FORSKNINGSSAMARBETE. Under två dagar fick Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre – SCCC – nyligen besök av sin Scientific Advisory Board. Syftet med besöket var att få oberoende synpunkter på hur Sahlgrenska akademin och SCCC:s forskning kan stöttas organisatoriskt och prioriteras genom riktade satsningar.
– Den typen av rådgivning från experter som själva är forskare i ledande position kommer att vara särskilt värdefull som underlag för förändring och förbättringsarbete inom SCCC, sade Mikael Nilsson, professor i anatomi och ordförande för SCCS:s Forskningsråd.
SCCC:s vetenskapliga råd har även som uppdrag att utvärdera centrets forskningspotential. Som förberedelse hade de fått ta del av en mängd dokument bland annat från SCCC:s ackrediteringsprocess.
– Nu träffas vi för första gången på plats och det blir tillfälle till frågestund och fördjupande diskussioner för alla medverkande. Meningen är att både styrkor, möjligheter och svagheter ska framkomma, sade Mikael Nilsson.
Rådgivande rapport
Bakgrunden är att Sahlgrenska Universitetssjukhuset i mars 2020 började sin ackrediteringsprocess för att bli ett Comprehensive Cancer Centre; ett cancercenter som verkligen behövs och kan göra skillnad både för forskare och patienter. Idag är mellan tjugo och trettio procent av all vård inom universitetssjukhuset i dag just cancervård.
En Scientific Advisory Board var också ett inklusionskrav för ackrediteringen till ett Comprehensive Cancer Centre. Det två dagar långa besöket tog plats inom flera verksamheter för att täcka in hela vidden av SCCC:s arbete för vård och forskning inom cancerområdet. Besöket från Scientific Advisory Board utgjordes av Malin Sund, Sabine Tejpar, Hugues de Thé och Tone Rustøen.
Senare i höst kommer det vetenskapliga rådet att inkomma med en skriftlig rådgivande rapport, som SCCC kan använda i förbättringsarbetet av SCCC:s forskning både vad det gäller verksamheterna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och vid Sahlgrenska akademin.
Forskning, utbildning och möjligheter
På den första mötesdagen samlades det vetenskapliga rådet och representanter och forskare från både akademin och sjukhuset i Akademicum på Medicinareberget.
– Hela den omfattande ackrediteringsprocessen har genomförts i nära samarbete mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska akademin och Regionalt Cancercentrum Väst. I samband med ackrediteringsprocessen beslutades också om organisationen av Sahlgrenska Cancercentrum (SCC) det som i dag har blivit Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre, sade Claes Jönsson, som är ordförande i ledningsrådet och områdeschef, Område 5.
Flera unga forskare presenterade sin forskning för det vetenskapliga rådet under tvådagarsmötet, och gav också sin bild av vad SCCC kan betyda för dem och deras framtida forskning. Forskarna framförde bland annat att SCCC starkt bidrar till förutsättningar för translationell forskning och kanske även ökar de egna karriärmöjligheterna. Tillgången till humana tumörmaterial nämndes som särskilt betydelsefullt. Rådet fick också presentationer om Regionalt cancercentrum Väst och Forskarskolan – Klinisk forskning med klinisk epidemiologisk metodik, liksom forskarskolan Cancer Research South School. Även forskningsinfrastrukturer som Core Facilities, SciLifeLab Göteborg, Clinical Genomics Göteborg och Biobank Väst beskrev under mötet sina verksamheter. De utgör tillsammans en ansenlig infrastruktur med hög kapacitet som ännu inte utnyttjas till fullo av forskarna i Göteborg.
Besök på Östra
Det vetenskapliga rådet besökte också Barncancercentrum på Östra sjukhuset, där en rundtur i lokalerna följdes av presentationer om hur den kliniska forskningen tar form inom Prövningsenheten för barn.
– SCCC har gett oss på Barncancercentrum en möjlighet att inkluderas i det stora arbetet som finns inom Sahlgrenska och akademin. Vi har länge jobbat som ett centrum och är vana att arbeta tillsammans på det viset, sade Karin Mellgren, verksamhetschef Barncancercentrum.
Scientific Advisory Board fick också tillfälle att bekanta sig med medarbetare i SCCC nya stab, där Edvard Abel nyss tillträtt som centrumföreståndare:
– Jag hoppas att jag i min roll ska kunna fungera som en facilitator och som en samlingspunkt för både Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin. Till att börja med behöver vi skapa en översikt av alla berörda grupper som kan komma att innefattas inom ramen för SCCC.
AV: KARIN MARKHEDE & SUSANNE LJ WESTERGREN