KONFERENSER. Den här veckan samlas över 2000 forskare och kliniker på Svenska Mässan för den europeiska immunbristkonferensen ESID (The European Society for Immunodeficiencies). Parallellt med konferensen samlas också sjuksköterskor verksamma inom området, liksom den europeiska patientorganisationen.
Konferensen handlar om medfödda immunologiska sjukdomar. Sjukdomsgruppen omfattar omkring 500 ofta mycket ovanliga sjukdomar, men eftersom det finns så många olika sjukdomar är det ändå en förhållandevis stor grupp patienter som är berörda.
– Traditionellt talar man om immunbristsjukdomar, men det begreppet är på väg att överges, och istället börjar vi nu tala om just det bredare begreppet medfödda immunologiska sjukdomar. Vi som möter dessa patienter vet att dessa sjukdomar kan medföra mycket fler problem än infektionskänslighet, säger Olov Ekwall, professor vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som tillsammans med seniorprofessor Anders Fasth är lokal värd för konferensen i Göteborg.
Världskänd T-cellsforskare
Olov Ekwall är mycket nöjd med det program som kommittén lyckats ta fram för det stora mötet. Keynote speaker är Shimon Sakaguchi, professor vid Osaka University, Japan. Han upptäckte de regulatoriska T-cellerna som till exempel bromsar överaktiva immunceller som angriper kroppens egen vävnad vid autoimmuna sjukdomar.
– Han är en riktigt världskändis, inte bara inom vårt fält utan inom all forskning som berörs av dessa celler, som immunterapi vid cancer. Jag är mycket glad att Shimon Sakaguchi accepterade vår inbjudan, och ser själv mycket fram emot att höra hans föreläsning, säger Olov Ekwall.
Hans egen forskning fokuserar på organet thymus, eller brässen som det också kallas, som spelar en viktig roll i utvecklingen av immunologisk tolerans. Forskningsområdet har egna sessioner under konferensen, vars övergripande tema i år är ”Dysregulation and hyperinflammation in inborn errors of immunity (IEI)”.
Även årets Nobelpris i medicin eller fysiologi är aktuellt för konferensen. Svante Pääbo själv hade inte möjlighet att presentera på mötet, men en annan medlem i gruppen, Hugo Zeberg, kommer att ge en presentation om kopplingen mellan neandertalsgener och covid-19.
Andra gången i Göteborg
Mötet har gått av stapeln vartannat år sedan 1982, och det möte som ges i år är alltså det tjugonde i ordningen. Göteborg har varit värd för ESID en gång tidigare. Då, 1996, drog konferensen cirka 300 deltagare. Att samma möte 26 år senare lockar över 2000 deltagare illustrerar hur forskningsområdet vuxit.
– Göteborg har en stark ställning inom kliniskt omhändertagande och forskning om medfödda immunologiska sjukdomar, både nationellt och internationellt. Vi var exempelvis tidigt ute med stamcellstransplantationer för barn med medfödda immunologiska sjukdomar. Att vi nu har mötet i Göteborg befäster det, och det ger också uppmärksamhet åt en sårbar patientgrupp, säger Olov Ekwall.
Konferensen äger rum 12–15 oktober 2022 på Svenska mässan.
AV: ELIN LINDSTRÖM