Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Kort rapport från det allmänna akademimötet med fokus profilområde

12 september, 2022

FAKULTETSMÖTE. Sahlgrenska akademin planerar att föra fram ett profilområde i det universitetsgemensamma arbete som ska utmynna i totalt fem områden som Göteborgs universitet får ansöka om. Det föreslagna området för vår fakultet är ”åldrandets sjukdomar och terapiutveckling”. På det allmänna akademimötet på torsdag eftermiddag öppnade fakultetsledningen upp för en bred diskussion.

I vårpropositionen 2021 föreslog regeringen ett nytt kvalitetsbaserat system för att fördela forskningsanslag. Systemet baseras på att alla universitet och högskolor i Sverige ansöker om ett antal profilområden, som fastställs efter bedömning av externa sakkunniga. Vid alla lärosäten pågår nu arbete för att definiera de profilområden som ska föreslås. Det är lärosätena, och inte enskilda fakulteter, som lämnar in ansökan.

Nästan en omöjlig uppgift

Göteborgs universitet får totalt ansöka om fem sådan profilområden, och för Sahlgrenska akademin är det aktuellt att föra fram ett gemensamt område: ”åldrandets sjukdomar och terapiutveckling”.

Agneta Holmäng

– Att peka ut vissa områden som särskilt viktiga och värda att prioritera är för en fakultet av Sahlgrenska akademins bredd och storlek är en i det närmaste omöjlig uppgift. Vi har mycket bra forskning inom stora områden och dessutom kompletta akademiska miljöer med högkvalitet på undervisningen, bland annat tack vare forskande lärare, sade dekan Agneta Holmäng, när hon inledde det allmänna akademimötet.

– Alla som har engagerats i detta arbete har haft en gemensam ambition att det är önskvärt att ta fram en ansökan, som inte bara är slagkraftig och trovärdig, utan också så bred som möjligt, så att så många som möjligt av akademins forskare i högre eller mindre grad kan inkluderas, sade Agneta Holmäng vidare.

Ett område för många

Professor Anders Rosengren fortsatte med en presentation om hur fakultetens arbete med frågan om profilområden hanterats, och hur ansökan enligt plan ska utformas. Det föreslagna profilområdet kommer att bestå av tre spår: 1) identifiera fenotypiska egenskaper och biomarkörer för åldersrelaterad sjukdomsprogression i longitudinella kohorter och register, 2) undersöka gemensamma patofysiologiska mekanismer och molekylära mål för att möjliggöra mer exakt prevention och behandling, och 3) kliniskt utvärdera och implementera nya metoder för prevention och specifik behandling i samhället.

Anders Rosengren konstaterade att det förslagna området täcker in en mycket stor del av den forskning som pågår vid Sahlgrenska akademin, exempelvis naturligt åldrande, accelererat åldrande, metabola förändringar som är den gemensamma nämnaren för många av våra stora folksjukdomar och de degenerativa förändringar och biomarkörer som utmärker forskningen inom neurovetenskap. Eftersom ådrande kan kopplas till så många sjukdomar inkluderas stora delar av Sahlgrenska akademins forskning i det föreslagna profilområdet.

– Vi kan använda de enormt rika och stora kohorter som finns vid Sahlgrenska akademin och utveckla dem vidare med exempelvis utökad fenotypning och omics-analyser och följa dessa kohorter longitudinellt, sade Anders Rosengren under sin presentation.

Arbetsgrupp med bred representation

Anders Rosengren har varit sammankallande för den arbetsgrupp som tillsatts, med representanter av forskare från alla institutioner, med fokus på nästa generations forskningsledare. Medlemmarna har nominerats av verksamheterna och tillsatts kollegialt: Lars Ny, Lars Palmqvist, Gustav Smith, Fredrik Bäckhed, Henrik Zetterberg, Linda Johansson, Per-Arne Svensson, Jan Derks och John Pauli. Även AstraZeneca är representerade i arbetsgruppen (Cecilia Karlsson), och vicedekan Lena Carlsson Ekander är också adjungerad till gruppen.

Under arbetets gång har diskussion och förankring kontinuerligt förts i fakultetsstyrelsen, prefektrådet och Rådet för forskningsfrågor (FOR). Gruppens arbete följer en mall, som styrs av externa direktiv från Vetenskapsrådet och interna instruktioner från universitetets Forskningsnämnd. Ansökan ska utformas som en fem sidor lång forskningsplan, där 30 utvalda publikationer ska visa på kapaciteten inom det område som föreslås. Denna ansökan ska vara klar den 19 september, varpå universitetets gemensamma process tar vid.

Egen ansökan

– Jag tror att det kommer att komma in ett tiotal förslag från fakulteterna som ska rankas och diskuteras i forskningsnämnden, varpå rektor beslutar vilka fem profilområden som universiteten ska gå vidare med. Forskningsnämnden kommer att göra en sammantagen bedömning. Vi är den enda fakulteten som går fram ensamma med en ansökan, medan de övriga arbetar med mer fakultetsöverskridande förslag, berättade Lena Carlsson Ekander, vicedekan för forskningsfrågor.

– För oss är det mycket viktigt att få höra tankar om förslaget, även om vi nu är i slutskedet, sade Anders Rosengren som också uppmuntrade medarbetare som har frågor att höra av sig till honom eller Lena Carlsson Ekander.

Ett tydligt budskap under mötet var att lärosäten inte ska tävla mot varandra med sina profilområden, utan att alla kommer att bedömas individuellt inom de valda områdena, av externa sakkunniga. Två kvalitetsaspekter kommer att bedömas: vetenskaplig kvalitet och kvalitet i samverkan.

Inga invändningar

Av de närvarande var det flera som framförde att de tyckte att förslaget såg mycket bra ut. Eric Hanse var en av dem som konstaterade att Sahlgrenska akademin borde ha goda chanser att få igenom sitt förslag inom GU. Sannolikt kommer de medel som fördelas baserat på profilområden inte att öka jämfört med dagens prestationsbaserade anslag, vilket Eric Hanse beskrev som en katastrof, men förklarade att han förstod att det nu bara var att laga efter läge.

Bo Söderpalm lyfte att det kan finnas en risk med att välja ett så brett område – att detta kanske skickar signal om att vi inte vågar identifiera ett mer avgränsat område. Arbetsgruppen har tänkt mycket på den risken, och resonerat mycket kring avväganden kring spets och bredd, svarade Anders Rosengren. Gruppens resonemang har landat i att även det breda profilområde som föreslås kan bli nydanande, där bred forskning vid fakulteten får en ny ingång och en konceptuell riktning som gynnas av vår tradition att arbeta gränsöverskridande inom Sahlgrenska akademin.

– Vi ska göra vårt bästa för att detta ska bli så bra som möjligt. Det är roligt att vi kan inkludera hela fakulteten och se nya gemensamma kopplingar mellan forskningsområden, avslutade Anders Rosengren.

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: akademigemensamt möte, fakultetsledning, profilområden

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor