FOLK. Professor Margret Lepp, som varit drivande i utvecklingen av dramapedagogik inom utbildning, har nu tackats av vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Ett två timmar långt symposium med inbjudna talare följdes av traditionellt tårtkalas.
[Scrolla ned för att se fler bilder från avtackningen.]
Det stod klart under symposiet att Margret Lepp, förutom att hon är mycket uppskattad kollega och vän, dessutom gjort ihärdiga och stora bidrag inom sitt ämne vårdpedagogik, där hon betraktas som en föregångare i Sverige. Flera av talarna framförde också att hon faktiskt även gjort viktiga bidrag till kunskapsbildningen inom ämnet vårdvetenskap. Margret Lepp beskrevs konsekvent som en klarsynt och lösningsorienterad mentor och förebild, som dessutom varit oerhört produktiv i sitt vetenskapliga och pedagogiska arbete. Över hundra vetenskapliga publikationer har det blivit, varav ett stort antal böcker. Med stort engagemang har hon samtidigt haft ett omfattande undervisningsuppdrag, där kollegor bland annat noterat det stora antal examinationer hon genomfört.
Världen som arbetsplats
Hon har inspirerat många att utöka sina internationella nätverk och samarbeten, bland annat genom sitt mångåriga ordförandeskap för den svenska sektionen av den internationella organisationen för sjuksköterskor Sigma Theta Tau International (STTI).
– Det var min dröm att få ha hela världen som min arbetsplats, och så har det också blivit, sade Margret Lepp under sitt framförande.
Margret Lepp har under 15 års tid varit verksam vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, och har haft sin professur i vårdvetenskap med inriktning mot vårdpedagogik.
Nu fortsätter hon som professor emerita vid Institutionen, och med sina internationella anknytningar; dels som adjungerad professor vid Griffith’s School of Nursing and Midwifery, Griffith University, Queensland, Australien, och dels som gästprofessor vid Faculty of Medicine, Public Health, and Nursing, Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta, Indonesien.
Hon fortsätter också sitt engagemang i den europeiska organisationen European Network of Nursing Academies (ENNA), som hon var med och grundade. ENNA arbetar för att stärka sjuksköterskeutbildning och förutsättningar för fortbildning och spridning av kunskap om aktuell vårdpedagogisk och vårdvetenskaplig forskning.
Under symposiet gav Margret själv en presentation över hennes resa, från sjuksköterskeexamen i Borås 1978, via vidareutbildning i psykiatrisk omvårdnad och vårdlärarexamen, till att bli auktoriserad dramapedagog 1994. 1998 blev hon filosofie doktor i Lund, med en avhandling inom pedagogik om lärande med dramapedagogik inom vård och utbildning.
Prisad för insatser inom utbildning
Dramapedagogik ger möjlighet för en grupp medarbetare eller studenter att reflektera över, vrida och vända på etiska problem, dilemman eller konflikter. De får möjlighet att leva sig in i hur en annan person upplever en situation, vilket ger djupa empatiska insikter. Grunden i dramapedagogiken är med andra ord att öva, pröva och reflektera. Det är ett mycket uppskattat inslag bland Sahlgrenska akademins sjuksköterskestudenter, både på grund- och avancerad nivå.
2018 tilldelades Margret Lepp Sahlgrenska akademins pedagogiska pris, tillsammans med sina kollegor Linda Berg, Stina Larsson och Helena Wigert. År 2021 tilldelades hon Läromedelsförfattarnas pris 2021. Tidigare i år fick Margret Lepp också titeln excellent lärare.
Viktigt ämne för institutionen
För Margret Lepp var det en självklarhet att ämnet vårdpedagogik måste finnas representerat inom Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, både för att fortsätta kvalitetsarbetet inom grund- och specialistutbildningen av sjuksköterskor och för att utveckla verktyg och andra förutsättningar för fortbildning för redan yrkesverksam vårdpersonal.
– Du fick oss att förstå att det är viktigt att vi har fortsatt forskning inom vårdpedagogik, konstaterade sektionschefen Monica Pettersson i det avtackningstal hon höll när alla gäster hunnit ta för sig av tårta i fikarummet.
– Drama är ett väldigt viktigt inslag i vår pedagogik, som också är mycket omtyckt av våra studenter. Vi vill absolut fortsätta erbjuda dramapedagogik som en del av utbildningarna, sade Monica Pettersson.
AV: ELIN LINDSTRÖM