KRÖNIKA. I sin hälsning lyfter dekan Agneta Holmäng fram arbetet med profilområdena och den nationella ALF-utvärderingen som två frågor som kommer att vara mycket viktiga under höstterminen.
Jag önskar er alla varmt och hjärtligt välkomna tillbaka till fakulteten och universitetet igen. Jag hoppas ni haft möjlighet att njuta av sommaren och fylla på med ny energi. Vi behöver alla få en rejäl ledighet för att bli inspirerade att ta tag i arbetet igen.
Under höstterminen kommer vi ha fokus på två viktiga frågor som under lång tid engagerat många av våra medarbetare: universitetets profilområden och den nationella ALF-utvärderingen. När det gäller ALF-utvärderingen är det min uppfattning att vi är mycket väl förberedda, och att den självutvärdering vi gjort, visar att vi har utvecklats och blivit ännu starkare sedan förra utvärderingen. Men även att vår samverkan med regionen och Sahlgrenska Universitetssjukhuset fortsatt fungerar mycket väl.
En möjlighet att hitta förbättringsområden
Vi kom mycket bra ut i den förra ALF-utvärderingen, och vi har de senaste åren gjort insatser som stärkt oss ytterligare. Bland annat lyftes då registerforskningen fram som ett förbättringsområde. Vi har sedan dess anställt tre professorer med denna inriktning, men även vidtagit andra åtgärder som inbegriper utveckling av forskarskola och inrättande av en seminarieserie inom detta område.
Det är min fasta övertygelse att dessa utvärderingar av ALF framför allt är en möjlighet att hitta förbättringsområden, och att dess mål är att alla medicinska fakulteter och deras regioner, tillsammans ska stärka varandra att förbättra förutsättningarna för klinisk forskning i Sverige.
Vi ser fram emot besöken av de internationella bedömargrupperna som sker under hösten. Resultatet från utvärderingen kommer sannolikt presenteras i början av nästa år.
Profilområden som ger vårt lärosäte bästa möjliga konkurrenskraft
De närmsta månaderna ska också universitetets arbete med profilområden diskuteras och avgöras på universitetsnivå, både i ledningsgruppen och i forskningsnämnden. Vi tror att detta kommer att bli en konstruktiv dialog, och hoppas få gehör för de två områden som vi tillsammans identifierat: metabolism och nervsystemets sjukdomar. Liksom resten av universitetet vill vi stärka GU genom att nå fram till de profilområden som ger vårt lärosäte bästa möjliga konkurrenskraft.
Före akademimötet bjuder vi också in till invigning av den fina utställningen
Vi bjuder nu in alla medarbetare till ett allmänt akademimöte, klockan 16:00 den 8 september, för att informera och diskutera arbetet med profilområdena. Före akademimötet arrangerar vi också en invigning av den fina utställningen om vår Nobelpristagare Arvid Carlsson. Elias Eriksson kommer ge ett minisymposium (14:45-15:30), och det ges möjlighet att mingla i utställningen utanför hörsalen. Inbjudan kommer inom kort!
Ytterligare ett akademimöte är planerat onsdag 16 november klockan 12:00-13:00. Då kommer vi att ha fokus på byggnation och vad som händer här avseende Sahlgrenska Life (går enligt plan) och EBM.
Varmt välkomna, och hoppas att du har möjlighet att vara med på dessa två allmänna akademimöten!
Härliga sensommarhälsningar!
Agneta