Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Härliga examenstider på Sahlgrenska akademin

3 juni, 2022 Kommentera

STUDENT. Nu tar hundratals glada studenter examen, med ceremonier fyllda av tal, musik och humoristiska inslag. Studenter från Sahlgrenska akademins samtliga program firar att de klarat en krävande utbildningstid, som i hög grad präglats av pandemin.

Examenstiden är glädjens dag för många: för våra studenter som klarat av en krävande utbildning under en pandemi, för våra lärare som i många fall vänt sig ut-och-in för att kunna erbjuda en fortsatt hög kvalitet på utbildningarna, och även för vården där de nyutexaminerade studenterna nu blir ett välbehövt kompetenstillskott. Det konstaterade May Bazzi och Anna Dencker, programansvariga för röntgensjuksköterskeprogrammet respektive sjuksköterskeprogrammet, när de inledde examenshögtiden för programmen i Annedalskyrkan fredagen den 3 juni:

May Bazzi och Anna Dencker under inledningsanförandet för avslutningsceremonin för röntgensjuksköterske- och sjuksköterskeprogrammet, fredag 3 juni 2022.

– Vilken resa ni har gjort, och nu är ni i mål! Vi är glada och tacksamma att vi kan vara tillsammans med er denna examensdag, sade Anna Dencker.

Rekordmånga tog examen

Studenter, lärare och närstående fyllde upp alla bänkrader i kyrkan. Antalet studenter som examinerades slog rekord – totalt omkring 180 nya sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor. Studenternas procession in i kyrkan tycktes aldrig vilja ta slut, till inspirerande toner från den jazztrio som stod för den högtidliga musikunderhållningen.

Gunnar Tobin

Som representant för Sahlgrenska akademin talade Gunnar Tobin, vicedekan för utbildningsfrågor. Han berättade att han själv haft glädjen att ha undervisat dessa studenter i farmakologi, och att han lagt märke till att det aldrig var tyst i chatten under Zoom-föreläsningen.

– Ni är vetgiriga och har förmåga att ställa kliniskt relevanta frågor. Att ni tagit er igenom er utbildning har ställt höga krav på er, både i teori och praktik. Den krävande utbildningen gör er nu till de viktiga medarbetare som ni kommer att bli, sade Gunnar Tobin, som förutom att gratulera studenterna till vad de åstadkommit också passade på att välkomna dem tillbaka till Göteborgs universitet senare i livet:

– Det finns goda möjligheter att fortsätta lära och utvecklas, och då finns er Alma mater Göteborgs universitet här för er.

Tuff utbildning

De tre åren på sjuksköterskeprogrammet har på många sätt varit en kamp, tyckte Malin Andersson, som är en av alla de studenter som examinerades denna dag:

Malin Andersson och Johanna Karenryd

– Dels har vi haft en pandemi, sedan är sjuksköterskeprogrammet på Göteborgs universitet känt för att vara tufft. Men det ger också en riktigt bra grund för yrket, sade hon, och fick medhåll av kurskamraten Johanna Karenryd:

– Så skönt att äntligen vara klara. Det känns underbart!

Nu efter examen ska Malin arbeta på en kirurgisk vårdavdelning på Östra sjukhuset. Johannas första arbete som sjuksköterska blir inom hemsjukvården, men hon siktar på att utbilda sig vidare och bli barnmorska.

Flera av examenshögtiderna hölls i den vackra aulan i universitetets huvudbyggnad i Vasaparken, bland annat för de examinerade läkarna, tandteknikerna och logopederna.

Fantastiskt men vemodigt

Tisdagen den 31 maj hölls en högtidlig examensceremoni för logopedstudenterna i aulan i Vasaparken.

Stor glädje på logopedstudenternas examensceremoni, så även för Linn Andersson (t.v.) och Sofia Hansson.
Foto: Josefin Bergenholtz

Linn Andersson är en av de 22 logopedstudenter som nu avslutat fyra års heltidsstudier.

– Det känns fantastiskt att ha tagit examen men också vemodigt och lite märkligt, som att det inte riktigt sjunkit in än.

Som för många andra har Linn upplevt distansundervisningen under pandemin som jobbig. Hon kände att motivationen och möjligheten för kurskamraterna att hjälpa varandra i studierna minskade vilket gjorde det stundtals tufft. Trots detta säger Linn att hon haft fyra roliga studieår, fått vänner för livet och är väldigt glad över att ha spenderat sin studietid i Göteborg.

– Det bästa med utbildningen har varit den stora bredden på innehållet – det har gjort det spännande och jag har fått insikt och kunskap om logopedins roll inom många fler områden än jag kunnat föreställa mig, säger Linn och fortsätter:

– Får jag drömma skulle jag gärna vilja jobba med stamning i alla åldrar, jag tycker att de psykologiska aspekterna är väldigt intressanta och utmanande. Men även dysartri har fångat mitt intresse lite extra.

Dysartri är talsvårigheter som orsakat av en skada i hjärnan eller nervsystemet, till exempel stroke, MS eller Parkinsons sjukdom.

Till vänster: Linn Andersson tar emot sitt diplom av Ingrid Henriksson, tf. programansvarig för logopedprogrammet. Till höger: Släkt och vänner passar på att föreviga avslutningen i den vackra aulan i Vasaparken.

Välbehövlig praktik

För biomedicinska analytikerprogrammet hölls avslutningsceremonin på Medicinareberget, i konferenscentrum Wallenberg. Clara Henningsson och Sofi Sjöberg är två av de nyblivna biomedicinska analytikerna, som båda uppskattat sin tid som studenter vid Sahlgrenska akademin:

Clara Henningsson och Sofi Sjöberg

– Jag ångrar inte en sekund att jag sökte. Roligast var praktiken där man verkligen fick testa olika delar av sitt framtida yrke och välbehövligt att få komma ut lite efter alla distansföreläsningar, säger Clara, som fått sommarjobb på ett djursjukhus och som till hösten börjar som biomedicinsk analytiker på Mikrobiologen i Göteborg.

– Det har varit kul att få lära sig så mycket mer om hur kroppen fungerar på mikroskopisk nivå och att få testa på massor med olika moment, metoder och analyser praktiskt. Tyvärr blev mitt år väldigt hårt drabbat av coronapandemin, så vi har inte haft så mycket tid på campus utan det har mest blivit plugg hemifrån, vilket definitivt har kommit med sina egna utmaningar, säger Sofi som hoppas att årskurserna efter henne får njuta mer av Sahlgrenska akademins fina labblokaler.

Även Sofi börjar på Mikrobiologen efter sommaren, inom bakteriologi.

AV: ELIN LINDSTRÖM & JOSEFIN BERGENHOLTZ

En ögonblicksbild från tandteknikernas avslutningsceremoni i aulan i Vasaparken, fredagen den 3 juni.

Av: Elin Lindström
Taggat med: avslutningsceremoni, biomedicinska analytikerprogrammet, examen, logopedprogrammet, röntgensjuksköterskeprogrammet, sjuksköterskeprogrammet, student, tandteknikerprogrammet, utbildning

Skriv en kommentar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Akademilivs nyhetsbrev har nu sommaruppehåll. Höstens första ordinare nyhetsbrev kommer den 24 augusti.

Samlade länkar med anledning av kriget i Ukraina

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Mersmak på Sahlgrenska

Lunchen.nu

Lyktan

Lustgården på Änggårdsbacken
Just nu stängt för externa matgäster.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Fler nyheter

Så kommer GU att arbeta med profilområden

22 juni, 2022

PROFILOMRÅDEN. Vilka områden ska utses till särskilda forskningsprofiler vid GU? Den frågan kommer att utredas i höst. Men mycket är fortfarande … [Read More...]

Se Natrium från insidan – Öppen visning den 30 september

22 juni, 2022

Byggprojektet bjuder in medarbetare och studenter vid Naturvetenskapliga fakulteten och Sahlgrenska akademin den 30 september på eftermiddagen. … [Read More...]

Sommarhälsning från dekan Agneta Holmäng

21 juni, 2022

KRÖNIKA. I sin sista hälsning för den här terminen fokuserar Agneta Holmäng särskilt på två frågor där det skett mycket aktivitet under våren: arb … [Read More...]

Magnet synliggör life science-forskningen vid Svenskt NMR-centrum

21 juni, 2022

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Utanför Svenskt NMR-centrum i Hasselbladslaboratoriet på Medicinareberget står sedan en tid en stor magnet upps … [Read More...]

Stamceller kan bli behandling för vanlig ledsjukdom

20 juni, 2022

FORSKNINGSSAMARBETE. I framtiden kan stamceller förhoppningsvis användas för att behandla artros, som är världens vanligaste ledsjukdom. Fors … [Read More...]

Nominera ledamöter till hörandeförsamlingen inför rektorsvalet

20 juni, 2022

REKTORSVAL. Sahlgrenska akademin ska utse totalt 13 ledamöter till den hörandeförsamling som bereder tillsättning av rektor och prorektor. Led … [Read More...]

Proteinforskning: Ökad tillgång till kunskap om och forskningsstöd

16 juni, 2022

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Genom Proteinproduktion Sverige (PPS) har en ny nationell infrastruktur tagit form. Expression, produktion och r … [Read More...]

Nytt avsnitt av podden Akademiliv – med diabetesforskaren Emanuel Fryk

16 juni, 2022

PODCAST. Gäst i detta avsnitt av podden Akademiliv är Emanuel Fryk, doktorand vid Göteborgs universitet och läkare på vårdcentral, som snart dispu … [Read More...]

Vanlig hormonsjukdom kopplas till frakturer, stroke och infarkt

16 juni, 2022

NY STUDIE. Patienter med hormonsjukdomen primär hyperparatyreoidism har en 51 procent ökad risk för höftfraktur och en 45 procent ökad risk för hj … [Read More...]

Lokala informationssystem måste inventeras – forskningsledare ska meddela system senast 1 juli

14 juni, 2022

MYNDIGHETSKRAV. På grund av nya tvingande föreskrifter kring informationssäkerhet i statliga myndigheter inventerar Göteborgs universitet just nu … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor