Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Scientific Advisory Board besökte Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre (SCCC)

17 oktober, 2022

 

FORSKNINGSSAMARBETE. Under två dagar fick Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre – SCCC – nyligen besök av sin Scientific Advisory Board. Syftet med besöket var att få oberoende synpunkter på hur Sahlgrenska akademin och SCCC:s forskning kan stöttas organisatoriskt och prioriteras genom riktade satsningar.

Edvard Abel. I bakgrunden Mikael Nilsson. Foto: Karin Markhede.

– Den typen av rådgivning från experter som själva är forskare i ledande position kommer att vara särskilt värdefull som underlag för förändring och förbättringsarbete inom SCCC, sade Mikael Nilsson, professor i anatomi och ordförande för SCCS:s Forskningsråd.

SCCC:s vetenskapliga råd har även som uppdrag att utvärdera centrets forskningspotential. Som förberedelse hade de fått ta del av en mängd dokument bland annat från SCCC:s ackrediteringsprocess.

– Nu träffas vi för första gången på plats och det blir tillfälle till frågestund och fördjupande diskussioner för alla medverkande. Meningen är att både styrkor, möjligheter och svagheter ska framkomma, sade Mikael Nilsson.

Rådgivande rapport

SCCC SCIENTIFIC ADVISORY BOARD
– Malin Sund (ordförande), professor och kirurg från Helsingfors och gästprofessor vid Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap, enheten för kirurgi, vid Umeå Universitet.
– Sabine Tejpar, professor och gastroenterolog, KU Leuven Cancer Institute, Belgien
– Hugues de Thé, professor i molekylär onkologi, Collège de France, vid Hospital St. Louis, Paris
– Tone Rustøen, professor och senior forskare inom omvårdnadsforskning vid Oslo Universitet och Rigshospitalet.

Bakgrunden är att Sahlgrenska Universitetssjukhuset i mars 2020 började sin ackrediteringsprocess för att bli ett Comprehensive Cancer Centre; ett cancercenter som verkligen behövs och kan göra skillnad både för forskare och patienter. Idag är mellan tjugo och trettio procent av all vård inom universitetssjukhuset i dag just cancervård.

En Scientific Advisory Board var också ett inklusionskrav för ackrediteringen till ett Comprehensive Cancer Centre. Det två dagar långa besöket tog plats inom flera verksamheter för att täcka in hela vidden av SCCC:s arbete för vård och forskning inom cancerområdet. Besöket från Scientific Advisory Board utgjordes av Malin Sund, Sabine Tejpar, Hugues de Thé och Tone Rustøen.

Senare i höst kommer det vetenskapliga rådet att inkomma med en skriftlig rådgivande rapport, som SCCC kan använda i förbättringsarbetet av SCCC:s forskning både vad det gäller verksamheterna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och vid Sahlgrenska akademin.

Forskning, utbildning och möjligheter

På den första mötesdagen samlades det vetenskapliga rådet och representanter och forskare från både akademin och sjukhuset i Akademicum på Medicinareberget.

– Hela den omfattande ackrediteringsprocessen har genomförts i nära samarbete mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska akademin och Regionalt Cancercentrum Väst. I samband med ackrediteringsprocessen beslutades också om organisationen av Sahlgrenska Cancercentrum (SCC) det som i dag har blivit Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre, sade Claes Jönsson, som är ordförande i ledningsrådet och områdeschef, Område 5.

Carolina Guibentif och Clotilde Wiel var två av de nya forskargruppsledare (junior PI’s) som gav presentationer inför SCCC:s Scientific Advisory Board. Foto: Susanne Lj Westergren.

Flera unga forskare presenterade sin forskning för det vetenskapliga rådet under tvådagarsmötet, och gav också sin bild av vad SCCC kan betyda för dem och deras framtida forskning. Forskarna framförde bland annat att SCCC starkt bidrar till förutsättningar för translationell forskning och kanske även ökar de egna karriärmöjligheterna. Tillgången till humana tumörmaterial nämndes som särskilt betydelsefullt. Rådet fick också presentationer om Regionalt cancercentrum Väst och Forskarskolan – Klinisk forskning med klinisk epidemiologisk metodik, liksom forskarskolan Cancer Research South School. Även forskningsinfrastrukturer som Core Facilities, SciLifeLab Göteborg, Clinical Genomics Göteborg och Biobank Väst beskrev under mötet sina verksamheter. De utgör tillsammans en ansenlig infrastruktur med hög kapacitet som ännu inte utnyttjas till fullo av forskarna i Göteborg.

Besök på Östra

Det vetenskapliga rådet besökte också Barncancercentrum på Östra sjukhuset, där en rundtur i lokalerna följdes av presentationer om hur den kliniska forskningen tar form inom Prövningsenheten för barn.

– SCCC har gett oss på Barncancercentrum en möjlighet att inkluderas i det stora arbetet som finns inom Sahlgrenska och akademin. Vi har länge jobbat som ett centrum och är vana att arbeta tillsammans på det viset, sade Karin Mellgren, verksamhetschef Barncancercentrum.

Scientific Advisory Board fick också tillfälle att bekanta sig med medarbetare i SCCC nya stab, där Edvard Abel nyss tillträtt som centrumföreståndare:

– Jag hoppas att jag i min roll ska kunna fungera som en facilitator och som en samlingspunkt för både Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin. Till att börja med behöver vi skapa en översikt av alla berörda grupper som kan komma att innefattas inom ramen för SCCC.

AV: KARIN MARKHEDE & SUSANNE LJ WESTERGREN

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Cancerforskning, institutionen för biomedicin, institutionen för kliniska vetenskaper, institutionen för medicin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska cancer, Sahlgrenska Comprehensive Cancer Center (SCCC), Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Exjobbs- och kandidatarbetesmässa inom hälsa och teknik

Handledare registrerar projekt senast 4 oktober, via den här länken.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED SEPTEMBER 20]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela höstens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Så främjar Sahlgrenska akademin återväxten av forskare

26 september, 2023

AKADEMISK PERSONAL. Sahlgrenska akademin erbjuder flera olika former av stöd för forskare som befinner sig tidigt i karriären. Som bakgrund inför … [Read More...]

Max Petzold på plats i universitetets högsta ledning

26 september, 2023

LEDNINGSUPPDRAG. Vid halvårsskiftet lämnade Max Petzold sina uppdrag som föreståndare för SND samt som avdelningschef för Samhällsmedicin och folk … [Read More...]

Mutation hos lungcancerpatienter kopplas till ökad risk för hjärnmetastaser 

26 september, 2023

NY STUDIE. En populationsbaserad studie på 6 000 lungcancerpatienter visar att patienter med mutationen KRAS G12C har stor risk att få h … [Read More...]

Höstens ALF-utlysningar 2023 har publicerats

25 september, 2023

BIDRAG. Utlysningen av ALF-tjänster för legitimerade läkare har nu publicerats på ALF-portalen. Ansökningsperioden är 19 oktober till 7 december, … [Read More...]

Utbildningsadministratör – och extremcyklist

21 september, 2023

LIVSSTIL. Hettan i Mojaveöknen blev nästan slutet för hans solo-resa på cykel från Los Angeles till New York i somras. USA-resan är bara det senas … [Read More...]

Till minne av Hanns-Ulrich Marschall

21 september, 2023

Han hade en unik förmåga att skapa möten med människor och samarbeten med andra forskare. Hanns-Ulrich Marschall föddes 1954 in Ibbenbüren, Tyskl … [Read More...]

Lägre risk för blodcancer efter fetmakirurgi

20 september, 2023

NY STUDIE. Kirurgi mot fetma är förknippat med en 40-procentigt lägre risk för blodcancer. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Den tydl … [Read More...]

Fetma drabbar extra hårt vid bipolär sjukdom

20 september, 2023

NY STUDIE. Fetmaepidemin slår extra hårt mot personer med bipolär sjukdom. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Resultaten tyder på att … [Read More...]

Malin Broberg installerad som rektor

19 september, 2023

REKTOR. Fredag 15 september installerades Malin Broberg som Göteborgs universitets tjugonde rektor. – Det är ingen slump att jag står här idag. D … [Read More...]

Ny kanslichef på fakulteten: Annelie Tobin

18 september, 2023

LEDNINGSUPPDRAG. Med tjugo års erfarenhet inom framför allt utbildning och internationalisering på Sahlgrenska akademin har nu Annelie Tobin ta … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor