Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Foto: Eng foto

Samarbete och kommunikation mellan professioner på akuten stärker patientsäkerheten

13 september, 2022

NY AVHANDLING. En välfungerande kommunikation mellan de olika yrkeskategorierna på en akutmottagning stärker patientsäkerheten, ökar medvetenheten om stress hos personalen och minskar avbrott i vården. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

Jenny Milton, doktorand på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, har under sin forskarutbildning gjort fyra delstudier på vilka faktorer som främjar interprofessionell kommunikation och vilka konsekvenser ett välfungerande interprofessionellt teamarbete kan ha på en akutmottagning.

Arbetet som sker på en akutmottagning är komplext och innehåller många komponenter med höga medicinska krav. För att verksamheten ska fungera på ett patientsäkert sätt krävs ett välfungerande teamarbete mellan de olika vårdprofessionerna och en kommunikation med hög kvalitet. Akutmottagningens verksamhet och arbetsmiljö präglas av många utmaningar. Exempel på sådana är trängsel, teknisk och medicinsk högriskmiljö, hög personalomsättning och den mänskliga faktorn.

Alltid öppen, för alla

Premissen för akutmottagningen är också krävande. Patienter med olika sökorsaker ska alla ha möjlighet att besöka akutmottagningen under dygnets alla timmar och bli behandlade med vidare vård eller kunna återgå till hemmet. Patientsäkerheten utmanas av en sådan miljö men kan också påverkas av det interprofessionella teamarbetets kommunikation. Att arbeta tillsammans snarare än individuellt beskrivs som en styrka där två eller flera i ett teamarbete kan påminna varandra om stress, vara mer flexibla, ha möjlighet att ta sig an en större arbetsbörda samt vara mer uppmärksamma på säkerhet

Teamarbete och patientsäkerhet

Bild från Getty Images.

Det övergripande syftet med Jenny Miltons avhandling var att beskriva och undersöka den interprofessionella kommunikationsprocessen och teamarbetet på en akutmottagning med fokus på patientsäkerhet – från både personalens och patientens perspektiv. Akutmottagningen som studerades i denna avhandling hade identifierat ett behov av att förbättra det interprofessionella teamarbetet. För att kunna uppnå framsteg krävdes en större förståelse för hinder och möjligheter så som de upplevs av de som arbetar närmast patienten och av patienten själv.

Avhandlingens två första delstudier utvärderar organisationsförändringar som planerades och genomfördes av ledningen och personalen på den aktuella akutmottagningen med syftet att förbättra interprofessionellt teamarbete. Dessa förändringar har sammanställts och benämns som en ”multifasetterad intervention” och innebar i korthet:

  • ökad uppmuntran till personalen att arbeta mer interprofessionellt med exempelvis en utarbetad teambedömning
  • teamträning med simuleringsövningar
  • värdegrundsarbete, etiska frågeställningar, likabehandling och uppförandekod
  • fysisk arbetsmiljö där strukturella förändringar genomfördes
  • strukturellt utvärderingsarbete i team som var baserat på ökat antal omhändertagande team efter första bedömningen (triage)
  • team-triage som införde en interprofessionell teambaserad struktur

Många faktorer som påverkar

Resultatet visade att viktiga skillnader i attityder kunde identifieras efter förändringen. Personalen visade en mer positiv uppfattning av säkerhetsklimatet och en högre medvetenhet om stress. Resultatet visade också en minskning av avbrott i arbetet runt patienten samtidigt som en ökning av den interprofessionella delaktigheten i bedömningar och den interprofessionella kommunikationsprocessen observerades. Samtidigt kunde man se att attityden kring arbetsförhållanden hade försämrats vilket kan tyda på ett missnöje över de förändringar som gjorts.

Jenny Milton

Kommunikationen är helt avgörande för patientsäkerheten på akutmottagningen, säger Jenny Milton:

– Det är en sårbar situation där brist på kommunikation kan leda till att personalen inte förstår varandra och dubbelarbetar eller tappar uppgifter i teamet. Remisser och tillsyn av patienter kan till exempel missas eller läkemedel ges dubbelt. Patienten riskerar att inte få tillräcklig information om sin situation och tiden på akutmottagningen tenderar att bli onödigt lång och därmed farlig.

Jenny Milton har även intervjuat läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och administratörer i sin avhandling. Syftet var att beskriva personalens yrkesspecifika uppfattning av kritiska incidenter kopplade till möjligheter och hinder för interprofessionellt teamarbete på akutmottagning. Analysen visade att faktorer som påverkar det interprofessionella teamarbetet i kritiska situationer är bland annat graden av erfarenhet och akutmottagningsspecifik kommunikation. Utöver detta identifierades organisatoriska förutsättningar, professionsspecifik kompetens och icke-tekniska färdigheter exempelvis samarbetsförmåga, ledarskap, hantering av stress och kommunikation.

Patienternas trygghet stärks av kommunikation

Ett antal patienter som hade besökt och behandlats på akutmottagningen intervjuades också. Syftet var att utvärdera erfarenheter av vård, kommunikation och teamarbetet från patientens perspektiv. Patienterna upplevde en känsla av trygghet när de blev bemötta med ett empatiskt förhållningssätt från personalen. För att kunna handskas med en ängslan och en stressig miljö var det viktigt att bli sedd som en människa och inte bli reducerad till ett objekt. Vidare lyfte patienterna vikten av -eller avsaknaden av – informationsutbyte mellan personal och patient.

– Trots att vi vet och starkt eftersträvar ett inkluderande av patienten i sin egen vård så var det just detta som fortfarande saknades i stor utsträckning. Om det interprofessionella teamarbetet fungerar bättre så är jag övertygad om att synergieffekten blir en mer inkluderad och informerad patient.

Strukturerad kommunikation i ett tillåtande säkerhetsklimat är en viktig faktor i sammanhanget och för patienten är det avgörande för att känna sig som en del i detta sammanhang säger Jenny Milton.

Den här forskningen kan bidra med att uppmärksamma komplexiteten på en akutmottagning och utmaningen med att arbeta i interprofessionella team säger Jenny Milton. Detta gör det än mer viktigt att arbeta för en förbättring eftersom det gör patienten tryggare och säkrare.

  • Läs avhandlingen Interprofessional Teamwork in the Emergency Department – Communicating for Patient Safety

AV: LOVISA AIJMER

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: akutsjukvård, avhandling, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Interprofessionellt lärande (IPL), interprofessionellt teamarbete, vårdkommunikation

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor