BIDRAG. Fem forskare vid Göteborgs universitet får tillsammans drygt 12 miljoner kronor från Lundbergsstiftelsen i dess senaste utdelning. Totalt delar Lundbergs Forskningsstiftelse i år ut drygt 49 miljoner kronor till 17 projekt i Göteborg, Lund, Stockholm och Uppsala.
Volkan Sayin, biträdande universitetslektor vid Institutionen för kliniska vetenskaper, får tre miljoner kronor för att köpa in ett instrument som kan användas för att observera levande celler och organoider, som är ett slags 3D-printade mikrovävnader. Instrumentet heter Incucte S5X live cell imager.
– Med detta instrument kan vi parallellt odla cancerceller och tumör organoider tillsammans med immunceller och följa respons på terapi och förändringar i tillgång till metaboliter i realtid, säger Volkan Sayin, som ser bidraget från Lundbergstiftelsen som ett erkännande för all precisionsmedicinsk forskning som utmynnat ur precisionsmedicingrupperna.
Mer precis precisionsmedicin
Instrumentet ska användas för att studera viktiga cellprocesser, som proliferation (celldelning), programmerad celldöd, migration och metastasering. Dessutom kommer interaktioner mellan tumör och immunceller kunna studeras i hög upplösning kontinuerligt över tid.
– Vi förväntar oss att detta instrument kommer öka förståelsen kring hur specifika terapier kan omvandlas till individanpassade behandlingar mot cancer. Med andra ord, att snabbare öka precisionen i precisionsmedicinen i vår kamp mot den elakartade tumörsvulsten, säger Volkan Sayin.
Volkan Sayin är också knuten både till Sahlgrenska center för cancerforskning och Wallenberg centrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM).
Från vävnad till analys
Mattias Svensson, forskare vid avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, får 3,4 miljoner för att etablera en avancerad infrastruktur för histologi, från vävnad till analys. Infrastrukturen inkluderar den mest avancerade och användarvänliga utrustningen som användas från det att forskarna fått ett vävnadsprov från en patient tills att de har ett histologiskt snitt kom kan användas för att studera exempelvis förekomsten av olika celler i en vävnad eller för patologisk bedömning.
– En central del i vår forskning är att med hjälp av olika mikroskopiska metoder studera de sjukdomsprocesser som sker i vävnad vid ortopediska och reumatiska sjukdomar. Genom att studera vävnader som blivit angripna av en sjukdom vill vi på detaljnivå kartlägga interaktioner mellan olika celltyper för att på detta sätt identifiera nya sjukdomsmekanismer. För att kunna utföra avancerad mikroskopi krävs bra utrustning för att ta hand om de värdefulla vävnadsprover vi erhåller från patienter med olika ortopediska och reumatiska sjukdomar. Den histologiska infrastruktur som vi nu etablerar är därför av yttersta viktig för vår forskning då den ger oss optimala förutsättningar för att studera de sjukdomsprocesser som sker lokalt i en vävnad, kommenterar Mattias Svensson.
15 miljoner till Centre for Health Governance
Det är ofta svårt för forskare att få resurser till investeringar i teknisk utrustning, därför har Lundbergs Forskningsstiftelse valt att låta sitt stöd gå främst till det. I år har man dessutom, för att markera sitt 40-årsjubileum, anslagit 15 miljoner kronor till ett forskningsprojekt som ska analysera det samhällsekonomiska värdet av medicinsk teknologi ur ett flertal perspektiv. Projektet drivs vid Centre for Health Governance på Göteborgs universitet.
– Svensk forskning är framgångsrik och fortsatt lovande. För att den ska kunna bibehålla sin höga nivå krävs betydande medel från privata finansiärer som stiftelser och fonder. Vi gläds åt att kunna bidra med angeläget stöd till forskning inom sjukdomsområden som drabbar väldigt många väldigt hårt, kommenterar Christina Backman, ordförande i IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse, i ett pressmeddelande.
– Dagens forskning är morgondagens sjukvård. Vi ser en väldigt god utväxling på den forskning som görs. Patienterna får bättre och ibland till och med billigare behandlingar. Möjligheterna att behandla cancer har till exempel utvecklats enormt under de senaste årtiondena, allra mest när det gäller cancer som drabbar barn, säger Olle Larkö, professor i dermatologi och venereologi och styrelseledamot i IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse, i pressmeddelandet från Lundbergsstiftelsen.
De fick bidrag från IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse
Volkan Sayin
Utrustning för storskalig karakterisering av nya individanpassade precisionsmediciner mot cancer
3 000 000 kr, Göteborgs universitet
Georg Birchenough
In vivo avbildning för att identifiera skyddande faktorer mot kolorektalcancer
2 300 000 kr, Göteborgs universitet
Eva Angenete
Skräddarsydd behandling för att förbättra utfallet hos patienter med ändtarmscancer
1 100 000 kr, Göteborgs universitet
Mattias Svensson
Avancerad infrastruktur för histopatologisk bedömning av ortopediska och reumatiska sjukdomar
3 400 000 kr, Göteborgs universitet
Cristina Maglio
Metabola förändringar vid tidig reumatoid artrit – från patogenes till behandlingssvar
2 300 000 kr, Göteborgs universitet
AV: ELIN LINDSTRÖM