Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Scientific Advisory Board besökte Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre (SCCC)

17 oktober, 2022 1 kommentar

 

FORSKNINGSSAMARBETE. Under två dagar fick Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre – SCCC – nyligen besök av sin Scientific Advisory Board. Syftet med besöket var att få oberoende synpunkter på hur Sahlgrenska akademin och SCCC:s forskning kan stöttas organisatoriskt och prioriteras genom riktade satsningar.

Edvard Abel. I bakgrunden Mikael Nilsson. Foto: Karin Markhede.

– Den typen av rådgivning från experter som själva är forskare i ledande position kommer att vara särskilt värdefull som underlag för förändring och förbättringsarbete inom SCCC, sade Mikael Nilsson, professor i anatomi och ordförande för SCCS:s Forskningsråd.

SCCC:s vetenskapliga råd har även som uppdrag att utvärdera centrets forskningspotential. Som förberedelse hade de fått ta del av en mängd dokument bland annat från SCCC:s ackrediteringsprocess.

– Nu träffas vi för första gången på plats och det blir tillfälle till frågestund och fördjupande diskussioner för alla medverkande. Meningen är att både styrkor, möjligheter och svagheter ska framkomma, sade Mikael Nilsson.

Rådgivande rapport

SCCC SCIENTIFIC ADVISORY BOARD
– Malin Sund (ordförande), professor och kirurg från Helsingfors och gästprofessor vid Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap, enheten för kirurgi, vid Umeå Universitet.
– Sabine Tejpar, professor och gastroenterolog, KU Leuven Cancer Institute, Belgien
– Hugues de Thé, professor i molekylär onkologi, Collège de France, vid Hospital St. Louis, Paris
– Tone Rustøen, professor och senior forskare inom omvårdnadsforskning vid Oslo Universitet och Rigshospitalet.

Bakgrunden är att Sahlgrenska Universitetssjukhuset i mars 2020 började sin ackrediteringsprocess för att bli ett Comprehensive Cancer Centre; ett cancercenter som verkligen behövs och kan göra skillnad både för forskare och patienter. Idag är mellan tjugo och trettio procent av all vård inom universitetssjukhuset i dag just cancervård.

En Scientific Advisory Board var också ett inklusionskrav för ackrediteringen till ett Comprehensive Cancer Centre. Det två dagar långa besöket tog plats inom flera verksamheter för att täcka in hela vidden av SCCC:s arbete för vård och forskning inom cancerområdet. Besöket från Scientific Advisory Board utgjordes av Malin Sund, Sabine Tejpar, Hugues de Thé och Tone Rustøen.

Senare i höst kommer det vetenskapliga rådet att inkomma med en skriftlig rådgivande rapport, som SCCC kan använda i förbättringsarbetet av SCCC:s forskning både vad det gäller verksamheterna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och vid Sahlgrenska akademin.

Forskning, utbildning och möjligheter

På den första mötesdagen samlades det vetenskapliga rådet och representanter och forskare från både akademin och sjukhuset i Akademicum på Medicinareberget.

– Hela den omfattande ackrediteringsprocessen har genomförts i nära samarbete mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska akademin och Regionalt Cancercentrum Väst. I samband med ackrediteringsprocessen beslutades också om organisationen av Sahlgrenska Cancercentrum (SCC) det som i dag har blivit Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre, sade Claes Jönsson, som är ordförande i ledningsrådet och områdeschef, Område 5.

Carolina Guibentif och Clotilde Wiel var två av de nya forskargruppsledare (junior PI’s) som gav presentationer inför SCCC:s Scientific Advisory Board. Foto: Susanne Lj Westergren.

Flera unga forskare presenterade sin forskning för det vetenskapliga rådet under tvådagarsmötet, och gav också sin bild av vad SCCC kan betyda för dem och deras framtida forskning. Forskarna framförde bland annat att SCCC starkt bidrar till förutsättningar för translationell forskning och kanske även ökar de egna karriärmöjligheterna. Tillgången till humana tumörmaterial nämndes som särskilt betydelsefullt. Rådet fick också presentationer om Regionalt cancercentrum Väst och Forskarskolan – Klinisk forskning med klinisk epidemiologisk metodik, liksom forskarskolan Cancer Research South School. Även forskningsinfrastrukturer som Core Facilities, SciLifeLab Göteborg, Clinical Genomics Göteborg och Biobank Väst beskrev under mötet sina verksamheter. De utgör tillsammans en ansenlig infrastruktur med hög kapacitet som ännu inte utnyttjas till fullo av forskarna i Göteborg.

Besök på Östra

Det vetenskapliga rådet besökte också Barncancercentrum på Östra sjukhuset, där en rundtur i lokalerna följdes av presentationer om hur den kliniska forskningen tar form inom Prövningsenheten för barn.

– SCCC har gett oss på Barncancercentrum en möjlighet att inkluderas i det stora arbetet som finns inom Sahlgrenska och akademin. Vi har länge jobbat som ett centrum och är vana att arbeta tillsammans på det viset, sade Karin Mellgren, verksamhetschef Barncancercentrum.

Scientific Advisory Board fick också tillfälle att bekanta sig med medarbetare i SCCC nya stab, där Edvard Abel nyss tillträtt som centrumföreståndare:

– Jag hoppas att jag i min roll ska kunna fungera som en facilitator och som en samlingspunkt för både Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin. Till att börja med behöver vi skapa en översikt av alla berörda grupper som kan komma att innefattas inom ramen för SCCC.

AV: KARIN MARKHEDE & SUSANNE LJ WESTERGREN

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Cancerforskning, institutionen för biomedicin, institutionen för kliniska vetenskaper, institutionen för medicin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska cancer, Sahlgrenska Comprehensive Cancer Center (SCCC), Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Akademiliv tar ledigt under påsklovet, och därför kommer inget ordinarie nyhetsbrev onsdag 12 april.

Registration for supervisors – no later than April 14th

Val av dekan och prodekan – här hittar du kravprofilen när du vill nominera kandidater

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAR 22]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Se bilderna från den högtidliga doktorspromoveringen

27 mars, 2023

AKADEMISK HÖGTID. Fredagen den 24 mars höll universitetet 2022 års doktorspromovering. Bland de nya doktorer som fick sina insignier hade över hun … [Read More...]

Agneta Holmäng: Välkomna till den kollegiala diskussionen på Akademimötet den 4:e maj!

27 mars, 2023

  KRÖNIKA. Förhoppningsvis blir det mer kollegiala diskussioner om viktiga frågor för hela fakulteten på Akademimötena framöver, s … [Read More...]

Tre juniora forskare får totalt 13,8 miljoner från Cancerfonden

27 mars, 2023

BIDRAG. Tre juniora vid Göteborgs universitet får forskningsfinansiering från Cancerfonden i dess senaste utlysning: Elinor Bexe Lindskog vid In … [Read More...]

Sahlgrenska akademin uppmärksammade de nya hedersdoktorerna

24 mars, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Det blev en lyckad och festlig tillställning på Medicinareberget när våra blivande hedersdoktorer Michael Treschow och Jens N … [Read More...]

Två prorektorskandidater går vidare – båda från Sahlgrenska akademin

24 mars, 2023

UNIVERSITETSLEDNING. Rekryteringsgruppen har nu hållit intervjuer med prorektorskandidater. Gruppen föreslår till universitetsstyrelsen att Ca … [Read More...]

Fler män än kvinnor opereras för nästäppa

23 mars, 2023

AVHANDLING. 70 procent av patienterna som genomgått operation på grund av kronisk nästäppa är nöjda. Men operationen genomförs betydligt oftare på … [Read More...]

17 forskare i Göteborg fick forskningsmedel från Reumatikerförbundet

22 mars, 2023

BIDRAG. 17 forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset får totalt 2 160 000 kronor i forskningsmedel från Re … [Read More...]

Halverad användning av urinvägsantibiotika hos äldre

22 mars, 2023

NY STUDIE. Ett beslutsverktyg för vårdpersonal har visat sig kunna halvera användningen av urinvägsantibiotika hos äldre med bibehållen säkerhet. … [Read More...]

Handelshögskolan och Sahlgrenska akademin invigde gemensamt centrum

21 mars, 2023

INVIGNING. Centre for Health Governance är Handelshögskolans och Sahlgrenska akademins gemensamma satsning för att skapa ny kunskap och nya lö … [Read More...]

Ny studie ska öka kunskapen om Alzheimers sjukdom hos personer med Downs syndrom

21 mars, 2023

JÄMLIK VÅRD. Nio av tio personer med Downs syndrom utvecklar Alzheimers sjukdom, ofta redan i medelåldern. Nu inleder Sahlgrenska Un … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor