EKONOMI. Lokaler, personal, resor, utrustning. Priserna ökar, men ersättningen till universitetet hänger inte med. Det balanserade kapital som finns i många verksamheter kommer väl till pass de närmsta åren, tror universitetets ekonomichef Peter Tellberg, som ser ljust på GU:s möjligheter att hantera inflationen.
– Jag ser att vi kommer betala mycket högre priser än de nivåer som vi får ersättning för, men samtidigt är Göteborgs universitetet rikt och har goda förutsättningar att möta framtiden. Det balanserade kapitalet är dock bundet till institutioner och projekt, så möjligheterna ser olika ut i olika verksamheter, säger Peter Tellberg.
Viss tröghet
Inflationen i Sverige är nu den högsta på många år. Tio procents inflation innebär att allt blivit tio procent dyrare, men inom många områden finns en tröghet som fördröjer kostnadsökningen för universitetet.
– De ramavtal som tecknats för olika tjänster och varor löper exempelvis på. Först när det genomförs en ny upphandling justeras också prisnivån. Inom andra områden, bland annat resor, märks prisökningarna redan nu, säger Peter Tellberg.
Eftersom Göteborgs universitet spenderar omkring 100 miljoner kronor per år på resor innebär ett påslag på tio procent en rejäl kostnadsökning.
Däremot påverkas de upphandlingar som behöver göras, exempelvis vid inköp av dyra instrument och annan tung utrustning. Priset kan bli särskilt högt om inköpet behöver göras från USA, eftersom den amerikanska dollarn sedan årsskiftet också ökat med omkring 20 procent i värde mot den svenska kronan. Den osäkra världsmarknaden innebär också att leveranstider för beställd utrustning kan bli längre än vanligt.
Personal och lokaler
Universitets största utgift är löner till personalen, där centrala förhandlingar under våren sätter ramarna för RALS-förhandlingarna hösten 2023.
– Det är sannolikt att arbetstagarnas parter kommer vilja se större löneökningar, men hur mycket högre lönerna blir går inte att säga. Eftersom det är så svårt att bedöma hur utvecklingen kommer bli tror jag att vi kommer få ett avtal som löper på bara ett år, istället för tre år som annars är vanligt, säger Peter Tellberg.
Även lokaler är en stor kostnadspost, där utgifterna kommer att öka rejält redan nästa år. Oktober månads inflation, eller konsumentprisindex (KPI) som är det formella måttet på inflation, är det som avgör hyresökningarna för det kommande året. För oktober 2022 landar KPI uppskattningsvis någonstans mellan 12 och 15 procent, vilket i så fall blir hyresökningen för nästa år. Inflationen beräknas därmed kosta universitetet som helhet omkring 70 miljoner extra i lokalkostnader under nästa år, och då är hyreskostnaderna för det nybyggda huset Natrium inte inräknade.
– Sahlgrenska akademin hyr många kvadratmeter, och på fakultetsnivå uppskattar vi att hyresökningen blir omkring 13 miljoner nästa år, säger Peter Tellberg.
Pengar på banken
Det finns ett stort balanserat kapital inom universitetet, där en del av medlen tillhör verksamheter inom Sahlgrenska akademin. Det balanserade kapitalet är egentligen fördröjda uppdrag och rekryteringar, och medlen är därför tydligt knutna till enskilda institutioner och projekt.
Flera av institutionerna har en buffert. I augusti 2022 var det balanserade kapitalet drygt 620 miljoner på Sahlgrenska akademin. Kristina Johansson, ekonomichef på fakultetskansliet, konstaterar dock att endast en del av dessa medel är tillgängliga för att dämpa hyreskostnader och andra prisökningar.
– En hel del av kapitalet är medel som är avsedda för enskilda forskare eller särskilda strategiska satsningar. Dessutom är en del av medlen knutna till forskares samlingsverksamheter, som är medel som inte gått åt i projekt och som forskare behöver för att kunna använda för samfinansiering och OH-kostnader som inte täcks av framtida bidrag. I andra fall kan medlen vara öronmärkta för rekrytering som ännu inte kunnat ske, säger Kristina Johansson.
Stor skillnad mellan institutionerna
Det finns med andra ord en stor buffert inom Sahlgrenska akademin, men den är ojämnt fördelad. Fyra institutioner (kliniska vetenskaper, medicin, neurovetenskap och fysiologi samt biomedicin) har var och en över hundra miljoner kronor sparade i laddorna. Core Facilities dras med ett gammalt underskott, och ser nu också kraftigt ökade energikostnader som gör det svårt att fortsätta jobba bort de röda siffrorna.
– Vi måste också räkna med att den planerade ombyggnaden av EBM kommer att bli fördyrad, men den bör inte skjutas upp. Byggnaden är trettio år gammal och behöver moderniseras bland annat för arbetsmiljöns skull och för att effektivisera energianvändningen. Eftersom verksamheten är central för mycket forskning vid universitetet hoppas vi kunna diskutera möjligheter med finansiering från alla nivåer inom universitetet för att täcka ökade kostnader för ombyggnaden av EBM, berättar Kristina Johansson.
Institutionen för vårdvetenskap och hälsa är den institution som har minst buffert, och därmed har stora utmaningar framför sig när kostnaderna ökar.
Sahlgrenska Life – hyresdiskussioner pågår
Projektet Sahlgrenska Life står nu på tröskeln till att bli ett riktigt bygge. Rivning av valvet mellan Per Dubbshuset och gamla reumatologen har inletts på Sahlgrenskatomten, som ett av alla förberedande markarbeten som behöver göras inför bygget. Det pågår nu också diskussioner mellan Göteborgs universitet och hyresvärden inför den hyresoffert som ska presenteras under nästa månad.
– Den senaste officiella beräkningen av hyresnivån togs fram för ett drygt år sedan, i september 2021. Sedan dess har konsumentprisindex ökat, vilket kommer att påverka hyresofferten. Exakt hur stor ökning av hyran som detta kommer att medföra är inte klart, säger Jonathan Chausset, som är Göteborgs universitets projektledare för Sahlgrenska Life.
Under november månad kommer offerten för hyran att bli känd. Offerten presenteras då för Sahlgrenska Lifes styrgrupp och för fakultetsstyrelsen. Då kommer även andra lokalkostnader presenteras, till exempel kostnader för drift för hus 2 och 3. Hyresofferten är en fast hyra, som sedan kommer att gälla från tillträdet till de nya lokalerna, och tjugo år framåt. Liksom för övriga hyresavtal som universitetet har kommer hyresnivån att årligen justeras med konsumentprisindex.
AV: ELIN LINDSTRÖM