Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
José Laco besöker nu under några månader Göteborg och den grupp där Leonarda Achá Alarcón ingår. Leonarda har tidigare gjort liknande besök i Spanien.

Europeiskt nätverk undersöker nya strategier mot bakterieinfektioner

24 oktober, 2022 Kommentera

FORSKARUTBILDNING. Ett snabbare, enklare och billigare sätt för vården att avgöra vilken patogen som orsakat en infektion, och dessutom i förlängningen nya typer av antibiotika. Det är några av målen inom ett EU-projekt med totalt 15 doktorander, där det också ligger mycket fokus på mobilitet och utbyten.

Två av doktoranderna inom programmet befinner sig just nu på Mikrobiologen i Göteborg. Leonarda Achá Alarcón, ursprungligen från Bolivia, genomför sin forskarutbildning vid Göteborgs universitet. Hennes kollega José Laco, ursprungligen från Portugal, är doktorand vid University of Balearic Islands på Mallorca, Spanien.

Nyligen genomfördes en sommarskola som samlade doktorander och handledare inom projektet PEST-BIN på Chalmers i Göteborg. Foto: Roger Karlsson.

Projektet heter PEST-BIN (Pioneering Strategies Against Bacterial Infections). Dess syfte är att förbättra diagnostik för infektionssjukdomar, och dessutom att förstå och motverka antibiotikaresistens. Totalt 15 doktorander deltar i projektet, och dess partners är både universitet, sjukhus och privata företag. Projektet är en del av EU-programmet Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Network (MSCA ITN) inom Horisont 2020.

Besöker varandra

Utbytet mellan de lärosäten, sjukhus och företag som ingår i projektet är också ett viktigt mål i sig för detta doktorandprogram. Därför är nu José på besök i Leonardas grupp i Göteborg under några månader.

José Laco. Foto: Elin Lindström.

– Jag har just kommit hit och det ska bli spännande att se vad som ut från besöket. Jag hoppas att jag kommer att lära sig mycket, framför allt inom proteomik, säger José, som arbetar inom den del av projektet som ska öka kunskapen om infektionsmekanismer, vilket i förlängningen förhoppningsvis ska leda till nya antibiotika:

– Det är ett led i arbetet med att möta antibiotikaresistensen, som är ett ökande problem i många länder i världen. I mitt projekt identifierar jag bakterier som orsakar infektioner och vilka gener för antibiotikaresistens som dessa bakterier har.

Ny sensor av grafen

Projektet ska utveckla ny teknik för att bekämpa bakterieinfektioner, och forskarna arbetar inom fyra olika forskningslinjer för att nå målet. Metoderna omfattar bland annat nano-teknik, proteomikbaserad diagnostik och big data-analys med artificiell intelligens (AI).

Flera doktorander inom PEST-BIN är också verksamma på Chalmers, inom flaggskeppet om supermaterialet grafen. När det gäller bakteriella infektioner utvecklas nu högkänsliga sensorer av grafen, som direkt efter provtagning ska kunna ge snabbt svar på vilken typ av bakterie det rör sig om så att behandlande läkare redan från start kan sätta in rätt antibiotika. Ofta måste bakterieprover idag först odlas, ibland i flera dagar, innan det går att få ett svar. Den bredspektrumantibiotika som kan användas innan det är känt exakt vilken bakterie det rör sig om innebär risk för ökad antibiotikaresistens i olika bakteriestammar.

Omedelbart provsvar

Tanken är alltså att vårdpersonal ska kunna ta ett bakterieprov direkt från patienten och applicera på en sensor av grafen, och genast få ett kliniskt relevant svar. Men då måste sensorn veta vad den ska detektera – och där kommer Leonardas del av projektet in.

Med metoder baserade på masspektrometri och proteomik arbetar Leonarda för att identifiera biomarkörer på bakteriernas yta som kan upptäckas av den sensor som utvecklas.

Leonarda Achá Alarcón. Foto: Elin Lindström.

– Vår grupp har redan identifierat biomarkörer bestående av peptider för flera patogener, och vi har visat att vi kan identifiera rätt art direkt från patientprov som tas med en pinne i näsan. Vi har flera år kvar i projektet för att visa hur biomarkörerna kan användas i kliniken, med något slags enkelt testkit eller sensorn av grafen, säger Leonarda.

Biomarkörer på bakteriers yta

Nya biomarkörer kan spara tid i kliniken och dra ned användningen av antibiotika:

– Luftvägsinfektioner orsakas ofta av virus, men en lunginflammation kan också bero på bakterier. Det kan ta flera dagar att få veta vad det är, och många patienter – speciellt i andra länder – får antibiotika för säkerhets skull, ofta i onödan, säger Leonarda, som nyligen också utsågs som en av mottagarna av årets Bollan-stipendium vilket kommer finansiera tillgång till Proteomics Core Facility.

Roger Karlssons grupp är också knuten till Centrum för antibiotikaresistensforskning (CARe) vid Göteborgs universitet, samt the Culture Collection of the University of Gothenburg (CCUG). Foto: Elin Lindström.

Handledare för Leonarda är Roger Karlsson, som är kemist vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och docent vid Göteborgs Universitet. Han är också en av upphovsmännen bakom en metod som gör det möjligt att ”raka” bakterier, så att de protein som analyseras kommer från bakterieytan och inte från cytoplasman inuti dem.

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: antibiotikaresistens, Centre for Antibiotic Resistance Research (CARe), Chalmers, EU-projekt, grafen, Horisont 2020, institutionen för biomedicin, internationell personalmobilitet, Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Network (MSCA ITN)

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Registration for supervisors – no later than April 14th

Val av dekan och prodekan – här hittar du kravprofilen när du vill nominera kandidater

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED FEB 22]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Effektiv behandling vid ovanlig men dödlig cancerform

21 mars, 2023

NY STUDIE. En speciell kirurgisk behandling har visat sig ge mycket god effekt för patienter med ögonmelanom som spridit sig till levern. R … [Read More...]

Läkemedel i kombination med livsstilsförändringar tycks positivt vid prediabetes

20 mars, 2023

NY STUDIE. En intensiv behandling som kombinerar läkemedel med livsstilsförändringar kan eventuellt motverka flera negativa sjukdomsprocesser för … [Read More...]

Regeringen tillsätter särskild utredning om ALF-avtalet

20 mars, 2023

UTREDNING. Konkurrenskraftig klinisk forskning är ett av målen för regeringen när de nu ger en särskild utredare uppdrag att utreda ALF-avtalet. U … [Read More...]

Njurforskning uppmärksammades med samtal på Kungliga Slottet

17 mars, 2023

SAMVERKAN. Professor Jenny Nyström var en av fyra njurforskare som nyligen bjöds in till Kungliga Slottet, där Prins Daniel fick ta del av nya fo … [Read More...]

Viktigt att beakta sociala och socioekonomiska aspekter i behandling av epilepsi

17 mars, 2023

AVHANDLING. Epilepsi är en grupp diagnoser av störningar i hjärnan som ger återkommande epileptiska anfall. Anfallen kan bestå av exempelvis medv … [Read More...]

För alla forskare – webbaserad utbildning om forskningsetik

16 mars, 2023

FORSKNINGSETIK. De sju medicinska fakulteterna i landet har gemensamt tagit fram en webbaserad utbildning om forskningsetik på engelska. … [Read More...]

Även lite alkohol kan vara skadligt för blodtryck och hjärta

15 mars, 2023

FORSKNINGSRAPPORT. En ny rapport av en internationell forskargrupp om alkoholens betydelse för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom visar på enba … [Read More...]

Val av dekan och prodekan – nu kan du nominera kandidater

14 mars, 2023

DEKANVAL. Sahlgrenska akademins valberedning bjuder nu in alla anställda att nominera kandidater till uppdragen som dekan och prodekan för m … [Read More...]

Christopher Gillberg och Svenny Kopp prisas för artikel om adhd hos kvinnor

14 mars, 2023

UTMÄRKELSE. Christopher Gillberg och Svenny Kopp, båda knutna till Gillbergcentrum vid Göteborgs universitet, har tagit emot priset för 2022 års b … [Read More...]

Nominera till Sahlgrenska akademins pedagogiska pris 2023 – senast den 5 maj

13 mars, 2023

NOMINERA. Har du lärare i din närhet som utvecklat och genomfört en framgångsrik och innovativ pedagogisk idé i undervisningen? Eller en eller fle … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor