HEDERSDOKTOR. Friidrottslegenden Carolina Klüft promoveras nu till hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin. Före promoveringen, i samband med Idrottsforskningens dag och Riksidrottsuniversitetets kick-off, gav hon sin hedersdoktorsföreläsning. Hon bjöd på en vältalig presentation om sin idrottskarriär, sina lärdomar och sitt yrkesliv.
– Jag har fått många utmärkelser och priser under min karriär. Men den här utmärkelsen är något särskilt, sa Carolina Klüft.
Beskrev sin resa
Carolina Klüft utsågs till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, redan förra året, bland annat för sitt arbete med att genom organisationen Generation Pep inspirera barn och ungdomar att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Men på grund av pandemin var det först nu hon kunde hålla sin hedersdoktorsföreläsning.
Rubriken på Carolina Klüfts föreläsning var ”Min resa”. Det var ett passande ämne eftersom runt hälften av åhörarna var studenter på Riksidrottsuniversitetet, som kombinerar högskolestudier med en elitidrottskarriär. Carolina Klüft inledde sin berättelse med hur hon som elvaåring började med friidrott och direkt tyckte det var jättekul.
– Glädje har alltid varit min starkaste drivkraft. Att ha kul och hitta glädjen i allt var väldigt genom hela min karriär. Jag har njutit av att vara på de stora arenorna och tävla.
Definieras inte av prestationer
Hon beskrev hur hennes ambition alltid är att ge 100 procent, och de gånger resultatet ändå inte blivit helt bra har hon kunnat vara stolt och nöjd med att ha gjort sitt bästa efter de rådande förutsättningarna:
– Att ha ett bra självförtroende är att veta att du är bra på det du gör, men att ha en bra självkänsla handlar om att veta att du är bra som människa, som den du är. Jag har tidigt lärt mig att arbeta på att skilja på person och prestation, för vem skulle jag annars vara den dagen jag slutade prestera?
Stödet från laget
Hon berättade ur sitt minne från OS i Paris 2003, när hon efter två övertramp var tvungen att sätta det sista och avgörande försöket i längdhopp. Det faktum att hennes tränare på ytan kunde vara så lugn i den mycket pressade situationen och att hon kände stödet från sina lagkamrater var avgörande för att hon lyckades ta det OS-guldet i sjukamp.
– Den som utöver friidrott vet att marginalerna är mycket små, och att det där sista hoppet hade lika gärna kunnat vara ett övertramp. Men jag var trygg i laget. Jag visste att om jag skulle falla så fanns där någon som skulle fånga upp mig, berättade Carolina.
Sju etappmål
För de elitsatsande studenterna beskrev hon sju etappmål i sin resa mot toppen där drivkraft och motivation var den första och mest grundläggande. Förutom förmågan att skilja på prestation och självkänsla handlade etappmålen bland annat om ledarskap och teambuilding, att lyssna på sin inre röst, att hantera och dra lärdom av motgångar, återhämtning och uthållighet.
Utöver Carolina Klüfts hedersdoktorsföreläsning erbjöd Idrottsforskningens dag ett omfattande program med aktuell idrottsforskning och sportmedicin. Keynote hölls av professor Mats Börjesson, där han talade om idrottskardiologins framsteg när det gäller plötslig död inom idrotten. I programmet fanns också föreläsningar om exempelvis tränarskap för barn med adhd samt fysisk aktivitet och stressrelaterad ohälsa. Som projektägare för Riksidrottsuniversitetet i Göteborg hade dekan Agneta Holmäng en central roll under dagen, bland annat för välkomnandet av Riksidrottsuniversitetets studenter.
AV: ELIN LINDSTRÖM OCH CARL-MAGNUS HÖGLUND