REKTORSVAL. Beredningsgruppen presenterar nu sitt förslag på vilka som ska representera Sahlgrenska akademin i hörandeförsamlingen i rekryteringen av rektor för nästa mandatperiod. Valet till hörandeförsamlingen genomförs elektroniskt under en veckas tid (7-14 september).
Göteborgs universitets hörandeförsamling ska bestå av totalt 70 ledamöter (30 lärare, 20 övriga anställda och 20 studenter). Hörandeförsamlingen har en rådgivande funktion och ska yttra sig över den kandidat eller de kandidater som föreslås för befattning som rektor eller prorektor. Efter hörandeförsamlingens yttrande fastställer universitetsstyrelsen universitets kandidat, varpå regeringen beslutar om tillsättning.
Sahlgrenska akademin har 13 platser i hörandeförsamlingen, varav 7 platser för lärarrepresentanter och 6 platser för övriga anställda. Dessutom utses 4 ersättare (två representanter för vardera personalkategorin). De representanter som föreslås av beredningsgruppen väljs genom ett elektroniskt val vid fakulteten, som genomförs 7–14 september.
Valberedningens förslag
Efter sedvanlig beredning har valberedningen beslutat föreslå följande kandidater:
Representanter för lärarna
ORDINARIE
- Jan Borén, Institutionen för medicin
- Victoria Franke Stenport, Institutionen för odontologi (se kort intervju nedan)
- Eric Hanse, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
- Åse Johnsson, Institutionen för kliniska vetenskaper
- Lars Palmqvist, Institutionen för biomedicin
- Marianne Quiding-Järbrink, Institutionen för biomedicin (se kort intervju nedan)
- Axel Wolf, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
GRUPPERSÄTTARE I ORDNINGSFÖLJD
- Jenny Nyström, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
- Lars Ny, Institutionen för kliniska vetenskaper
Representanter för övrig personal
ORDINARIE
- Karin Dejke, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
- Lars Ewaldsson, Core Facilities
- Jonas Gren, Sahlgrenska akademins kansli (se kort intervju nedan)
- Rosita Stomberg, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
- Viktoria Tössberg, Institutionen för biomedicin
- Anna-Karin Östberg, Institutionen för odontologi
GRUPPERSÄTTARE I ORDNINGSFÖLJD
- Cecilia Groglopo, Institutionen för medicin
- Birgit Reizer, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Samtliga kandidater har förklarat sig villiga att åta sig uppdraget.
Skicklighet i samverkan
Victoria Franke Stenport, professor i oral protetik, är en av de sju lärare som föreslås ingå i hörandeförsamlingen. Om hon utses kommer hon att utgå från den kravprofil som nyligen fastställts av universitetsstyrelsen, som definierar de egenskaper och kvalifikationer som efterfrågas hos den blivande rektorn.
– Om jag ska lyfta fram någon särskilt viktig egenskap så blir det, att personen bör har en god förmåga att leda och utveckla universitetets olika verksamhetsområden samt har en dokumenterad stor erfarenhet av och skicklighet i att samverka med samhälle och näringsliv så väl nationellt som internationellt, kommenterar hon.
Fokus på kärnuppdragen
Marianne Quiding-Järbrink, som också är föreslagen att representera lärarna i hörandeförsamlingen, tycker rektor ska ge både lärare och alla andra anställda de bästa möjliga förutsättningarna att utföra forskning och utbildning.
– Det är viktigt att rektor fokuserar på universitetets kärnuppdrag. De egenskaper man söker blir ju då ett stort intresse för forskning och undervisning. Dessutom ska personen kunna entusiasmera personalen och även vara en stark företrädare för GU gentemot andra aktörer, säger Marianne Quiding-Järbrink.
Som representant i hörandeförsamlingen vill hon gärna ta in åsikter från sina kollegor på Sahlgrenska akademin, hitta gemensamma nämnare och föra dem vidare till hörandeförsamlingen.
– Jag tycker det är viktigt att de anställda har möjlighet att påverka valet av rektor. De anställda är universitetets viktigaste resurs, utan deras driv, entusiasm och hårda arbete skulle det bli betydligt mindre av både forskning eller undervisning, och då tycker jag också att det är rimligt att de har inflytande över vem som blir deras högsta företrädare.
Bred representation
Jonas Gren, utvecklingsledare vid Sahlgrenska akademins kansli, är en av de sex medarbetare som föreslås representera övrig personal. Han tycker att valet av rektor är viktigt för universitetets framtid. Han hoppas kunna tillföra värdefulla perspektiv till hörandeförsamlingens arbete, med sin långa erfarenhet av arbete inom forskning, undervisning och administration:
– För att fullgöra universitetets huvudsakliga uppdrag, att på bästa sätt bedriva forskning och utbildning och sprida kunskap i samhället och i världen, måste universitetets delar och olika personalkategorier samspela väl. I valet av ny rektor ser jag det därför som värdefullt med en bred representation i hörandeförsamlingen där också universitetets övriga anställdas perspektiv, erfarenheter och intressen tas tillvara, kommenterar Jonas Gren.
De har rösträtt
Röstberättigade i detta val är de som är anställda minst 50% av heltid vid Sahlgrenska akademin och som är förordnade tillsvidare, eller har ett förordnande som omfattar minst två års sammanhängande anställning. Förordnandet ska innehas två månader innan universitetsstyrelsens särskilda beslut om fördelning av ledamöter. Föräldralediga/tjänstlediga betraktas som tjänstgörande. Lärarkategorier är professor, seniorprofessor, universitetslektor, universitetsadjunkt, biträdande universitetslektor, forskarassistent, postdoktor och gästlärare. Doktorander och studenter utser representanter i ett separat val och har därför inte rösträtt i detta fakultetsval.
Mer information om elektroniska val finns på Medarbetarportalen: https://medarbetarportalen.gu.se/elektroniskaval/rosta/
AV: ELIN LINDSTRÖM
Styrdokument
Regelverket för val av ledamöter till hörandeförsamlingen beskrivs i styrdokumentet REGLER FÖR UTSEENDE AV HÖRANDEFÖRSAMLING OCH DESS ARBETE (Dnr V 2018/322, fastställd 2018-04-27) och finns här: 1696423_v-2018-399-valforfarande-for-lararrepresentanter-i-universitetets-styrelse.pdf (gu.se)