Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Nya insikter om receptor på B-cellens yta – relevant för cancerbehandling

10 oktober, 2022

NY STUDIE. En studie av forskare vid avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning identifierar en mekanism i det system av signaler som aktiverar B-celler. Resultaten öppnar möjlighet för nya sätt att behandla cancersjukdomar där B-celler blir maligna, exempelvis vissa former av lymfom.

Forskningen är grundläggande, och ökar förståelsen för den kaskad av signaler som leder till att en B-cell aktiveras när den möter virus, bakterier eller andra patogener i kroppen. Detta leder först till att cellen delar på sig (prolifererar) och därefter börjar utsöndra just den antikropp som behövs för att hantera just den inkräktaren. Studien handlar om mekanismer som aktiveras då den membranbundna antikroppen på B-cellens yta (B-cellsreceptorn IgM-BCR) binder sitt specifika patogen. Detta leder till att cellen delar på sig och sen differentierar till plasmacell, som är en celltyp som utsöndrar stora mängder antikroppar, initialt IgM.

Resultaten har hög relevans för cancerforskningen, eftersom den molekyl som står i centrum – proteinet CD38 – är starkt överuttryckt i nästan alla former av cancer som involverar B-celler.

Resultaten har publicerats av tidskriften Journal of Experimental Medicine.

Slump öppnade nytt spår

Det var en ren händelse att Alessandro Camponeschi kom in på spåret att undersöka CD38. Som nybliven postdoktor i Lill Mårtensson-Bopps grupp arbetade han med att märka celler med antikroppar och sortera dem i olika cellpopulationer.

Alessandro Componeschi. Foto: Elin Lindström.

– Vi undersökte fenotyper för olika sorters celler, det vill säga olikheter i cellernas uttryck av ytproteiner, och jag fick ett infall att lägga till antikroppar som känner igen CD38. Plötsligt slutade B-cellerna till min förvåning dela sig och utsöndra IgM-antikroppar. Nu, fem år senare, är det mitt huvudspår, och har resulterat i en publicering i en välrenommerad tidskrift, berättar Alessandro Camponeschi, som är artikelns försteförfattare.

Viktiga protein

Den nu aktuella studien visar att proteinet CD38 behövs för att aktivera den receptor, IgM-BCR, som leder till produktion av antikroppen IgM. Det har föreslagits tidigare av andra forskare att CD38 spelar en viktig roll i aktiveringen av receptorn, vilket den här studien nu bekräftar.

– När vi blockerade CD38 med en antikropp, eller tog bort denna molekyl med gensaxen CRISPR/Cas9, hämmades kopplingen mellan receptorn IgM-BCR och dess co-receptor CD19. Detta försämrade det signalsystem som aktiverar receptorn både i normala och maligna B-celler, säger Alessandro Camponeschi, som är forskare vid Avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning på Institutionen för medicin.

Schematisk modell av den föreslagna lokaliseringen och interaktionen av ytmolekylerna IgM, CD19 och CD38 i vilande (inget antigen) och stimulerade (antigen) B-celler, med och utan exponering för anti-CD38 antikroppsbehandling. Klicka för att se en större bild.

Ny mekanism

I studien identifierar forskarna också att en annan receptor som samspelar med IgM-BCR, proteinet CD19, befinner sig i samma lilla avgränsade område på B-cellens yta och förflyttas inom området tillsammans med CD38 när IgM-BCR receptorn aktiveras.

– Vi kunde visa att de båda signalmolekylerna CD38 och CD19 sitter mycket nära varandra, och rör sig tillsammans vid aktivering av IgM-BCR receptorn. Utan endera av dessa två proteiner aktiveras inte B-cellen, säger Alessandro Camponeschi, som är artikelns försteförfattare.

Relevant för cancerforskning

I nästan alla former av cancer som involverar B-celler – myelom, lymfom och leukemier – uttrycks en stor mängd CD38. Antikroppar mot CD38-proteinet används redan i immunterapi, vid behandling av myelom. Resultaten i denna studie pekar på att antikroppar mot CD38 skulle kunna användas som en behandling av andra B-cellsmaligniteter där dessa drivs på genom signalering via receptorn IgM-BCR.

En av de cancerformer där fynden är relevanta är Burkitts lymfom. Det är en ovanlig, men mycket aggressiv form av lymfom som utgår från mogna B-celler. När det gäller barn är dock Burkitts lymfom en av de mer vanliga cancerformerna – i Sverige insjuknar cirka 15 barn per år. Varianter av sjukdomen är också betydligt vanligare i länder runt ekvatorn.

– Forskningen har gått framåt och behandlingen har blivit bättre. Många patienter kan bli helt cancerfria av en kombination av högintensiva cytostatika. Men mellan tio och tjugo procent av fallen utvecklar behandlingsresistens, och därför behövs det fler läkemedelsalternativ, säger Alessandro Camponeschi.

En pizza i Rom

Alessandro Componeschi. Foto: Elin Lindström.

Alessandro Camponeschi beskriver sig själv som en B-cells-nörd; han fascineras av B-celler och de signalvägar som styr cellens beteende. Han minns tydligt händelsen som styrde in honom mot att studera cellbiologi:

– Jag arbetade som pizzabud hemma i Rom, och fick då också leverera till ett barnsjukhus. Mötet med cancersjuka barn väckte min vilja att få bidra i bekämpningen av maligniteter som drabbar barn. Jag kände att jag ville hjälpa till, berättar han.

Några år senare disputerade han, också i Rom, och sökte sig sedan till Göteborg för tjänsten som postdoktor i Lill Mårtenssons grupp.

– Lill är internationellt välkänd inom forskningsfältet om B-celler, och det är arbetet i hennes grupp som lett till att även jag numera fokuserar på B-celler. Hon är också sistaförfattare i det arbete vi nu fått publicerat, berättar Alessandro, som nu siktar på att etablera en egen forskargrupp.

Titel: Human CD38 regulates B cell antigen receptor dynamic organization in normal and malignant B cells, Journal of Experimental Medicine; https://doi.org/10.1084/jem.20220201

För att undersöka om IgM, CD19 och CD38 låg nära varandra använde Alessandro Componeschi en metod kallad Fab-PLA, som är en modifiering av proximity ligation assay (PLA). Metoden har utvecklats av professor Michael Reth vid University of Freiburg, som är en av studiens samarbetspartners. Istället för hela antikroppar använder Fab-PLA endast Fab-regionerna. Med vanlig konfokalmikroskopi får man en upplösningsgräns på 250nm i samlokaliseringsanalyserna, medan upplösningen blir betydligt högre med PLA, som möjliggör studier av de molekylära interaktionerna i intervallet 10-20nm.

 

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, B-celler, Cancerforskning, grundforskning, institutionen för medicin, Ny studie, tidskriften Journal of Experimental Medicine, vetenskaplig publicering

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Exjobbs- och kandidatarbetesmässa inom hälsa och teknik

Handledare registrerar projekt senast 4 oktober, via den här länken.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED SEPTEMBER 20]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela höstens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Höstens ALF-utlysningar 2023 har publicerats

25 september, 2023

BIDRAG. Utlysningen av ALF-tjänster för legitimerade läkare har nu publicerats på ALF-portalen. Ansökningsperioden är 19 oktober till 7 december, … [Read More...]

Utbildningsadministratör – och extremcyklist

21 september, 2023

LIVSSTIL. Hettan i Mojaveöknen blev nästan slutet för hans solo-resa på cykel från Los Angeles till New York i somras. USA-resan är bara det senas … [Read More...]

Till minne av Hanns-Ulrich Marschall

21 september, 2023

Han hade en unik förmåga att skapa möten med människor och samarbeten med andra forskare. Hanns-Ulrich Marschall föddes 1954 in Ibbenbüren, Tyskl … [Read More...]

Lägre risk för blodcancer efter fetmakirurgi

20 september, 2023

NY STUDIE. Kirurgi mot fetma är förknippat med en 40-procentigt lägre risk för blodcancer. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Den tydl … [Read More...]

Fetma drabbar extra hårt vid bipolär sjukdom

20 september, 2023

NY STUDIE. Fetmaepidemin slår extra hårt mot personer med bipolär sjukdom. Det visar en studie vid Göteborgs universitet. Resultaten tyder på att … [Read More...]

Malin Broberg installerad som rektor

19 september, 2023

REKTOR. Fredag 15 september installerades Malin Broberg som Göteborgs universitets tjugonde rektor. – Det är ingen slump att jag står här idag. D … [Read More...]

Ny kanslichef på fakulteten: Annelie Tobin

18 september, 2023

LEDNINGSUPPDRAG. Med tjugo års erfarenhet inom framför allt utbildning och internationalisering på Sahlgrenska akademin har nu Annelie Tobin ta … [Read More...]

Pandemin en tuff tid även på apoteken

15 september, 2023

NY STUDIE. Kunder som dök upp fast de var sjuka, som inte accepterade restriktionerna, och många nya arbetsuppgifter för personalen. Det är fak … [Read More...]

Axel Wolf är ny föreståndare för Centrum för personcentrerad vård

14 september, 2023

UPPDRAG. Axel Wolf, professor vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, har nu tagit över som föreståndare för Centrum för personcentrerad vå … [Read More...]

Två utlysningar aktuella för DDLS Fellows vid Göteborgs universitet

12 september, 2023

TJÄNSTER. Göteborgs universitet har två aktuella utlysta tjänster inom SciLifeLab & Wallenberg National Program for Data-Driven Life Science ( … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor