Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Lärarförslagsnämnden i samband med nämndens möte i september 2022. Längst bak från vänster: Per-Anders Jansson, Mikael Landén, Ulla Wide, Eva Jakobsson Ung, Lars Fändriks och Katrin Falk (administrativt stöd). Främre raden från vänster: Amanda Okell (SAKS), Adam Andersson (SAKS), Johan Wessberg, Kajsa H Abrahamsson och Ulrika Jemdahl (administraivt stöd). Foto: Elin Lindström.

Här är nämnden som föreslår alla nya lärare

4 oktober, 2022

REKRYTERING. När nya lärare ska anställas är det prefekten eller rektor som fattar beslutet, men deras beslut grundas på arbete i en betydelsefull kollegial nämnd. Förslaget från Lärarförslagsnämnden blir i stort sett alltid den som också får tjänsten. 

Lärarförslagsnämnden är ett av fakultetens viktigaste organ, konstaterar dekan Agneta Holmäng:

Agneta Holmäng. Foto: Stefan Bladh/SSMF

– Lärarförslagsnämnden har en mycket stor betydelse för Sahlgrenska akademins långsiktiga bemanningsplanering. Jag har det största förtroendet för det arbete som görs i nämnden, och för att nämnden arbetar med den transparens och rättssäkerhet som krävs, säger hon.

Professorer, universitetslektorer, biträdande universitetslektorer, forskarassistenter och universitetsadjunkter. Alla anställs de efter förslag från Sahlgrenska akademins Lärarförslagsnämnd. Anställningsbeslutet fattas av rektor när det gäller professorer, och av prefekter för övriga lärarkategorier, men det ska mycket till för att de ska kunna bortse från det förslag som Lärarförslagsnämndens arbete utmynnat i.

En lång process

Lars Fändriks. Foto: Elin Lindström.

– Lärarförslagsnämndens beslut är formellt ett rådgivande förslag, men rektor eller prefekt kan näppeligen gå emot detta råd. I undantagsfall förekommer det att prefekter väljer att dra in tjänsten om de inte håller med om det namn som Lärarförslagsnämnden fört fram men det är mycket ovanligt, säger Lars Fändriks, som är Lärarförslagsnämndens ordförande.

Samarbetet mellan ledamöterna är dynamiskt och välfungerande, beskriver Lars Fändriks:

– En stor del av arbetet är rutinmässigt, men plötsligt dyker det upp ett mer utmanande ärende och då är plötsligt alla på hugget.

Rekryteringsärenden kan ta mycket lång tid, en process där stödet från HR-experter på Sahlgrenska akademins kansli har stor betydelse. Ett typiskt rekryteringsärende startar långt innan Lärarförslagsnämnden blir inblandad. Prefekten samarbetar då med bland andra HR-specialister i arbetet att formulera annonsen och arbetsbeskrivningen. Även Rådet för rekrytering ger synpunkter och förslag på ändringar innan en fast anställning annonseras. Om utlysningen rör en kombinationsanställning inkluderas också en representant från berörd verksamhet inom Västra Götalandsregionen. Som ordförande i Lärarförslagsnämnden är Lars Fändriks en av många ledamöter även i Rådet för rekrytering.

En garant för rättssäkerhet

LÄRARFÖRSLAGSNÄMNDENS LEDAMÖTER
Lars Fändriks, ordförande
Johan Wessberg, vice ordförande
Karin Sundfeldt
Mikael Landén
Ulla Wide
Kajsa H Abrahamsson
Eva Jakobsson Ung
Helen Elden
Per-Anders Jansson
Jörgen Isgaard
Kristoffer Hellstrand
Martin Johansson
Adam Andersson, Sahlgrenska Akademins Studentkår (SAKS)
Amanda Okell, Sahlgrenska Akademins Studentkår (SAKS)

Rättssäkerhet är A och O för Lärarförslagsnämnden. Alla i nämnden ska vara neutrala; den som har något slags egenintresse i en tillsättning måste anmäla jäv och avstå från att delta i processen. Lärarförslagsnämnden granskar ansökningshandlingar och intyg, så att allt ser korrekt ut.

Lärarförslagnämnden utser två stycken sakkunniga, vanligen efter förslag från prefekten. Vid lektorat där det bara finns en sökande räcker det dock med en sakkunnig. De sakkunniga ska värdera meriterna för de olika kandidaterna och ge utlåtande.

– Lärarförslagsnämnden kan fatta beslut direkt på utlåtandet från sakkunniga, men det har blivit vanligare att vi tar in några av de sökande på intervju innan vi skriver vårt utlåtande till prefekten, säger Johan Wessberg, som är vice ordförande för Lärarförslagsnämnden.

Avslöjande intervju

Under intervjun fokuserar Lärarförslagsnämnden främst på kandidaternas forskningsnätverk och andra förutsättningar samverkan, och på kandidaternas meriter och visioner inom pedagogik. Mötet med kandidaterna tar ungefär en halvtimme. Det består av en kort presentation på tolv minuter, och en strukturerad intervju.

Johan Wessberg. Foto: Elin LIndström.

Intervjun är extremt värdefull och kandidaternas dragning brukar vara mycket avslöjande, menar Johan Wessberg:

– Om vi har tre kandidater brukar det vara tydligt vem som sticker ut, och vi brukar vara överens i vår bedömning. Men i några fall värderar vi kandidaterna olika, och då får vi stöta och blöta innan vi blir eniga.

Möjligt att överklaga

Efter beslutet från prefekt eller rektor börjar överklagandetiden – en period på tre veckor som övriga kandidater har på sig att skriva till Överklagandenämnden i Uppsala om de upplever att en felaktig bedömning gjorts i rekryteringsärendet.

– Överklagandenämnden ser huvudsakligen juridiskt på tillsättningar, medan vi gör en mer samlad bedömning. Det är tråkigt när ärenden går till överklagande, men det är viktigt att den möjligheten finns, säger Johan Wessberg.

Lärarförslagsnämnden är också behjälpliga när universitetsadjunkter och universitetslektorer ansökt om befordran till professor. Nämnden stödjer även med bedömning av adjungerade lärares kompetensnivå.

  • Läs mer om Lärarförslagsnämnden på Medarbetarportalen.

AV: ELIN LINDSTRÖM

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: kollegiet, lärarförslagsnämnden, Råd nämnder och utskott, rekrytering, Rekryteringsrådet

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor