STÖDDOKUMENT. Nu finns en ny guide som beskriver vad jäv är, när du ska tänka på jäv och vad du ska göra om du misstänker att du är jävig. Alla medarbetare ska känna till reglerna kring jäv, särskilt du som till exempel examinerar studenter, är involverad i rekrytering, har rollen som sakkunnig, eller är chef eller beslutsfattare. Guiden har tagits fram av Institutionen för medicin, men kan användas av alla medarbetare inom Sahlgrenska akademin.
Alla medarbetare vid Göteborgs universitet är statsanställda och ska följa den gemensamma värdegrunden där objektivitet ingår. För att kunna agera sakligt och opartiskt behöver du vara uppmärksam på̊ intressekonflikter. Jäv är en omständighet som påverkar din opartiskhet. Den invändningen riktas mot kallas jävig.
För att jäv ska föreligga krävs det inte att du verkligen är partisk. Bara att en omständighet utgör en risk för partiskhet eller att andra kan misstänka att du är partisk kan ibland vara tillräckligt. Du ska alltid beakta jäv när du handlägger ärenden, fattar beslut, eller gör bedömningar. Reglerna kring jäv handlar ytterst om att motverka korruption.
Behövs mer kunskap om jäv
Guiden har tagits fram vid Institutionen för medicin, men kan användas av alla medarbetare inom Sahlgrenska akademin. Initiativet kommer från Institutionen för medicins ledning, som upplever att kunskapsnivån inom området behöver höjas.
– Universitet har inte så mycket egen information om jäv. Vi ville presentera det som är viktigt att känna till på ett enkelt och tillgängligt sätt, så att det blir tydligt för framför allt forskare och lärare vad som gäller, säger Jan Borén, prefekt.
Välkomnar synpunkter
Guiden innehåller en checklista för forskare och ett särskilt avsnitt som är relevant för dig som är lärare. Innehållet är hämtat från Förvaltningslagen, Vetenskapsrådets riktlinjer för hantering av jäv och UKÄ:s vägledning för rättssäker examination.
Materialet finns på både svenska och engelska och är avstämt med universitetets förvaltningsjurister och Rådet för forskningsetik vid Sahlgrenska akademin.
– Vi välkomnar synpunkter på innehållet, så att vi kan utveckla guiden efter medarbetarnas behov. Om du saknar någon information eller tycker att något är otydligt, så är du välkommen att kontakta våra kommunikatörer, säger Jan Borén.
Läs mer och ladda ner guiden här.
AV: KARIN ALLANDER