan – här hittar du kravprofilen när du vill nominera kandidater

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAR 22]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Se bilderna från den högtidliga doktorspromoveringen

27 mars, 2023

AKADEMISK HÖGTID. Fredagen den 24 mars höll universitetet 2022 års doktorspromovering. Bland de nya doktorer som fick sina insignier hade över hun … [Read More...]

Agneta Holmäng: Välkomna till den kollegiala diskussionen på Akademimötet den 4:e maj!

27 mars, 2023

  KRÖNIKA. Förhoppningsvis blir det mer kollegiala diskussioner om viktiga frågor för hela fakulteten på Akademimötena framöver, s … [Read More...]

Tre juniora forskare får totalt 13,8 miljoner från Cancerfonden

27 mars, 2023

BIDRAG. Tre juniora vid Göteborgs universitet får forskningsfinansiering från Cancerfonden i dess senaste utlysning: Elinor Bexe Lindskog vid In … [Read More...]

Sahlgrenska akademin uppmärksammade de nya hedersdoktorerna

24 mars, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Det blev en lyckad och festlig tillställning på Medicinareberget när våra blivande hedersdoktorer Michael Treschow och Jens N … [Read More...]

Två prorektorskandidater går vidare – båda från Sahlgrenska akademin

24 mars, 2023

UNIVERSITETSLEDNING. Rekryteringsgruppen har nu hållit intervjuer med prorektorskandidater. Gruppen föreslår till universitetsstyrelsen att Ca … [Read More...]

Fler män än kvinnor opereras för nästäppa

23 mars, 2023

AVHANDLING. 70 procent av patienterna som genomgått operation på grund av kronisk nästäppa är nöjda. Men operationen genomförs betydligt oftare på … [Read More...]

17 forskare i Göteborg fick forskningsmedel från Reumatikerförbundet

22 mars, 2023

BIDRAG. 17 forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset får totalt 2 160 000 kronor i forskningsmedel från Re … [Read More...]

Halverad användning av urinvägsantibiotika hos äldre

22 mars, 2023

NY STUDIE. Ett beslutsverktyg för vårdpersonal har visat sig kunna halvera användningen av urinvägsantibiotika hos äldre med bibehållen säkerhet. … [Read More...]

Handelshögskolan och Sahlgrenska akademin invigde gemensamt centrum

21 mars, 2023

INVIGNING. Centre for Health Governance är Handelshögskolans och Sahlgrenska akademins gemensamma satsning för att skapa ny kunskap och nya lö … [Read More...]

Ny studie ska öka kunskapen om Alzheimers sjukdom hos personer med Downs syndrom

21 mars, 2023

JÄMLIK VÅRD. Nio av tio personer med Downs syndrom utvecklar Alzheimers sjukdom, ofta redan i medelåldern. Nu inleder Sahlgrenska Un … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor