REKRYTERING. När nya lärare ska anställas är det prefekten eller rektor som fattar beslutet, men deras beslut grundas på arbete i en betydelsefull kollegial nämnd. Förslaget från Lärarförslagsnämnden blir i stort sett alltid den som också får tjänsten.
Lärarförslagsnämnden är ett av fakultetens viktigaste organ, konstaterar dekan Agneta Holmäng:
– Lärarförslagsnämnden har en mycket stor betydelse för Sahlgrenska akademins långsiktiga bemanningsplanering. Jag har det största förtroendet för det arbete som görs i nämnden, och för att nämnden arbetar med den transparens och rättssäkerhet som krävs, säger hon.
Professorer, universitetslektorer, biträdande universitetslektorer, forskarassistenter och universitetsadjunkter. Alla anställs de efter förslag från Sahlgrenska akademins Lärarförslagsnämnd. Anställningsbeslutet fattas av rektor när det gäller professorer, och av prefekter för övriga lärarkategorier, men det ska mycket till för att de ska kunna bortse från det förslag som Lärarförslagsnämndens arbete utmynnat i.
En lång process
– Lärarförslagsnämndens beslut är formellt ett rådgivande förslag, men rektor eller prefekt kan näppeligen gå emot detta råd. I undantagsfall förekommer det att prefekter väljer att dra in tjänsten om de inte håller med om det namn som Lärarförslagsnämnden fört fram men det är mycket ovanligt, säger Lars Fändriks, som är Lärarförslagsnämndens ordförande.
Samarbetet mellan ledamöterna är dynamiskt och välfungerande, beskriver Lars Fändriks:
– En stor del av arbetet är rutinmässigt, men plötsligt dyker det upp ett mer utmanande ärende och då är plötsligt alla på hugget.
Rekryteringsärenden kan ta mycket lång tid, en process där stödet från HR-experter på Sahlgrenska akademins kansli har stor betydelse. Ett typiskt rekryteringsärende startar långt innan Lärarförslagsnämnden blir inblandad. Prefekten samarbetar då med bland andra HR-specialister i arbetet att formulera annonsen och arbetsbeskrivningen. Även Rådet för rekrytering ger synpunkter och förslag på ändringar innan en fast anställning annonseras. Om utlysningen rör en kombinationsanställning inkluderas också en representant från berörd verksamhet inom Västra Götalandsregionen. Som ordförande i Lärarförslagsnämnden är Lars Fändriks en av många ledamöter även i Rådet för rekrytering.
En garant för rättssäkerhet
Rättssäkerhet är A och O för Lärarförslagsnämnden. Alla i nämnden ska vara neutrala; den som har något slags egenintresse i en tillsättning måste anmäla jäv och avstå från att delta i processen. Lärarförslagsnämnden granskar ansökningshandlingar och intyg, så att allt ser korrekt ut.
Lärarförslagnämnden utser två stycken sakkunniga, vanligen efter förslag från prefekten. Vid lektorat där det bara finns en sökande räcker det dock med en sakkunnig. De sakkunniga ska värdera meriterna för de olika kandidaterna och ge utlåtande.
– Lärarförslagsnämnden kan fatta beslut direkt på utlåtandet från sakkunniga, men det har blivit vanligare att vi tar in några av de sökande på intervju innan vi skriver vårt utlåtande till prefekten, säger Johan Wessberg, som är vice ordförande för Lärarförslagsnämnden.
Avslöjande intervju
Under intervjun fokuserar Lärarförslagsnämnden främst på kandidaternas forskningsnätverk och andra förutsättningar samverkan, och på kandidaternas meriter och visioner inom pedagogik. Mötet med kandidaterna tar ungefär en halvtimme. Det består av en kort presentation på tolv minuter, och en strukturerad intervju.
Intervjun är extremt värdefull och kandidaternas dragning brukar vara mycket avslöjande, menar Johan Wessberg:
– Om vi har tre kandidater brukar det vara tydligt vem som sticker ut, och vi brukar vara överens i vår bedömning. Men i några fall värderar vi kandidaterna olika, och då får vi stöta och blöta innan vi blir eniga.
Möjligt att överklaga
Efter beslutet från prefekt eller rektor börjar överklagandetiden – en period på tre veckor som övriga kandidater har på sig att skriva till Överklagandenämnden i Uppsala om de upplever att en felaktig bedömning gjorts i rekryteringsärendet.
– Överklagandenämnden ser huvudsakligen juridiskt på tillsättningar, medan vi gör en mer samlad bedömning. Det är tråkigt när ärenden går till överklagande, men det är viktigt att den möjligheten finns, säger Johan Wessberg.
Lärarförslagsnämnden är också behjälpliga när universitetsadjunkter och universitetslektorer ansökt om befordran till professor. Nämnden stödjer även med bedömning av adjungerade lärares kompetensnivå.
AV: ELIN LINDSTRÖM