Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
foto av forskaren Marianne Törner som visar sin bok Hälsobringande sjukvård - för personal och patienter
Marianne Törner. Foto: Karin Allander.

Chefen avgörande för att sjuksköterskor ska trivas och stanna kvar

23 september, 2022

NY BOK. Vårdenhetschefer har en central roll för att sjuksköterskor ska trivas på jobbet och vilja stanna kvar i sin anställning. Det visar ny forskning vid Göteborgs universitet. Resultatet av forskningsprojektet beskrivs i den nya boken Hälsobringande sjukvård – för personal och patienter. Här finns även tips på vad HR och chefer på olika nivåer i vården kan göra för att förbättra vårdenhetschefernas och sjuksköterskornas psykosociala arbetsmiljö.

Det råder stor brist på sjuksköterskor i många delar av landet och problem i sjuksköterskornas arbetsmiljö har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Men vad får sjuksköterskor att trivas och vilja stanna kvar på jobbet? Det har Marianne Törner, forskare inom arbets- och miljömedicin vid Institutionen för medicin, och hennes kollegor undersökt i ett nytt forskningsprojekt.

– Vi ville ta reda på om sjuksköterskornas upplevelse av stöd från organisationen påverkade deras hälsa, hur nöjda de var med arbetet och deras avsikt att stanna kvar i sin anställning. Vi ville också se om denna upplevelse påverkade vårdens effektivitet och patientsäkerhet, säger hon.

Foto: Johan Werner Avby.

Viktigt att bli sedd och uppskattad

Projektet visar att sjuksköterskor som känner att organisationen bryr sig om dem och uppskattar dem är mindre stressade, mer effektiva, upplever jobbet som mer meningsfullt och är mindre benägna att byta jobb. ­Det ger i sin tur positiva effekter som bättre teamarbete och ökad patientsäkerhet.

– Vi ser också att vårdenhetscheferna är centrala för att sjuksköterskorna ska uppleva ett bra organisatoriskt stöd. Deras närvaro och tillgänglighet för sin personal är extremt viktig, säger hon.

Så vad behöver vårdenhetscheferna för att organisera arbetet på ett stödjande sätt? Här pekar resultaten på att de behöver gott stöd från överordnade chefer, regelbundet utbyte med chefskollegor och frihet att anpassa regler och beslut till vårdenhetens specifika förutsättningar och behov. De behöver också ett bra HR-stöd och en långsiktig relation med en och samma HR-expert som kan just deras verksamhet.

– Ett bra stöd till vårdenhetscheferna ger ringar på vattnet. Det påverkar sjuksköterskornas psykosociala arbetsmiljö positivt, vilket i sin tur bidrar till ökad effektivitet och patientsäkerhet, säger Marianne Törner.

Minskar etisk stress

Forskningsprojektet utgår från begreppet Perceived Organizational Support (POS), som innebär att personalen uppfattar att organisationen bryr sig om deras hälsa och välbefinnande och uppskattar deras arbetsinsats. Projektet visar att POS är viktigt, eftersom det leder till färre etiska värdekonflikter – något som har stor påverkan på sjuksköterskors hälsa.

Etisk stress innebär att man känner att man behöver gå emot sina djupaste värderingar i jobbet, att inte kunna ge patienten bästa möjliga vård. Etisk stress kan leda till stress och utbrändhet och är en orsak till att sjuksköterskor väljer att lämna yrket. Forskningsprojektet visar att sjuksköterskor som känner att de har ett gott stöd från chef, ledning och kollegor upplever färre etiska konflikter.

Marianne Törner. Foto: Karin Allander.

– Vi ser också att det är viktigt att det finns en ideologisk samsyn kring vårduppdraget i hela organisationen. Ideologisk samsyn innebär att man är överens om att patienternas behov är överordnade, snarare än till exempel att hålla nere kötider eller att utföra tvingande administrativa uppgifter, säger Marianne Törner.

Projektet har ett gediget underlag. Över 140 vårdenhetschefer och 1 800 sjuksköterskor vid sex sjukhus i två regioner har svarat på enkäter med två mättillfällen. Dessutom genomfördes djupintervjuer och fokusgruppintervjuer. Resultaten beskrivs i boken Hälsobringande sjukvård – för personal och patienter, som går att ladda ner gratis.

– Vi hoppas att vår forskning ska göra skillnad. Syftet med boken är att göra forskningsresultaten tillgängliga för chefer, andra beslutsfattare och fackliga förtroendepersoner i vården, så att resultaten kan användas i organisationernas praktiska utvecklingsarbete, säger Marianne Törner.

TEXT OCH FOTO: KARIN ALLANDER

Läs mer:

  • Ladda ner boken Hälsobringande sjukvård för personal och patienter här.
  • Forskning inom säkerhet, organisation och ledarskap
  • Forskning inom arbets- och miljömedicin

Konkreta tips till vården från studien

  • För sjukvårdsledningen: Var tydlig med den ideologiska aspekten av vården, det vill säga att det är patientens behov som är överordnade. Vårdpersonal vägleds till stor del av etiska värderingar. Om de känner att de inte kan göra ett tillräckligt bra jobb blir den etiska stressen hög, meningsfullheten i arbetet minskar och risken att man funderar på att sluta ökar.
  • För verksamhetschefer: Ge vårdenhetschefer ett bra stöd och möjlighet att påverka förutsättningarna på vårdenheten. Fråga dem vad de behöver! Se till att de kan ha hög närvaro och tillgänglighet, till exempel genom ett rimligt antal anställda, kontor på vårdenheten och att de inte uppslukas av administrativa arbetsuppgifter. Var mer synliga i verksamheten och visa mer intresse för vårdpersonalens arbete.
  • Samarbeta med HR: Säkerställ att nya vårdenhetschefer får en grundläggande utbildning i personallagstiftning och användningen av personaladministrativa system, så att HR-stödet och den egna tiden kan utnyttjas mer effektivt. Ge varje vårdenhetschef en specifik HR-expert som kan vägleda i alla olika typer av personalfrågor, i stället för olika experter för olika frågor.
  • Se individen: Uppmärksamma sjuksköterskor och annan vårdpersonal för deras individuella insatser. Erbjud konstruktiv professionell feedback, respektera deras specifika kompetens och kompetensens gränser. Erbjud kompetensutveckling och uppmärksamma hög belastning.
  • Utveckla gruppen: Erbjud möjligheter till professionellt och socialt utbyte i personalgruppen.

Kort om forskningsprojektet

  • Projektnamn: Bättre psykisk personalhälsa, patientsäkerhet och effektivitet i vården och mindre personalomsättning bland sjuksköterskor.
  • Ansvarig forskare: Marianne Törner, forskare vid Arbets- och miljömedicin, Samhällsmedicin och folkhälsa, Institutionen för medicin.
    • Deltagare: Projektet genomfördes vid Göteborgs universitet, i samarbete med Högskolan Väst och Högskolan i Skövde, samt sjukhusvården i Region Jönköpings län och Skaraborgs sjukhus.
    • Finansiär: AFA Försäkring
  • Projekttid: 2018 – 2021.

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: Arbets- och miljömedicin, institutionen för medicin, ny bok, psykosocial arbetsmiljö, sjuksköterskor

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor