FORSKNINGSFINANSIERING. Granskare har begränsade kunskaper om just ditt forskningsfält och lägger kortare tid på att läsa din ansökan än du tror. Därför är det viktigt att du gör ansökan tydlig och överblickbar och har tänkt igenom sex nyckelfrågor innan du börjar skriva. Det var några av tipsen forskarna fick med sig på en kurs i grant writing som hölls vid Institutionen för medicin i september.
Kursen leddes av Rosie Perkins och Reghan Borer, vetenskapliga redaktörer vid Institutionen för medicin, och hölls under två dagar i september. Tio forskar deltog, från erfarna postdoktorer till professorer. En av dem var Ludger Grote, adjungerad professor och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Kursen var toppen, väldigt fokuserad och interaktiv. Tack vare kursledarna och forskarkollegorna fick jag många tips och handfasta råd inför mina kommande ansökningar. Det viktigaste jag tar med mig är att ta mig tid, att involvera andra att läsa ansökan innan jag skickar in den och att jobba mycket noggrant med formuleringarna, särskilt hypotes och frågeställning. Jag har rekommenderat kursen till alla mina kollegor inom lungmedicin, säger han.
Sex nyckelfrågor
Kursen fokuserade på hur du gör ansökan relevant och får fram ditt budskap, men också på generella skrivfärdigheter som är viktiga vid en ansökan. Den första dagen gick kursledarna igenom nyckelfrågorna varje ansökan måste besvara:
- Vad tänker du göra i studien?
- Varför är det värt att undersöka?
- Vad har redan gjorts inom fältet/vad är redan känt?
- Vilken kunskap saknas idag?
- Varför är just du lämpad att göra studien?
- Vilken effekt får studiens resultat på kort och lång sikt?
Under andra dagen delade kursdeltagarna med sig av sina svar på dessa frågor utifrån den ansökan de hade tagit med sig till kursen. De fick både feedback av kursledarna och av de andra deltagarna.
– Många insåg att det var betydligt svårare att besvara frågorna än de först trodde, berättar Rosie Perkins, som har arbetat med ansökningar vid Institutionen för medicin sedan 2006.
Vässa ditt syfte och dina mål
Enligt Rosie Perkins är ett av de viktigaste tipsen att vässa sitt syfte och sina mål i ansökan.
– Syftet och målen ska vara tydliga, fokuserade och givande. Identifiera kritiska ”kunskapsluckor” i ditt vetenskapliga fält som just du är kvalificerad att fylla. Beskriv hur din forskning kommer att föra vetenskapen framåt. Det viktigaste är att presentera förslag på en studie som personer inom ditt fält är intresserade av. Om du föreslår ett arbete som ingen inom fältet bryr sig om, så spelar det ingen roll hur välformulerad din ansökan är, säger Rosie Perkins.
– Det är också viktigt att hitta en balans mellan de olika delarna i ansökan. Bakgrunden ska ge en förståelse för varför forskningen behövs. Projektbeskrivningen ska förklara hur du kommer att genomföra studien. Använd preliminära data för att visa att den forskning du föreslår är genomförbar, säger hon.
Skriv för dina granskare
Utöver kursledarna deltog även Jan Borén, professor och prefekt vid Institutionen för medicin, som gästföreläsare. Han har lång erfarenhet inom området och har granskat tusentals ansökningar åt olika forskningsfinansiärer.
– Jag är förvånad över att många forskare inte lägger tillräckligt med tid på sina ansökningar. Det måste framgå tydligt vad du tänker göra, hur du tänker göra det och varför. Forskaren som granskar din ansökan har sällan detaljkunskaper om just ditt forskningsområde, så din ansökan måste vara välstrukturerad och lätt att läsa. Det är inte enkelt att skriva bra ansökningar och det krävs mycket träning för att bli bra på det, säger han.
TEXT: KARIN ALLANDER | FOTO: KARIN ALLANDER OCH JOHAN WINGBORG
TIO TIPS FÖR EN BÄTTRE ANSÖKAN
- Börja i god tid och läs anvisningarna noggrant.
- Vässa ditt syfte och dina mål. Utan en bra forskningsidé blir det ingen bra ansökan.
- Tänk på de sex nyckelfrågorna (se ovan i artikeln) innan du börjar skriva.
- Skriv för dina granskare! Tänk på att de ofta saknar dina förkunskaper. Uttryck dig så enkelt, tydligt och kortfattat som möjligt. Undvik jargong och förkortningar.
- Ange preliminära resultat och hänvisa till dina tidigare studier som visar att du klarar av metoderna inom området.
- Tänk igenom layouten, så att din ansökan blir överblickbar och tydlig. Ingen vill läsa en tät textmassa utan mellanrubriker.
- Använd figurer som är lätta att följa, helst en per sida.
- Be om feedback från andra forskare och använd den till att förbättra din text. Bli inte för förtjust i dina formuleringar utan var beredd att skriva om dem för att öka läsarens förståelse.
- Se till att du är stolt över din ansökan! Skickar du in ansökningar med låg kvalitet är risken att granskarna minns det och har med sig det när de läser din nästa ansökan.
- Gå en kurs i grant writing (se datum för kommande kurser och seminarier nedan) och läs mer på https://writebetterproposals.org
KURSER OCH SEMINARIER I GRANT WRITING HÖSTEN 2022
- Grant writing för juniora forskare
Tid: Tre halvdagar: 23 nov, 30 nov, 14 dec
Plats: Lars Öberg, Academicum, Medicinaregatan 3
Sista dagen att anmäla intresse: 11 november
Arrangörer: Avdelningen för forskningsstöd vid Sahlgrenska akademin och Future Faculty
Läs mer om kursen här. - Lunchseminarium: Grant Writing in a Nutshell – Tips and Tricks
Tid: 29 nov kl. 12.00-13.30,
Plats: Zoom
Sista dagen för anmälan: 23 november
Arrangör: Forsknings- och innovationskontoret.
Läs mer och anmäl dig här
- Tvådagarskurs i grant writing
Tid: 8–9 december
Plats: Erik Dahlbergsgatan 11 B
Sista dagen att anmäla intresse: 23 november
Arrangör: Forsknings- och innovationskontoret.
Läs mer och gör intresseanmälan