ENERGIKRISEN. Regeringen har gett 200 statliga myndigheter, däribland Göteborgs universitet, i uppdrag att vidta åtgärder för att spara energi. Gemensamma förvaltningen undersöker just nu möjliga åtgärder på lång och kort sikt.
I uppdraget ingår att varje månad redovisa hur mycket el som har köpts, samt löpande redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att minska elanvändningen. Inom Gemensamma förvaltningen har en arbetsgrupp med representanter från Serviceenheten, GU fastighet och GMV tillsatts för att arbeta med uppdraget.
– Just nu kommunicerar vi med fastighetsägarna, huvudsakligen Akademiska Hus och Higab som är våra största hyresvärdar. Akademiska Hus är ju också hyresvärd för många lärosäten runt om i landet, och har fått motsvarande frågor från dessa. Tillsammans med fastighetsägarna gör vi gör just nu en analys av vilka åtgärder vi kan genomföra som exempelvis värme, ventilation och armaturer, säger Dan Ekstrand, chef på Serviceenheten.
Verksamheten kommer att involveras
Att begränsa fasadbelysning och allmän belysning i universitetets lokaler är annat som arbetsgruppen tittar på som möjliga åtgärder.
– Så fort vi har fått fram förslag på konkreta åtgärder, så kommer vi involvera verksamheterna per hus, men också fakultetsnivån. Det är där besluten behöver tas, om det till exempel handlar om att sänka temperaturen, eller sätta igång ventilationen lite senare vissa dagar om man vet att det till exempel ändå inte är så många på plats tidigt en måndagsmorgon, säger Dan Ekstrand.
Alla kan bidra
Även om genomgången för de stora dragen inte är klar ännu, menar Dan Ekstrand att även den enskilde medarbetaren redan nu kan dra sitt strå till stacken genom förhållandevis enkla beteendeförändringar som att stänga av datorn över natten, släcka lampan på sitt kontor om man har ett sådant, och fundera på vilka elektriska apparater som finns stående. På vissa håll har exempelvis privata värmeaggregat satts in då man upplever att det är kallt. Problemet med en sådan är att i och med att ventilationen är inställd på en viss temperatur, så får ventilationen jobba ännu mer på att kyla ner rummet. Det blir en ond spiral som driver elförbrukningen.
– Vi arbetar på att ta fram en konkret lista som chefer och medarbetare ska kunna utgå ifrån om man själv vill vara med och bidra. Vi återkommer med mer information kring detta, säger Dan Ekstrand.
Uppdraget att rapportera gäller till och med 31 mars 2023. Då universitetet har verksamhet i flera lokaler, har rapporteringen begränsats till att gälla de lokaler som vi hyr av Akademiska Hus.