Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Sofia Helt, Skanska, visar Natrium för studenter och medarbetare. Foto: Sara Sandbacka

Många tog chansen att se Natrium

7 oktober, 2022 Kommentera

NATRIUM. Om inte ens ett år är det dags för inflyttning till Natrium. Förra veckan bjöd projektet in medarbetare och studenter att gå en guidad visning i byggnaden. 350 personer tog chansen.

I augusti nästa år står Naturvetenskapliga fakultetens nya byggnad klar för inflyttning. Arbetet med bland annat installationer, golvläggning, beställning av möbler och målning pågår för fullt. I fredags fick medarbetare och studenter på Naturvetenskapliga fakulteten och Sahlgrenska akademin möjligheten att få en guidad visning i Natrium. Grupper om ungefär tolv personer visades runt av projektledare, yrkesarbetare och andra personer i projektet. Varken hjälmar eller skyddsskor behövdes, då projektet hade spärrat av en särskild slinga i byggnaden.– Nu står vi i det som kallas för atriet med den stora trappan här bakom mig. Atriet är skapat för att uppmuntra spontana möten, och här ska man också kunna sitta och jobba eller plugga. Utmed väggarna kommer det att finnas avdelare, så att man kan sitta litegrann i fred, berättar Sofia Helte, Skanska, som är en av dagens guider.

Undervisning, labb och kontor

Arbetet med att färdigställa Natrium pågår för fullt. Inflyttning blir i augusti 2023. Foto: Evelyn Hortenbach-Eibach.

Plan två och tre i Natrium kommer vara främst för undervisning och studenter. Här blir det flera grupprum där studenter kan plugga tillsammans. Grupprummen ligger nära föreläsningssalar, kurslabb och restaurangen Salt & Syra. Multisalen stödjer en interaktiv pedagogik och blir möblerad så att föreläsningar snabbt kan varvas med gruppdiskussioner. Det blir också olika typer av studieplatser.

Turen fortsätter upp i byggnaden, och Sofia Helte förklarar att våningsplanen med laboratoriemiljöer är uppbyggda enligt principen att labben är koncentrerade längre in i byggnaden, medan de anslutande kontorsdelarna ligger längs ytterväggen för att få mycket dagsljusinsläpp som möjligt.

– Här i labben så har det varit mycket fokus på olika installationer, och alla dragningar förutom avlopp är gjorda uppifrån. Ni kanske också ser att det är extra högt i tak i fasad, och det är för att få in extra ljus, berättar Sofia Helte.

Samarbete i fokus

I kontorsmiljöerna har man valt olika antal platser i kontoren. Foto: Sara Sandbacka.

Inom fakulteten har man redan nu börjat arbeta på hur samarbetet i vardagen mellan de fem inflyttande institutionerna ska gå till.

– Vi arbetar på att få till ett gemensamhetstänk nu när vi ska samsas under samma tak. I dag är ju våra institutioner utspridda på olika adresser, men här har vi chansen att få till synergieffekter, menar kanslichef Gustav Bertilsson Uleberg.

Kontoren har utformats för olika antal platser, mellan en och åtta platser. Högst upp i byggnaden, Natrium är sju våningar hög varav ett källarplan, ska fakultetens kansli ha sin hemvist. Där har man valt en aktivitetsbaserad miljö och sittning.

Trippelglas värmer

Mitt i Natrium finns atriet, som är skapat för spontana möten. Den vågliknande konstruktionen i taket är gjord för att ljudet inte ska studsa omkring helt fritt. Foto: Evelyn Hortenbach-Eibach.

Flera studenter tog chansen att få en rundtur. Lydia Rysavy, Alexander Ahl, Nils Horgby och Erik Christiansson pluggar marinvetenskap och biologi. Åtminstone Erik Christiansson kommer att få uppleva Natrium under sin studietid.

– Det är fint byggt, och jag tycker det är spännande med arkitekturen, även om det kanske just nu är lite svårt att se hur det kommer att bli. Att det är trippelglas som kommer att spara energi, värmer mitt hjärta, säger Erik Christiansson med glimten i ögat, och gänget blir glatt överraskade av informationen att Natrium uppnår kraven för utmärkelsen Miljöbyggnad Guld.

Däremot är de bekymrade över antalet studieplatser och möjligheten att värma mat.

– Det är ju många studenter som ska in i byggnaden, och vi är lite rädda att det kommer att bli långa väntetider vid mikrovågsugnarna under lunchen. Vi undrar också hur det ser ut med plugglokalerna, så att man kan sitta i lugn och ro. Att sitta i en trappa och plugga är kanske ingen höjdare, menar Nils Horgby.

Studenter representerade i arbetet

Kanslichef Gustav Bertilsson Uleberg visar studenterna hur det är tänkt med bland annat grupprum. Foto: Sara Sandbacka.

Efter rundturen fick studenterna möjlighet att prata mer med Gustav Bertilsson Uleberg, kanslichef på Naturvetenskapliga fakulteten.

– Det är klart att jag kan förstå oron från studenterna, men vi vet också att alla inte kommer att vara på plats samtidigt, och vi försöker skapa så effektiva lokaler som möjligt. Utöver Natrium planeras även källarplanet i Medicinarelängan att uppdateras med fler studieplatser. Studentkåren har också varit involverad i projektet Natrium från start, med en representant i styrgruppen och studenter har via kåren haft möjlighet att vara representerade i olika arbetsgrupper, säger Gustav Bertilsson Uleberg.

Inför slutspurten i projektet har också en planeringsgrupp med ett antal studenter tillsatts för de ytor som studenterna kommer att vistas i.

Natrium blir hemvist för studenter och medarbetare på institutionerna för biologi och miljövetenskap, kemi och molekylärbiologi, marina vetenskaper, geovetenskaper, kulturvård samt fakultetskansliet. Atriet kommer att vara en öppen yta som även studenter och medarbetare från Sahlgrenska akademin har möjlighet att nyttja.

Av: Elin Lindström
Taggat med: bygginformation, Campus Medicinareberget, Natrium, rundvandring

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Nyhetsbrevet tar paus för sportlovet – uppehåll onsdag 15 februari

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JAN 24]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Nu kan du nominera 2023 års hedersdoktorer

2 februari, 2023

HEDERSDOKTOR. Alla anställda inom Sahlgrenska akademin kan nominera hedersdoktorer. Utnämningarna är ett bevis på fakultetens uppskattning, och et … [Read More...]

Högtidlig ceremoni för lång och trogen tjänst

30 januari, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Onsdagen den 25 januari bjöd universitetet in totalt 68 medarbetare till högtidlig utdelning av utmärkelsen Nit och red … [Read More...]

Ny avhandling: Högre risk för framtida tarmläckage efter sfinkterskada

27 januari, 2023

AVHANDLING. Risken för framtida läckage av tarmgas och avföring är betydligt högre bland kvinnor som fått en sfinkterskada vid förlossning, och al … [Read More...]

Depression och låg livskvalitet 30 år efter kemattack

25 januari, 2023

NY STUDIE. Senapsgas skadar syn, hud och andning – men tre decennier senare är det den psykiska ohälsan som väger tyngst. I en tid av hot om kemi … [Read More...]

Emma Eckernäs: Nu kartlägger universitetet arbetsmiljön även för doktorander

24 januari, 2023

KRÖNIKA. För första gången innehåller arbetsmiljöundersökningen vid Göteborgs universitet (ARK) en underenkät särskilt inriktad mot doktorander. N … [Read More...]

Ny lagstiftning för kliniska läkemedelsprövningar

24 januari, 2023

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Ny EU-lagstiftning för kliniska läkemedelsprövningar fasas in de närmsta åren. Inom kort måste alla nya ansökningar … [Read More...]

Färre operationer vid fotledsfraktur med tydlig behandlingsrutin

24 januari, 2023

NY AVHANDLING. Andelen fotledsfrakturer som opereras har visat sig kunna minska rejält, från drygt 30 till 10 procent vid vanligaste typen av f … [Read More...]

Kraftsamling för forskning om astma, allergi och luftvägar

24 januari, 2023

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Nu lanseras ”Breathe Sweden” - en digital plattform för forskare som samlar studier om sjukdomar som drabbar luftvä … [Read More...]

Dags att nominera till pris för Årets avhandling 2022

23 januari, 2023

PRIS. Känner du till en riktigt bra avhandling som försvarades under förra året? Fram till den 7 februari kan du nominera till Sahlgrenska aka … [Read More...]

Till minne av Bo Lundbäck

23 januari, 2023

MINNESORD: Den 6 december gick professor Bo Lundbäck bort efter en tids sjukdom, vid en ålder av 74 år. Han var seniorprofessor i lungmedicin vid … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor