Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Bild från Wikimedia Commons via www.vpnsrus.com modifierad av Rafael Camacho, Centre for Cellular Imaging.

Utveckling av smart mikroskopi vid CCI får SSF Fellows bidrag

5 september, 2022

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Utvecklingen av nästa generation smart mikroskopi innebär en kraftfull kombination av automatiserade arbetsflöden, bildanalys och maskininlärningstekniker. Rafael Camacho, teknisk expert vid Centre for Cellular Imaging, får nu SSF:s bidrag Fellows 2 på 15 miljoner kronor för att under en femårsperiod ta steget vidare med utvecklingen av smarta mikroskop.

Eftersom arbetet sker inom Core Facilities forskningsinfrastruktur, kommer utvecklingen bli tillgänglig för forskare lokalt på Göteborgs universitet, men också nationellt och internationellt. Därmed behöver inte enskilda forskargrupper lägga tid och resurser på egen utveckling och strategi, menar Rafael Camacho.

Demokratisera tillgången till avancerade metoder

Rafael Camacho

– Vi gör inte denna utveckling för vår egen skull, utan den ska gagna forskningen i stort, ta fram standarder och även bidra till att demokratisera tillgången till avancerad utrustning genom att minska geografiska och ekonomiska hinder för projekt som tex befinner sig på mindre orter eller i andra länder, säger han.

Han förklarar att smarta mikroskop kan styras på distans via dator och dessutom kan mikroskopen jobba dygnet runt. Detta ger möjligheter att köra analyser exempelvis på helger till en lägre kostnad och på så vis öka tillgången till annars dyr avancerad teknologi.

Upplärd mjukvara

Mjukvaran i smarta mikroskop är tränade att titta på prover, identifiera karaktäristiskt innehåll i synfältet och instruerade att därefter automatiskt gå vidare i nästa steg i processen – utan att mänsklig hantering krävs.

– Inom exempelvis kvantitativ biologi är detta särskilt användbart då vi ofta söker efter mycket sällsynta händelser vilket kan vara tidskrävande och svårt för det mänskliga ögat att upptäcka. En dator gör dessutom alltid urvalet utifrån samma kriterier och kan hämta in data flera dagar i följd vilket båda minskar det mänskliga felet och höjer det statistiska värdet.

Omvandlar bilder till siffror

Rafael säger att mikroskopens användningsområde får nytt fokus genom denna utveckling – från att ha använts i kvalitativt syfte för att exempelvis titta på och jämföra två olika vävnadsprover, till att användas kvantitativt och omvandla de bilder vi ser med det mänskliga ögat till siffror som kan processas och analyseras vidare.

– Den kvantitativa informationen avslöjar på vilket sätt två prov är annorlunda, exempelvis kan vi titta på mitokondrier och se skillnad på spridning, antal och storlek, säger Rafael.

Men den automatiserat inhämtade informationen är inte enbart en välsignelse: informationsmängden är massiv och kräver särskilda strategier och kraftfull IT för att hanteras och processas till användbart material för forskningen. Detta är en ytterligare länk i projektet och något som Rafael parallellt arbetar med tillsammans med andra professioner.

– Det är ett utmanande utvecklingsarbete och vi kommer ha stor nytta av samarbete med andra forskningsinfrastrukturer som också arbetar med bildanalys, likaså med tillverkare av mikroskopen som kommer samarbeta med oss för att ta fram standarder för mikroskopen och säkerställa att utvecklingen kan delas och användas av fler. Vi kommer direkt i inledningen av projektet också att arbeta nära forskare i skarpa case för att utvärdera och hitta metoder som kan implementeras och bli till nytta för forskningen, säger han.

AV: CHARBEL SADER

 

Andra gången CCI erhåller Fellows

Utlysningen Research Infrastructure Fellows (RIF) vänder sig till personer som har valt en annan karriärväg än den klassiska akademiska och som har avgörande betydelse för forskarsamhället. De kan exempelvis vara forskningsingenjörer, instrumentföreståndare, maskin- eller labbchef – det vill säga personer som alla aktivt utvecklar forskningsinfrastrukturen.

Sju projekt från sju olika universitet har i år utsetts och får vardera 15 miljoner kronor under en femårsperiod.

Det är andra gången som CCI erhåller SFF Fellows. 2015, då programmet startades, gick ett av bidragen till Julia Fernandez-Rodriguez, enhetschef, vilket gav CCI möjlighet att utveckla sin infrastruktur för att kunna erbjuda bland annat korrelativ multimodal mikroskopi och integrerad elektronmikroskopi.

CCI ingår i SciLifeLab och nationella NMI där forskare från hela Sverige kommer kunna ta del av utvecklingen. Genom BNMI och Eurobioimgaing kommer även forskare från Europa och globalt att kunna utnyttja projektets resultat.

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, Centre for cellular imaging (CCI), Core Facilities, Stiftelsen för strategisk forskning (SSF)

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor