NATRIUM. Om inte ens ett år är det dags för inflyttning till Natrium. Förra veckan bjöd projektet in medarbetare och studenter att gå en guidad visning i byggnaden. 350 personer tog chansen.
I augusti nästa år står Naturvetenskapliga fakultetens nya byggnad klar för inflyttning. Arbetet med bland annat installationer, golvläggning, beställning av möbler och målning pågår för fullt. I fredags fick medarbetare och studenter på Naturvetenskapliga fakulteten och Sahlgrenska akademin möjligheten att få en guidad visning i Natrium. Grupper om ungefär tolv personer visades runt av projektledare, yrkesarbetare och andra personer i projektet. Varken hjälmar eller skyddsskor behövdes, då projektet hade spärrat av en särskild slinga i byggnaden.– Nu står vi i det som kallas för atriet med den stora trappan här bakom mig. Atriet är skapat för att uppmuntra spontana möten, och här ska man också kunna sitta och jobba eller plugga. Utmed väggarna kommer det att finnas avdelare, så att man kan sitta litegrann i fred, berättar Sofia Helte, Skanska, som är en av dagens guider.
Undervisning, labb och kontor
Plan två och tre i Natrium kommer vara främst för undervisning och studenter. Här blir det flera grupprum där studenter kan plugga tillsammans. Grupprummen ligger nära föreläsningssalar, kurslabb och restaurangen Salt & Syra. Multisalen stödjer en interaktiv pedagogik och blir möblerad så att föreläsningar snabbt kan varvas med gruppdiskussioner. Det blir också olika typer av studieplatser.
Turen fortsätter upp i byggnaden, och Sofia Helte förklarar att våningsplanen med laboratoriemiljöer är uppbyggda enligt principen att labben är koncentrerade längre in i byggnaden, medan de anslutande kontorsdelarna ligger längs ytterväggen för att få mycket dagsljusinsläpp som möjligt.
– Här i labben så har det varit mycket fokus på olika installationer, och alla dragningar förutom avlopp är gjorda uppifrån. Ni kanske också ser att det är extra högt i tak i fasad, och det är för att få in extra ljus, berättar Sofia Helte.
Samarbete i fokus
Inom fakulteten har man redan nu börjat arbeta på hur samarbetet i vardagen mellan de fem inflyttande institutionerna ska gå till.
– Vi arbetar på att få till ett gemensamhetstänk nu när vi ska samsas under samma tak. I dag är ju våra institutioner utspridda på olika adresser, men här har vi chansen att få till synergieffekter, menar kanslichef Gustav Bertilsson Uleberg.
Kontoren har utformats för olika antal platser, mellan en och åtta platser. Högst upp i byggnaden, Natrium är sju våningar hög varav ett källarplan, ska fakultetens kansli ha sin hemvist. Där har man valt en aktivitetsbaserad miljö och sittning.
Trippelglas värmer
Flera studenter tog chansen att få en rundtur. Lydia Rysavy, Alexander Ahl, Nils Horgby och Erik Christiansson pluggar marinvetenskap och biologi. Åtminstone Erik Christiansson kommer att få uppleva Natrium under sin studietid.
– Det är fint byggt, och jag tycker det är spännande med arkitekturen, även om det kanske just nu är lite svårt att se hur det kommer att bli. Att det är trippelglas som kommer att spara energi, värmer mitt hjärta, säger Erik Christiansson med glimten i ögat, och gänget blir glatt överraskade av informationen att Natrium uppnår kraven för utmärkelsen Miljöbyggnad Guld.
Däremot är de bekymrade över antalet studieplatser och möjligheten att värma mat.
– Det är ju många studenter som ska in i byggnaden, och vi är lite rädda att det kommer att bli långa väntetider vid mikrovågsugnarna under lunchen. Vi undrar också hur det ser ut med plugglokalerna, så att man kan sitta i lugn och ro. Att sitta i en trappa och plugga är kanske ingen höjdare, menar Nils Horgby.
Studenter representerade i arbetet
Efter rundturen fick studenterna möjlighet att prata mer med Gustav Bertilsson Uleberg, kanslichef på Naturvetenskapliga fakulteten.
– Det är klart att jag kan förstå oron från studenterna, men vi vet också att alla inte kommer att vara på plats samtidigt, och vi försöker skapa så effektiva lokaler som möjligt. Utöver Natrium planeras även källarplanet i Medicinarelängan att uppdateras med fler studieplatser. Studentkåren har också varit involverad i projektet Natrium från start, med en representant i styrgruppen och studenter har via kåren haft möjlighet att vara representerade i olika arbetsgrupper, säger Gustav Bertilsson Uleberg.
Inför slutspurten i projektet har också en planeringsgrupp med ett antal studenter tillsatts för de ytor som studenterna kommer att vistas i.
Natrium blir hemvist för studenter och medarbetare på institutionerna för biologi och miljövetenskap, kemi och molekylärbiologi, marina vetenskaper, geovetenskaper, kulturvård samt fakultetskansliet. Atriet kommer att vara en öppen yta som även studenter och medarbetare från Sahlgrenska akademin har möjlighet att nyttja.