KRÖNIKA. I sin sista hälsning för den här terminen fokuserar Agneta Holmäng särskilt på två frågor där det skett mycket aktivitet under våren: arbetet med att föreslå profilområden till Vetenskapsrådet, och det samarbete vi inlett med GoCo Health Innovation City.
Låt mig börja med att framföra mina varmaste sommarhälsningar! Äntligen har vi under våren kunnat träffas fysiskt igen! Jag tror att vi alla har tagit varje chans att få träffas och försöka ta igen det vi missat under pandemin vilket bidragit till att perioden blivit hektisk för många.
Uppdraget att föreslå profilområden är inget som vi önskat oss
Ett arbete som intensifierats under våren är den process som ska leda fram till fakultetens förslag till de profilområden som universitet ska ansöka om från Vetenskapsrådet (VR) i början av nästa år. Uppdraget att föreslå profilområden är inget som vi önskat oss. Att peka ut vissa områden som särskilt viktiga och värda att prioritera är för en fakultet av Sahlgrenska akademins bredd och storlek en i det närmaste hopplös uppgift. Vi har att beakta en rad aspekter utöver aktuell vetenskaplig produktion, som till exempel respektive områdes framtidsutsikter, och i vilken utsträckning området kan ses som värt att satsa på också av andra fakulteter liksom av GU:s ledning – det är GU som ska lämna in en ansökan, inte de enskilda fakulteterna. Och en inte minst viktig faktor är förstås chansen att ansökan ska falla väl ut i den samlade nationella bedömningen, där vetenskaplig kvalitet bara är en av flera parametrar som kommer att bedömas. Arbetet har dessutom försvårats av att det fram tills helt nyligen rått osäkerhet om huruvida denna satsning alls ska bli av, och vilken utformning den i så fall ska få.
Så breda som möjligt
Startpunkten för Sahlgrenska akademins beredning utgjordes av att institutionerna ombads lämna in förslag på områden, vilka dessutom kompletterades efter synpunkter från universitetsledningen. Därefter har ärendet diskuterats vid upprepade tillfällen i vicedekangruppen, i prefektgruppen, i FOR och i Akademistyrelsen, där det funnits en samsyn om de föreslagna områdena samt att de ska omfatta en stor del av vår forskning. En gemensam ambition för alla som engagerats i detta arbete har varit att det är önskvärt att definiera områden som inte bara är slagkraftiga och trovärdiga utan också så breda som möjligt, så att så många som möjligt av akademins forskare i högre eller mindre grad kan inkluderas. Två områden som i den ännu pågående processen lyfts fram som möjliga är metabolism och nervsystemets sjukdomar.
Slutligt beslut i frågan skaa tas i början på höstterminen, och till dess kommer frågan att processas ytterligare, dels i FOR, dels i en gruppering med företrädare för alla fakultetens institutioner samt från AstraZeneca och VGR/SU som tillsatts särskilt för detta ändamål, dels i Akademistyrelsen. Framför gärna synpunkter!
Sahlgrenska akademin är en viktig part inom life science
Vi är mitt inne i en fantastiskt stark och positiv utveckling inom life science området i Göteborgsregionen. Sahlgrenska akademin är en viktig part inom life science-utvecklingen och Medicinareberget kommer att bli ett nav för livsvetenskaperna. Redan nästa år samlas hela den Naturvetenskapliga fakulteten i Natrium och många av våra medarbetare är engagerade i det intensiva förberedelsearbetet inför byggnationen av Sahlgrenska Life.
Det är också roligt att få följa framväxten av GoCo Health Innovation City, som kommer bli som en egen forsknings- och utvecklingsdrivande stadsdel runt omkring AstraZeneca i Mölndal, och som även kommer inkludera bostäder för både forskare och studenter. Expansionen och byggnationerna på GoCo går mycket fort. Första etappen är klar i år och den andra påbörjas nästa år. Oligonova Hub, som är Sveriges nya nationella infrastruktur för läkemedelsutveckling, särskilt inriktat på terapeutiska oligonukleotider, har redan etablerats i AstraZenecas BioVentureHub, och kommer senare att få permanenta lokaler inom GoCo. I slutet av året ska GoCo House stå klart, och öppna för ytterligare samverkan mellan akademi, offentlig sektor och näringsliv. Vårt apotekarprogram har sedan en tid tillbaka börjat förlägga vissa kurser på plats på AstraZeneca, som en del av programmets tydliga läkemedelsprofil. Inom satsningen på GoCo växlar nu Sahlgrenska akademin tillsammans med flera andra partners upp forskningen om prestationsutveckling för elitidrottare och startar också en särskild inriktning mot betydelsen av fysik aktivitet kopplat till psykisk ohälsa och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Andra partners i den satsningen är bland annat gymkedjan SATS och hockeylegendaren Henrik Lundquist.
Vi planerar att ha en officiell invigning i höst
Avslutningsvis kan jag berätta att vår permanenta utställning om vår Nobelpristagare Arvid Carlsson nu är klar. Du hittar utställningen utanför Hörsal Arvid Carlsson i Academicum. Avsätt gärna lite tid och titta på det fina resultatet. I utställningen får du lära dig mer om Arvids forskningsområde, den miljö han verkade i och hans viktigaste upptäckter. Vi hade nyligen en förhandsvisning för särskilt inbjudna gäster, bland annat Arvid Carlssons familj, och mottagandet blev mycket bra! Jag vill särskilt tacka kommunikationsavdelningen för det stora arbetet med utställningen! Vi planerar att ha en mer officiell invigning efter sommaren där hela fakulteten kommer att bjudas in och andra gäster med nära anknytning till Sahlgrenska akademin.
Jag hoppas att du får en riktigt skön sommar, och att du har möjlighet att ta en rejäl, välförtjänt paus från arbete!
Glad midsommar!
Agneta Holmäng