Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Finstämd utdelning av pris för Årets avhandling

3 juni, 2022

PRISER. Sex av årets sju pristagare närvarade vid den finstämda utdelningen av priserna för Årets avhandling. Under ceremonin gavs också en målande bild av barnläkaren Arnt Vestby, vars donation möjliggör priserna för Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Under 2021 disputerade 140 doktorander vid Sahlgrenska akademin. Vid prisutdelningen ärades totalt sju av dessa avhandlingar: en för var och en av våra sex institutioner och dessutom en avhandling som utses till Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Pristagarna höll korta presentationer om sina avhandlingar.

Dekan Agneta Holmäng gratulerade alla pristagare, och riktade ett stort tack till bedömningskommittén som tillsammans med dekan föreslagit pristagarna för styrelsen för Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse, som finansierar priset.

– Det är en stor ära för fakulteten att få presentera och gratulera dessa pristagare. Jag vill varmt tacka Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse för möjligheten att dela ut dessa priser. Det har blivit en trevlig tradition vid Sahlgrenska akademin, sade Agneta Holmäng under sitt välkomstanförande.

Främjar Sahlgrenska akademin i testamente

Stiftelsens representanter: Anna Petersson, Sven Blad och Ville Wallenius.

Ville Wallenius, adjungerad professor vid avdelningen för kirurgi samt ledamot av Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse, tog tillfället att ge en bild av den barnläkare som valde att testamentera alla sina tillgångar att användas för att i första hand främja den medicinska forskningen vid Sahlgrenska akademin och i andra hand stödja projekt inom Röda Korset. Att Arnt Vestby valde just dessa mottagare är ingen slump: Röda Korset spelade en stor roll för hans egen befrielse från koncentrationsläger i Tyskland i slutet av andra världskriget, varpå han kom till den medicinska fakulteten i Göteborg, där han kunde avsluta de läkarstudier han påbörjat i Oslo före invasionen.

En åhörare i publiken berättade hur han under sin specialisttjänstgöring arbetade nära Arnt Vestby, som sedermera blev barnläkare och skolläkare i Kungsbacka. Han mindes Arnt Vestby som en synnerligen inspirerande handledare, och lyfte fram honom som en förebild för sin egen framtida forskning.

Vid prisutdelningen representerades stiftelsen också av dess ordförande Sven Blad och Anna Petersson, suppleant.

Korta presentationer

Sex av de sju pristagarna närvarade vid ceremonin. Pristagaren för institutionen för neurologi och fysiologi, Johan Lönnbro, var bortrest och kunde inte närvara. Övriga sex pristagare gav var sin mycket kort presentation om sin avhandling, och mottog blommor och diplom.

Årets avhandling vid Sahlgrenska akademin 2021
Jesper Sundells avhandling ”Optimization of first-line anti-tuberculosis therapy in patients co-infected with HIV” (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi)
Jesper Sundells avhandling handlar om hur behandlingen mot tuberkulos kan bli bättre, särskilt för den utsatta patientgrupp som samtidigt har hiv. Avhandlingen föreslår bland annat hur precisionsdosering skulle kunna förbättra behandlingen för enskilda patienter, med stöd av algoritmer baserade på patientspecifika egenskaper.
Läs en längre text om Jesper Sundells avhandling i Akademiliv: https://akademiliv.se/2022/05/83185/

Årets avhandling vid Institutionen för biomedicin 2021
Erik Ehrencronas avhandling “The Role of FCGBP in Mucus – Structure, Processing and Function”
Erik Ehrencronas avhandling handlar om den skyddande slembarriären i tarmar och luftväg. Slemlagret består huvudsakligen av muciner, som är en typ av glykoproteiner. Avhandlingen karakteriserar det protein som är den näst vanligaste beståndsdelen i tarmens mucus och som även bildas i luftvägar vid sjukdom, ett protein som kallas FCGBP. Proteinet spelar en viktig roll i processen som gör att mucus blir fastsittade, exempelvis i sjukdomar som KOL.

Årets avhandling vid Institutionen för kliniska vetenskaper 2021
Maria Siekkeri Vandikas avhandling “Vitamin D and Vitamin D-binding Protein in Psoriasis and Effects of Treatment”
Maria Siekkeri Vandikas avhandling handlar om rollen av vitamin D och dess bärarprotein, D-bindande protein (DBP) vid psoriasis, som är en immunologisk sjukdom som förutom hudbesvär också ofta medför ledproblem. Vitamin D finns i vår kost, men bildas framför allt av vår hud i kontakt med sol. För första gången presenterar avhandlingen en metod som gör det möjligt att studera och validera D-vitamin i huden – en metod baserad på masspektrometri som framtagits i samarbete med forskare på Chalmers. Metoden kan också användas för att studera D-vitaminets nedbrytningsprodukter i huden. Dessutom så visar man för första gången att DBP kan vara en indikator på inflammation i blodet vid psoriasis speciellt hos de patienterna med samtidiga ledbesvär.
Läs mer på Institutionen för kliniska vetenskapers webbplats: Vitamin D-bindande protein kan vara en ny inflammationsmarkör vid psoriasis

Årets avhandling vid Institutionen för medicin 2021
Sofia Manousous avhandling “Iodine intake and uptake in populations at risk for iodine deficiency”
Sofia Manousous avhandling visar att gravida och ammande kvinnor i Sverige kan ha mild jodbrist, ett ämne som behövs för att bilda sköldkörtelhormoner. Gravida och ammande rekommenderas dock inte att ta extra jodtillskott, eftersom mycket jod är skadligt och eftersom det är svårt att få till rätt dosering.
Läs mer på Institutionen för medicins webbplats: Jodbrist bland gravida upptäckt i årets avhandling

Årets avhandling vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi 2021
Johan Lönnbros avhandling “The medical perspective in prescribing: measurements and educational strategies”
Johan Lönnbros avhandling handlar om hur vi utvärderar och mäter kvalitet på läkemedelsbehandling samt vad vi kan göra för att förbättra förutsättningarna för god kvalitet.
Läs mer på Institutionen för neurovetenskap och fysiologis webbplats: Johan vill verka för goda förutsättningar för god läkemedelsbehandling i sjukvården

Årets avhandling vid Institutionen för odontologi 2021
Agnes Dahlstrand Rudins avhandling “Neutrophil recruitment in periodontal disease”
Agnes Dahlstrand Rudins avhandling handlar om rekryteringen av de vita blodkropparna neutrofila granulocyter vid tandlossningssjukdom. Avhandlingen visar vilken typ av neutrofiler som rekryteras till den inflammerade tandköttsfickan och identifierar signalmolekyler och receptorer som används i processen.

Årets avhandling vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa 2021
Malin Hanssons avhandling ”A meaningful work in a strained context – exploring midwives’ work situation and professional role”.
Malin Hanssons avhandling handlar om hur arbetssituationen och den professionella rollen för barnmorskor förändrats. Avhandlingens ämne är högaktuellt, eftersom det råder brist på barnmorskor i all landets regioner. Flera av delstudierna har fått stor uppmärksamhet i media, och Malin Hansson har också bjudits in till ett flertal möten med myndigheter och politiker för att dela med sig av sin forskning.
Läs mer i tidigare pressmeddelanden om Malin Hanssons studier:

  • Ny forskning om barnmorskors arbetsmiljö: https://akademiliv.se/2021/11/77974/
  • Topp fem för att barnmorskor ska stanna i yrket: https://akademiliv.se/2022/05/82816/

AV: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: Årets avhandling, doktorand, Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse, forskarutbildning, institutionen för biomedicin, institutionen för kliniska vetenskaper, institutionen för medicin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, institutionen för odontologi, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Priser och utmärkelser

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor