Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Sedan maj 2022 är Joan Camuñas-Soler biträdande universitetslektor på Institutionen för biomedicin, rekryterad inom Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM). Foto: Johan Wingborg.

Biofysiker inom WCMTM söker markörer för diabetes

10 november, 2022

UNGA FORSKARE. Joan Camuñas-Soler är nybliven biträdande universitetslektor inom bioinformatik för translationell medicin, rekryterad inom Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM). I sin forskning kombinerar han diagnostik, datavetenskap och biofysik för att hitta nya biomarkörer, just nu framför allt för metabola störningar som diabetes.

Hans kontor i Lundberglaboratoriet ger ett luftigt och avskalat intryck, förklarligt då han innehaft sin forskartjänst i Göteborg i mindre än ett halvår. Än så länge består hans grupp bara av honom själv och en postdoktor, men under hösten kommer forskargruppen att växa.

Lockas av det oväntade

Forskningen handlar dels om att hitta nya komplexa biomarkörer för sjukdom, dels om att utveckla nya så kallade singelcell-metoder för att studera aktivitet i celler och ge nya möjligheter att kartlägga tillstånd när cellen inte fungerar som den ska.

Joan Camuñas-Soler. Foto: Johan Wingborg.

– Vi är intresserade av att förstå hur cellulär heterogenitet uppstår inom vissa humana celltyper, och i vilken utsträckning budbärar-RNA avspeglar cellens fysiologiska tillstånd. Mitt labb fokuserar nu på metabola störningar som diabetes, men jag vill också gärna utforska andra system där encellig genomik och datadrivna tillvägagångssätt kan avslöja oväntad biologi, säger Joan Camuñas-Soler.

Just de oväntade fynden är en viktig drivkraft för honom. Han berättar att han snarare blir fascinerad än nedslagen när saker och ting visar sig fungera på ett annat sätt än hans ursprungliga hypotes.

– Det händer oftare än man kanske kan tro, att en hypotes inte verkar stämma. Då vill jag förstå vad det är som pågår och hur det faktiskt fungerar. Ibland leder det till riktigt intressanta upptäckter, säger Joan Camuñas-Soler, vars mål är att etablera sig som en ledande forskare inom genomik och biofysik.

Datavetenskap inom biomedicin

Hans forskningsdata genereras dels i mänsklig vävnad från kliniska samarbeten och i odlade celler i laboratoriet, och även genom bidrag ur stora tillgängliga forskningsdatabaser. Med maskininlärning skapar Joan Camuñas-Soler algoritmer som kan hjälpa till att skapa ordning och överblick i signaler från tusentals olika RNA-molekyler.

– Många av de mRNA-signaler vi mäter innehåller fysiologisk information som vi vill kvantifiera, men det finns också väldigt mycket brus. Med hjälp av datavetenskap kan vi urskilja de betydelsefulla signalerna och hitta mönster som kan kopplas till funktioner i celler eller till olika sjukdomar, berättar Joan Camuñas-Soler.

Hans tekniker har potential att appliceras inom många områden. Redan nu har han hunnit etablera samarbeten med både Anders Rosengren inom diabetesforskning och med WCMTM-forskaren Aishe Sarshad, som forskar om argonautproteiner.

Icke-invasiv diagnostik

Joan Camuñas-Soler. Foto: Johan Wingborg.

Joan Camuñas-Soler är fysiker i botten, utbildad i sin hemstad Barcelona. Efter en masterutbildning inom biofysik på KTH i Stockholm återvände han till Barcelona för forskarutbildning, med inriktning mot molekylär biofysik och singelcell-genomik. Under sin tjänst som postdoktor vid Stanford University i Kalifornien, i en grupp under ledning av Stephen Quake, utvecklade han nya verktyg inom icke-invasiv diagnostik, baserade på singelcell-genomik och analyser av budbärar-RNA (mRNA), för att undersöka metabola störningar och graviditetskomplikationer. Fynden blev starten för ett nytt företag för forskningsledaren Stephen Quake, där Joan Camuñas-Soler under några år tjänstgjorde som First Scientist. Arbetet i gruppen och i företaget har nyligen utmynnat i flera fina vetenskapliga publiceringar.

Attraktivt erbjudande

Sedan maj 2022 är Joan Camuñas-Soler biträdande universitetslektor på Institutionen för biomedicin, rekryterad inom Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM).

– Jag ville gärna komma tillbaka till Europa där jag har mina rötter och började söka efter vilka möjligheter som fanns för mig att starta ett eget labb. Erbjudandet från WCMTM var mycket bra, och jag fick ett gott intryck av möjligheterna vid institutionen och av den forskarmiljö jag skulle tillhöra, säger han.

Han konstaterar att det nu finns en kritisk massa av unga duktiga forskare vid Göteborgs universitet, bland annat tack vare satsningen på WCMTM.

Älskar havet

Som utpräglad storstadsmänniska, som tidigare bott i städer som Barcelona, Stockholm och San Fransisco, var han först tveksam till om han skulle kunna trivas i en stad av Göteborgs storlek. Men hans nya hemstad har visat sig mer än väl uppfylla alla hans behov.

– Göteborg är tillräckligt stort för att ha ett bra kulturutbud och för att kunna erbjuda mysiga caféer och bryggerier, men samtidigt tillräckligt litet för att det alltid är nära till naturen. Det städer jag bott i tidigare har alla varit kustnära, och närheten till havet är också något jag verkligen uppskattar med Göteborg, säger Joan, som på sin fritid både gärna paddlar kajak och utforskar kustlinjen på cykel.

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: diabetes, institutionen för biomedicin, maskininlärning, teknik och hälsa, Unga forskare, Wallenberg centrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM)

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Exjobbs- och kandidatarbetesmässa inom hälsa och teknik

Handledare registrerar projekt senast 4 oktober, via den här länken.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED SEPTEMBER 20]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela höstens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Höstens ALF-utlysningar 2023 har publicerats

25 september, 2023

BIDRAG. Utlysningen av ALF-tjänster för legitimerade läkare har nu publicerats på ALF-portalen. Ansökningsperioden är 19 oktober till 7 december, … [Read More...]

Utbildningsadministratör – och extremcyklist

21 september, 2023

LIVSSTIL. Hettan i Mojaveöknen blev nästan slutet för hans solo-resa på cykel från Los Angeles till New York i somras. USA-resan är bara det senas … [Read More...]

Till minne av Hanns-Ulrich Marschall

21 september, 2023

Han hade en unik förmåga att skapa möten med människor och samarbeten med andra forskare. Hanns-Ulrich Marschall föddes 1954 in Ibbenbüren, Tyskl … [Read More...]

Lägre risk för blodcancer efter fetmakirurgi

20 september, 2023

NY STUDIE. Kirurgi mot fetma är förknippat med en 40-procentigt lägre risk för blodcancer. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Den tydl … [Read More...]

Fetma drabbar extra hårt vid bipolär sjukdom

20 september, 2023

NY STUDIE. Fetmaepidemin slår extra hårt mot personer med bipolär sjukdom. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Resultaten tyder på att … [Read More...]

Malin Broberg installerad som rektor

19 september, 2023

REKTOR. Fredag 15 september installerades Malin Broberg som Göteborgs universitets tjugonde rektor. – Det är ingen slump att jag står här idag. D … [Read More...]

Ny kanslichef på fakulteten: Annelie Tobin

18 september, 2023

LEDNINGSUPPDRAG. Med tjugo års erfarenhet inom framför allt utbildning och internationalisering på Sahlgrenska akademin har nu Annelie Tobin ta … [Read More...]

Pandemin en tuff tid även på apoteken

15 september, 2023

NY STUDIE. Kunder som dök upp fast de var sjuka, som inte accepterade restriktionerna, och många nya arbetsuppgifter för personalen. Det är fak … [Read More...]

Axel Wolf är ny föreståndare för Centrum för personcentrerad vård

14 september, 2023

UPPDRAG. Axel Wolf, professor vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, har nu tagit över som föreståndare för Centrum för personcentrerad vå … [Read More...]

Två utlysningar aktuella för DDLS Fellows vid Göteborgs universitet

12 september, 2023

TJÄNSTER. Göteborgs universitet har två aktuella utlysta tjänster inom SciLifeLab & Wallenberg National Program for Data-Driven Life Science ( … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor