KRÖNIKA. Det profilområde som arbetats fram inom Sahlgrenska akademin har tagits emot väl i universitetets fortsatta diskussioner. Det berättar dekan Agneta Holmäng i sin krönika. Hon ger också en uppdatering kring ALF-utvärderingen, som ska vara klar inom några månader.
Jag vill börja med att gratulera alla er som just har fått reda på att ni fått anslag från Vetenskapsrådet! Vi vet alla att konkurrensen om dessa medel är mycket hård och fakulteten gläds därför med er som beviljats bidrag.
I år var det inte så många som sökte, vilket gjorde att vi totalt inte fick lika mycket medel som förra året. Beviljningarna ligger i regel på en period om tre till fyra år, vilket gör att det vissa år inte är lika många som söker nya anslag av dem som tidigare har sådana. Slår man ut beviljade medel på antalet forskare som ansöker ligger de medicinska fakulteterna i landet ungefär lika, inklusive KI.
Till dem som inte beviljades medel så gäller det att samla krafter och försöka igen. Använd då gärna det stöd som finns i form av analys, utbildning och rådgivning på olika nivåer inom universitetet inför nästa utlysning.
Ett positivt mottagande
Arbetet med våra profilområden har diskuterats i rektors ledningsråd, efter genomgång av GU:s advisory board av internationella experter samt fakulteternas egna prioriteringar. Vårt förslag har fått ett mycket positivt mottagande, med några förslag på förbättringar som kan stärka detta profilområde ytterligare. Med allra största sannolikhet kommer vårt förslag, ”åldrandets sjukdomar och terapiutveckling”, att tillhöra de fem områden som universitetet prioriterar i ansökan till Vetenskapsrådet. Det officiella rektorsbeslutet dröjer dock eftersom rektor vill avvakta informationen om vad den nya regeringen skriver i budgetpropositionen avseende satsningen på profilområden.
Arbetet med profilområde kommer lyftas på vårt allmänna akademimöte den 16 november och då hoppas vi att det formella rektorsbeslutet har fattats. På detta möte så kommer vi också att ta upp aktuella frågor och information om våra byggprojekt.
ALF-utvärderingen har varit en lärorik process
De sista intervjuerna i den omfattande nationella ALF-utvärderingen av vår kliniska forskning är nu klara och vi känner oss nöjda efter panelutfrågningarna. Mycket stora insatser har gjorts av många medarbetare under en lång process som arbetat med att beskriva förutsättningar för vår forskning, organisation och infrastruktur i självutvärderingen. Detta är ett viktigt arbete för att kunna genomlysa våra styrkor men även vad vi kan förbättra.
I den senaste utvärderingen 2018, blev vi rankade som bäst i landet, men utvärderarna pekade också på förbättringsområden. Jag tycker att vi arbetat aktivt och strategiskt med dessa områden med målmedvetna insatser, vilket har gett bättre förutsättningar bland annat för vår registerforskning.
ALF-utvärderingen är en lärorik process men den innebär också väldigt mycket arbete. Västra Götalandsregionens FoU-chef Jan Kilhamn och jag planerar att väcka diskussionen i nationella ALF-styrgruppen om vi verkligen ska göra en lika omfattande utvärdering igen om tre år. Utvärderingens resultat ska rapporteras till regeringen senast 31 mars 2023 men, oavsett utfall, så har vi gjort vårt allra bästa.
En högtidlig eftermiddag och kväll
Pandemin satte stopp för universitetets traditionella akademiska högtider men nu börjar vi komma i kapp. 95 nya doktorer, som disputerade mellan den 1 juni 2020 och den 30 juni 2021, promoverades den 28 oktober. Det var verkligen roligt att se alla nya doktorer, och vara stolt och imponerad över det stora arbete som de lagt ned på sina avhandlingar.
Det blev en högtidlig eftermiddag och kväll, där vår hedersdoktor, Carolina Klüft, fick hålla talet under middagen som representant för alla nya hedersdoktorer. Det var ett mycket fint och angeläget tal, där hon lyfte fram hur viktig samverkan med universitet är för henne i sitt engagemang som generalsekreterare i Generation Pep. Här arbetar hon på vetenskaplig grund med barn och ungdomar för att dessa ska vara fysiskt aktiva och ha ett hälsosamt liv. Carolinas arbete att inspirera till en aktiv livsstil stärker också Sahlgrenska akademins forskningsfokus på att förebygga ohälsa med fysisk aktivitet och hjälper oss att föra ut vår forskning i praktiken.
Passa på att njuta av en härlig höst!
Agneta Holmäng
Foto av Medicinarelängan av Emilie Asplund.
Porträttbild av Stefan Bladh, SSMF