Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

De föreslås representera Sahlgrenska akademin i hörandeförsamlingen – valet inleds 7 september

29 augusti, 2022

REKTORSVAL. Beredningsgruppen presenterar nu sitt förslag på vilka som ska representera Sahlgrenska akademin i hörandeförsamlingen i rekryteringen av rektor för nästa mandatperiod. Valet till hörandeförsamlingen genomförs elektroniskt under en veckas tid (7-14 september).

Göteborgs universitets hörandeförsamling ska bestå av totalt 70 ledamöter (30 lärare, 20 övriga anställda och 20 studenter). Hörandeförsamlingen har en rådgivande funktion och ska yttra sig över den kandidat eller de kandidater som föreslås för befattning som rektor eller prorektor. Efter hörandeförsamlingens yttrande fastställer universitetsstyrelsen universitets kandidat, varpå regeringen beslutar om tillsättning.

Sahlgrenska akademin har 13 platser i hörandeförsamlingen, varav 7 platser för lärarrepresentanter och 6 platser för övriga anställda. Dessutom utses 4 ersättare (två representanter för vardera personalkategorin). De representanter som föreslås av beredningsgruppen väljs genom ett elektroniskt val vid fakulteten, som genomförs 7–14 september.

Valberedningens förslag

Efter sedvanlig beredning har valberedningen beslutat föreslå följande kandidater:

Representanter för lärarna

ORDINARIE

  • Jan Borén, Institutionen för medicin
  • Victoria Franke Stenport, Institutionen för odontologi (se kort intervju nedan)
  • Eric Hanse, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
  • Åse Johnsson, Institutionen för kliniska vetenskaper
  • Lars Palmqvist, Institutionen för biomedicin
  • Marianne Quiding-Järbrink, Institutionen för biomedicin (se kort intervju nedan)
  • Axel Wolf, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa

GRUPPERSÄTTARE I ORDNINGSFÖLJD

  1. Jenny Nyström, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
  2. Lars Ny, Institutionen för kliniska vetenskaper

Representanter för övrig personal

ORDINARIE

  • Karin Dejke, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
  • Lars Ewaldsson, Core Facilities
  • Jonas Gren, Sahlgrenska akademins kansli (se kort intervju nedan)
  • Rosita Stomberg, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
  • Viktoria Tössberg, Institutionen för biomedicin
  • Anna-Karin Östberg, Institutionen för odontologi

GRUPPERSÄTTARE I ORDNINGSFÖLJD

  1. Cecilia Groglopo, Institutionen för medicin
  2. Birgit Reizer, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa

Samtliga kandidater har förklarat sig villiga att åta sig uppdraget.

Skicklighet i samverkan

Victoria Franke Stenport

Victoria Franke Stenport, professor i oral protetik, är en av de sju lärare som föreslås ingå i hörandeförsamlingen. Om hon utses kommer hon att utgå från den kravprofil som nyligen fastställts av universitetsstyrelsen, som definierar de egenskaper och kvalifikationer som efterfrågas hos den blivande rektorn.

– Om jag ska lyfta fram någon särskilt viktig egenskap så blir det, att personen bör har en god förmåga att leda och utveckla universitetets olika verksamhetsområden samt har en dokumenterad stor erfarenhet av och skicklighet i att samverka med samhälle och näringsliv så väl nationellt som internationellt, kommenterar hon.

Fokus på kärnuppdragen

Marianne Quiding-Järbrink

Marianne Quiding-Järbrink, som också är föreslagen att representera lärarna i hörandeförsamlingen, tycker rektor ska ge både lärare och alla andra anställda de bästa möjliga förutsättningarna att utföra forskning och utbildning.

– Det är viktigt att rektor fokuserar på universitetets kärnuppdrag. De egenskaper man söker blir ju då ett stort intresse för forskning och undervisning. Dessutom ska personen kunna entusiasmera personalen och även vara en stark företrädare för GU gentemot andra aktörer, säger Marianne Quiding-Järbrink.

Som representant i hörandeförsamlingen vill hon gärna ta in åsikter från sina kollegor på Sahlgrenska akademin, hitta gemensamma nämnare och föra dem vidare till hörandeförsamlingen.

– Jag tycker det är viktigt att de anställda har möjlighet att påverka valet av rektor. De anställda är universitetets viktigaste resurs, utan deras driv, entusiasm och hårda arbete skulle det bli betydligt mindre av både forskning eller undervisning, och då tycker jag också att det är rimligt att de har inflytande över vem som blir deras högsta företrädare.

Bred representation

Jonas Gren

Jonas Gren, utvecklingsledare vid Sahlgrenska akademins kansli, är en av de sex medarbetare som föreslås representera övrig personal. Han tycker att valet av rektor är viktigt för universitetets framtid. Han hoppas kunna tillföra värdefulla perspektiv till hörandeförsamlingens arbete, med sin långa erfarenhet av arbete inom forskning, undervisning och administration:

– För att fullgöra universitetets huvudsakliga uppdrag, att på bästa sätt bedriva forskning och utbildning och sprida kunskap i samhället och i världen, måste universitetets delar och olika personalkategorier samspela väl. I valet av ny rektor ser jag det därför som värdefullt med en bred representation i hörandeförsamlingen där också universitetets övriga anställdas perspektiv, erfarenheter och intressen tas tillvara, kommenterar Jonas Gren.

De har rösträtt

Röstberättigade i detta val är de som är anställda minst 50% av heltid vid Sahlgrenska akademin och som är förordnade tillsvidare, eller har ett förordnande som omfattar minst två års sammanhängande anställning. Förordnandet ska innehas två månader innan universitetsstyrelsens särskilda beslut om fördelning av ledamöter. Föräldralediga/tjänstlediga betraktas som tjänstgörande. Lärarkategorier är professor, seniorprofessor, universitetslektor, universitetsadjunkt, biträdande universitetslektor, forskarassistent, postdoktor och gästlärare. Doktorander och studenter utser representanter i ett separat val och har därför inte rösträtt i detta fakultetsval.

Mer information om elektroniska val finns på Medarbetarportalen: https://medarbetarportalen.gu.se/elektroniskaval/rosta/

AV: ELIN LINDSTRÖM

Styrdokument

Regelverket för val av ledamöter till hörandeförsamlingen beskrivs i styrdokumentet REGLER FÖR UTSEENDE AV HÖRANDEFÖRSAMLING OCH DESS ARBETE (Dnr V 2018/322, fastställd 2018-04-27) och finns här: 1696423_v-2018-399-valforfarande-for-lararrepresentanter-i-universitetets-styrelse.pdf (gu.se)

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: beredningsgruppen, elektroniskt val, fakultetsval, hörandeförsamling, rektorsval, valberedning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor